Českotřebovský deník 363/2010  (21.12.)                              
Region Orlicko – Třebovsko volil na valné hromadě své nové zástupce na další čtyři roky, bilancoval a plánoval.

10.prosince 2010 se na chatě Hvězda na Andrlově chlumu v Ústí nad Orlicí konala jubilejní valná hromada svazku obcí Regionu Orlicko–Třebovsko. Na valnou hromadu svazku, který sdružuje 22 obcí se 46 tisíci obyvateli, přišli starostové nebo pověření zástupci z 18 obcí. Z nich více než polovina byla nově zvolena do svých funkcí. 
Schůzi zahájil a její začátek řídil úřadující předseda Luboš Bäuchel. Hned v úvodu poděkoval všem starostům, kteří dosud pracovali v orgánech svazku a přivítal nově zvolené zástupce členských obcí. Následovala volba orgánů valné hromady a volba orgánů svazku na další 4 roky s poměrně rozvinutou debatou. Novým předsedou byl zvolen Petr Tomášek, staronový starosta Brandýsa nad Orlicí a ujal se dalšího řízení valné hromady. Manažerská firma OHGS s.r.o. jménem svazku upřímně poděkovala Lubošovi Bäuchelovi za poctivých a přínosných osm předsednických let. Ve funkcích místopředsedů byli potvrzeni Dobromil Keprt - místostarosta z České Třebové a Josef Škeřík – starosta Sloupnice. Dalšími členy správní rady se stali Josef Novák z Orlického Podhůří, který tuto funkci zastával již v minulém období a nováčky ve správní radě jsou Miloš Barvínek z Velké Skrovnice a  Libor Gremlica z Třebovice. Poslední místo ve správní radě nebylo obsazeno a zůstává rezervováno pro sídelní město svazku Ústí nad Orlicí. Zvolena byla rovněž revizní komise v obsazení Jaroslav Kašpar z Dlouhé Třebové, Radoslav Budil z České Třebové a Jan Antušek ze Sopotnice.  
Valná hromada vzala na vědomí obsáhlou zprávu o činnosti a hospodaření svazku obcí v roce 2010, včetně realizace a provozu velkých projektů, získaných dotací a řady drobnějších činností, které svazek obcí pro své členy zařizuje. 
Diskuse se týkala také plánu a rozpočtu na rok 2011, za kterého je patrno, že svazek obcí zastává vskutku regionální funkci. Jedná se o drobné, ale nezbytné záležitosti, jako podpora drobných projektů obnovy venkova v obcích, doplňování a údržba drobné turistické architektury  a cykloznačení, podpora cyklobusů a prohrnování lyžařských stop, smlouva o autorských právech pro veřejné rozhlasy, vydávání propagačních materiálů a presentace regionu navenek vůči médiím a na veletrzích, provoz aktivních webových stránek a pořádání tradičních akcí Cyklo Glacensis, Den regionu a Orlické cyklo&in-line klání. Svazek obcí dále zastává obtížnou funkci provozovatele cyklostezek regionu, včetně jejich údržby. Současně  připravuje celoregionální projekt Zkvalitnění vzdělávání a spolupráce základních škol regionu a zastřešuje přípravu tolik žádané cyklospojky Valdštejn – Šušek. Kromě toho se svazek podílí na nadregionálních projektech, jako je marketingová kampaň Orlických hor a Podorlicka, Orlické cyklo&in-line království a Vodácká řeka Orlice. O podrobnostech vás zpravíme v dalších tiskových informacích. 
Valnou hromadu ukončil optimisticky nový předseda Petr Tomášek a popřál svazku obcí úspěch při plnění plánu roku 2011 a všem popřál klidné vánoce a šťastný nový rok.

DB 4+1 v Ústí n.Orl. za byt 1+1 (2+1) v ČT. Popř. prodám a  koupím. Tel.: 776092659

Poděkování

Ve středu 15.12. 2010 proběhlo v Domově pro seniory slavnostní předání antidekubitních matrací v hodnotě bezmála 21.000 korun, které Občanské sdružení Za jeden provaz zakoupilo z výtěžku 2. Podzimního benefičního plesu. Tohoto slavnostního setkání se zúčastnili představitelé Města, vedení Gymnázia České Třebové, představitelé Občanského sdružení Za jeden provaz , zaměstnanci Domova pro seniory, studenti Gymnázia Česká Třebová a v neposlední řadě  i samotní senioři. Během příjemně stráveného dopoledne studenti překvapili seniory připraveným pohoštěním, fotografiemi z předchozích workshopů i samotného plesu. Během povídání přítomní studenti vyráběli společně se seniory upomínkové vánoční předměty. Závěrečná hodinka patřila společnému zpívání vánočních koled, které všem připomněly blížící se Vánoce.Tímto zcela jistě spolupráce s mladými lidmi a seniory  nekončí, ale bude i nadále pokračovat.                                                                                                                              Vedení  Domova pro seniory
Rozsvícení  vánočního stromečku  v Kozlově  

Ve  středu  15. 12.  2010  uspořádal  Osadní výbor v Kozlově  slavnostní  rozsvícení Vánočního  stromečku  před  kapličkou  panny  Marie  Zbraslavské. Rozsvícení stromečku  byl  účasten  a  svou  promluvou  připomněl význam „Adventu  a  Vánoc“  farář  Mgr. Miloš Kolovratník. Po  zazpívání  adventních  písní  obdrželi  děti  dárkový  balíček. Radost  dětí  ze  stromečku a nadílky  byly  odměnou  za  úspěšnou  akcí.                                                                                              Jan Stránský, Osadní výbor Kozlov

 

 

Ježíškova popularita v Česku se zvyšuje. Válcuje Santu

Santův čas v České republice vypršel. Nechtějí ho ani obchodní domy a prodejci, kteří tím v minulých letech lákali lidi k vánočním nákupům už od konce října. Počet příznivců tradičního dárkonoše Ježíška rok od roku v České republice roste. K dnešnímu dni se k iniciativě Zachraňte Ježíška, která před dvěma lety na Santův vliv jako první výrazně upozornila, hlásí na Facebooku přes 30 000 uživatelů. „Příjemně nás překvapilo, že si projekt žije vlastním životem bez ohledu na nějakou masivní kampaň. Za poslední měsíc se aktivně zapojilo téměř devět tisíc uživatelů. Lidé konečně začali přemýšlet o tom, co je české, a co cizí,“ říká jeden z autorů iniciativy Zachraňte Ježíška Adam Dušek. Česká republika má originální zvyky, které si musí udržet. Ježíšek patří mezi ty nejdůležitější tradice. Smyslem celé akce od roku 2008 je poukázat na krásu českých Vánoc a odmítnout jejich komercionalizaci a amerikanizaci v podobě symbolu Santy Clause.  „Podle nás se Vánoce zbytečně stávají svátkem stresu a depresí. Adventní čas každoročně mění v soutěž o nejnaklizenější byt, nejhezčí cukroví a nejdražší dárky na dluh,“ dodává Dušek. Jana Kodysová