Českotřebovský deník 360/2010 (18.12)                                 
Bendl zpíval
v Pomezí u Poličky

Adventní koncert v Pomezí se konal  v neděli 12.12.2010.
Koncert se vydařil, posluchačů bylo i přes velmi nepříznivé počasí plno.
Program koncertu: Program koncertu:1.Exultate Justi, 2.Ave Maria (Jirka), 3.Cantate domino, 4.Staročeský chorál, 5.Tebe poem, 6. Swing Low Sweet Chariot, 7. Ralbická Mše (Aleluja, Sanctus, Itte Missa Est), 8.Rorando Coeli, 9.Panis Angelicus, 10. 4 Moravské koledy, 11.V půlnoční hodinu,12. Adeste fideles,13. Ride the chariot.  Dirigovali Josef Menšík a Jiří Kadavý, doprovázela Blanka a Bětka Poukarová, sólově zazpívala Martina Houdová a František Mikeš. Tímto koncertem Bendl zahájil sérii adventních a vánočních koncertů, která skončí Tříkrálovým koncertem 9. ledna.   Foto J. Kadavý st.
 
Právě jsem si přečetla článek "Zničili zeleň kvůli reklamě". Rozum zůstává stát.

Stejně jako nad těmi pokácenými smrky. Zkáza a zmar. Nevím jestli na tom byly stromy opravdu tak špatně a jestli i ten menší smrk, co byl na trávníku, byl tak nebezpečný. A jestli ho nahradí ten malý listnáček, co se tam choulí. Silně o tom pochybuji. Vzali jsme přirozené úkryty  veverkám a ptákům. A lidem čistší vzduch. Ty stromy na rušné ulici, kde projíždějí stovky aut denně, měly své opodstatnění. Doufejme, že město na jaře zajistí rovnocennou náhradu. Ale veverky v parku už asi neuvidíme. VV Více ZDE
 
Zničili zeleň kvůli reklamě  

 Je dobře, když se ve spolupráci s všímavými občany podaří odhalit všechny podobné nešvary, které jsou časté, tak že je řada lidí považuje za "normální". Objednatel akce, tedy majitel domu čp. 292 je firma TRADE PRO, a.s. s oficiálním sídlem v Praze,  skutečným v Letohradě) v České Třebové vlastní ještě dům s pasáží v Hýblově ulici.  Na jedné straně zakoupený dům čp. 292 opravila tak, že nedělá městu ostudu, ale  má jistě co zlepšovat. Podle návrhu nájemní smlouvy, kterou mám k dispozici, nedovoluje svým nájemcům se přihlásit na této adrese k trvalému pobytu a neplatí (a nezajišťuje) pro své nájemníky ani odvoz  komunálního odpadu. Těm pak nezbývá si vše zajistit na vlastní náklady, nebo (snadněji) dávat odpad do kontejnerů na sídlištích.(mm)
 
Orlický deník stěhuje regionální redakci

Od zahájení činnosti tehdejších "Listů Podorlicka", později "Orlických novin" a nynějšího "Orlického deníku"  sídlila redakce ve II. podlaží domu čp. 340 v Moravské ulici a zdálo se, že to je dobré místo.  Před dvěma lety přišly zvěsti o stěhování do Ústí nad Orlicí,  už byla známa adresa ústeckého sídla, ale pak přišlo dementi, redakce růstala na Moravské. Současné stěhování  bude zřejmě pravdivou zprávou, neboť v novém sídle v ulici Nádražní již byla v bývalém fotoateliéru (nebo prodejně proutěného zboží  "Útulný domov")  provedena stavební úprava  a za (novou) výlohou je již nepřehlédnutelná tabule Orlický deník - nejčtenější regionální noviny. Je to myslím pěkné místo na frekventované ulici blízko nádraží,  prostory jsou navíc přístupné přímo z ulice. 
Redakci bude možná chybět pouze parkovací místo, protože před budovou dosud parkující auta zde bránily dopravě. Navíc jde o zónu, kde je povoleno jen 20ti minutové stání.
 
