Českotřebovský deník  365/2010 (23.12.)                               
Přetlaková hala Za Vodou slouží jedenáctou sezónu

V pondělí 18.10. zahájil provoz přetlakové tenisové haly už v její jedenácté sezóně.  Hala slouží k tréninku hráčů, ale i veřejnosti. Bohužel zub času se na této mobilní stavbě podepsal, takže tenisté stojí před problémem, co dál. Pořizovací cena byla před deseti lety 2.250.000,- Kč, hala byla pořízena pomocí půjčky od Vodárenské společnosti. Celou částku se tenistům podařilo zhruba za 5 let splatit, ale to bylo v době, kdy ceny energií byly úplně jiné než dnes. Přitom cena pronájmu za hodinu se po celých deset let neměnila a zůstává i letos při celosezónním pronájmu 250,- Kč / hodinu. Po letošní sezóně se ukáže, zda  tržby, při dalším plánovaném nárůstu cen energií od 1.1.2011, vůbec pokryjí náklady na provoz....                                   (zdroj web Tenisového klubu Česká Třebová)
Životní jubileum Hany Brusenbauchové (Felcmanové)

V úterý dne 21. prosince 2010 známá všestranná českotřebovská sportovkyně Hana Brusenbauchová oslavila významné životní jubileum. Od svého mládí byla výbornou lyžařkou – běžkyní. V běhu na lyžích získala titul přebornice republiky dorostenek na 5 km, a stala se i několikanásobnou okresní a krajskou přebornicí. Byla také výbornou gymnastkou. V současné době je trenérkou mladých běžců ve SKI klubu, ale především výbornou tenisovou veteránkou. Mezi tenisovými veteránkami soutěží již od svých 35 let a je nositelkou několika titulů z mistrovství ČR. V roce 2010 získala třikrát titul Mistra ČR ve dvouhře, čtyřhře a ve smíšené čtyřhře, účastnila se mistrovství světa veteránů tenistů v Rakousku a v Turecku a mistrovství Evropy v rakouském Pörtschachu, kde získala třetí místo.  Hanka se vždy aktivně podílí na pořádání „Týdne sportu“ a již druhé volební období zasedá v zastupitelstvu našeho města a současně aktivně pracuje v tenisovém klubu na kurtech „Za vodou“ na Parníku. Hanka je neúnavná, oblíbená sportovkyně, vždy s velkou dávkou optimismu. Takže milá Hanko – jménem všech českotřebovských sportovců – lyžařů, tenistů současných i bývalých – do dalších let Ti přejeme hodně zdraví, stálý životní elán a ještě mnoho veteránských úspěchů v tenisových soutěžích.                                                Oldřich Stránský

Úmrtí v prosinci 2010                                                                                                                             

Hana Tomková, nar. 1938 Česká Třebová
Daniel Tomeš, nar. 1976 Česká Třebová
Anna Cindrová, nar. 1920 Česká Třebová
Ing. Jiří Mareš, nar. 1949 Česká Třebová
Zdenka Nekvindová, nar. 1929 Česká Třebová
Bedřich Gregar, nar. 1937 Česká Třebová
Vasil Lexa, nar. 1924 Česká Třebová
Ilona Vaňousová, nar. 1957 Česká Třebová
Růžena Dostálková, nar. 1923 Česká Třebová
Arnošt Nejedlý, nar. 1935 Česká Třebová
Vlastimil Táborský nar. 1928 Česká Třebová
Václav Broulík, nar. 1940 Česká Třebová
Josef Pavlišta, nar. 1947 Česká Třebová
Anna Paclová, nar. 1929 Česká Třebová
Věra Stránská, nar. 1953 Česká Třebová
Ing. Věra Hrušková, nar. 1955 Česká Třebová
Václav Burda, nar. 1941 Česká Třebová
Ludovít Bukaj, nar. 1955 Česká Třebová
Jiří Bryol, nar. 1946 Česká Třebová
Aloisia Stránská, nar. 1925 Česká Třebová
Čest jejich památce !
 