V rámci „Tříkrálové sbírky“ se koná dne 9.1.2011   v 16.00 hodin 
v chrámu  sv. Jakuba v České Třebové tradiční Tříkrálový koncert
Účinkuje:  Smíšený pěvecký sbor Bendl pod vedením  Mgr. Josefa Menšíka a Bc. Jiřího Kadavého
Schola u sv. Prokopa z Dlouhé Třebové pod vedením Františka Mikeše. Vstupné dobrovolné
 
Deska  Ing. Janu Pernerovi

 
Na vedlejší fotografii je deska, která připomíná význam Jana Pernera  pro historii železnice a  také pro region, do kterého je zahrnuta i Česká Třebová. 
V České Třebové  máme  novou sochu Jana Pernera, která jej "připomíná" jen velmi vzdáleně.  Dovedu si představit, že  poblíž nové sochy Jana Pernera bude (např. na sousední zídce) připevněna nějaká taková podobná mramorová deska. Ani  uvedený text by nebylo nutné příliš obměňovat. Pouze by v dolní části bylo nějak vysvětlen počin spočívající v instalaci sousední sochy a také ještě něco o jejím autorovi. Na  podstavci sochy by pak již nebylo napsáno "Jan Perner" jako dosud, ale  třeba "Památce Jana Pernera" a nebo díky poblíž umístěné mramorové  tabulce třeba vůbec nic. To by  jednal doplnilo stávající informační mezeru  spojenou s instalací sochy, kterou vnímá každý cizí návštěvník města, a jednak by tím byly z části řešeny připomínky občanů k tomu, že postava na náměstí není Jan Perner.  (mm)

Koupím rodinný domek se zahradou v České Třebové nebo okolí do 20km.  Tel: 777 114 004           

DISCOPLES FC REJLOV NA SKALCE                           

pátek 18.února 2011 ve 20 hodin
Discoples - 1.FC Rejlov pořádá discoples - sál SOŠ a SOU Skalka Č. Třebová
K tanci a poslechu hraje DJ Jarda Brejl.  Vstupné - 125Kč.
Předprodej: Restaurant Bohemia, tel.: 608 884 671 a Knihkupectví Paseka, tel.: 465 534 551
Losování velké tomboly - překvapení večera. Srdečně zvou pořadatelé.

Pronajmu byt 1+1 s příslušenstvím – dlouhodobě. Tel: 603 348 886.          

Úřední deska v novém - kraj zprovoznil informační kiosek

Pardubice (8.11. 2010) - V souvislosti se stěhováním krajských úředníků do nově opravené budovy bývalé reálky na Komenského náměstí v Pardubicích a s opuštením budovy v Jiráskově ulici dochází také ke změně systému zveřejňování informací na tzv. úřední desce. V průchodu rekonstruované reálky byl instalován informační kiosek. Nové moderní řešení je uživatelsky jednoduché a tudíž snadno dostupné širokým vrstvám obyvatel. „Panel je možné ovládat pouze několika tlačítky, plocha pro čtení je osvětlena a jedno z tlačítek umožňuje i zvětšení textu,“ přibližuje novinku vedoucí kanceláře ředitele krajského úřadu Jana Haniková. Podobné stojany, nabízející například jízdní řády, již slouží cestujícím na některých nádražích.  Povinnost zřídit úřední desku nepřetržitě přístupnou vyplývá ze správního řádu.
Pokud se nové řešení osvědčí, bude další elektronický informační panel umístěn na rohu budovy bývalého okresu. Zhruba do konce roku bude zachována i původní úřední deska na budově v Jiráskově ulici. “Jsme přesvědčeni, že moderní řešení bude veřejností přijato a brzy si obcházení desky s informacemi na papíru nedovede ani představit,“ uzavírá Jana Haniková.
Ivan Hudeček, oddělení komunikace

Upozorňuji přispívatele, že uzávěrka lednového vydání Čt. zpravodaje  bude v úterý 21. 12. 2010