PF 2011

Všem spolupracovníkům, dopisovatelům a inzerentům děkuji  za celoroční spolupráci při vydávání Českotřebovského zpravodaje.
Věřím, že v započatém díle budeme pokračovat i v novém roce 2011.
Všechno nejlepší, hodně zdraví štěstí a pohody v novém roce 2011 přeje
                                            Mgr. Milan Mikolecký
 
ČD posílí dopravu na zápas HC Eaton Pardubice – HC Kometa Brno v pardubickém Svítkově             

V souvislosti se zápasem hokejových klubů Eaton Pardubice a Kometa Brno v neděli 2. ledna posílí České dráhy vlakovou dopravu do zastávky Pardubice-Svítkov. Utkání, nazvané Open Air Game 2011, se odehraje mezi 12:30 a 15:00 na zdejším plochodrážním stadionu. Brněnští fanoušci mohou využít k cestě na zápas a zpět mimořádné posilové expresy. Dopravce má připravené dvě soupravy, přičemž druhý spoj pojede v případě vyčerpání kapacity prvního vlaku. Oba expresy budou povinně místenkové. Domácí fanoušky svezou do Svítkova zvláštní osobní vlaky z pardubického hlavního nádraží. Návštěvníci se vstupenkou na utkání jimi mohou cestovat bezplatně.  
Expresy pro brněnské fanoušky mají plánované odjezdy ze stanice Brno hl.n. v sobotu 2. ledna v 9:10 a 9:40 hod. „Oba vlaky jsou povinně místenkové a kapacita každého z nich bude zhruba 700 míst. Druhý expres v 9:40 ale vypravíme jen v případě, že se naplní kapacita prvního spoje. Chceme tak optimálně využít nasazený personál i vozidla,“ vysvětluje Michal Štěpán, ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD v Pardubicích. Předpokládané odjezdy expresů zpět do Brna budou v 15:40 a 15:50 (druhý spoj pojede opět jen v případě, že z Brna na utkání byly vypraveny oba vlaky). Pokud by se utkání protáhlo déle než do 15:15 hod., pojedou vlaky zhruba o 25 minut později. Fanoušci budou o odjezdech informováni na stadionu.  
Za místenku v každém z těchto zvláštních vlaků zaplatí všichni cestující shodně 35 korun. Fanoušci si vždy zakoupí současně místenku na vlak do Svítkova i pro cestu zpět do Brna. Na místenkách bude vyznačeno číslo vagónu, ve kterém doklad platí, přičemž cestující může v příslušném voze obsadit libovolné místo. Místenky jsou v prodeji na pokladních přepážkách od pondělí 20. prosince. V obou mimořádných expresech bude platit běžný tarif Českých drah. Cestujícím doporučujeme využít zejména skupinové zpáteční jízdenky. Například čtyřčlenná skupina zaplatí za cestu z Brna do pardubického Svítkova a zpět dohromady 920 korun (cena bez povinných místenek).  
Fanoušci z Pardubic se mohou dopravit do Svítkova mimořádně vypravenými osobními vlaky, které budou odjíždět z hlavního nádraží v 9:20, 10:20, 10:40, 11:20 a 11:55. Mohou ale využít i pravidelné vlaky v 9:37 a 11:37. „Ve spolupráci s hokejovým klubem Eaton Pardubice nabídneme cestu těmito vlaky zdarma. Vstupenka na utkání bude platit jako jízdenka,“ popisuje Michal Štěpán. Zvláštní osobní vlaky odvezou fanoušky i po skončení zápasu zpět na pardubické hlavní nádraží. Ze Svítkova budou odjíždět v 16:16, 16:34 a 16:57 hod.  
Žádáme fanoušky, aby na zastávce ve Svítkově dodržovali bezpečnost při nástupu i výstupu. Zejména vyzýváme cestující, aby k cestě na stadion použili podchod a nevstupovali do kolejiště hlavního železničního koridoru, kudy velkou rychlostí projíždějí vlaky!                                                                                                    Mgr. Petr Pošta  tiskové oddělení ČD
V České Třebové uvedené mimořádné vlaky nestaví, pouze v Brně a Blansku, poté až v Pardubicích - Svítkově.
Více viz http://www.ceskedrahy.cz/tiskove-centrum/tiskove-zpravy/-9344/
 
Bude 4 roky stará vražda potrestána? 

Výslechem hned několika svědků měl v pondělí pokračovat před Krajským soudem v Hradci Králové případ Jiřího Siváka, Radima Frimla a Františka Mika, kteří čelí obžalobě ze spáchání trestného činu kuplířství a vraždy osmnáctileté dívky z České Třebové, ke které došlo před 4 lety.   O soudu  informuje Orlický deník. Vyšetřování se rozběhlo po výpovědi Mariana Absolona, který vše oznámil kriminalistům. Zmíněné osoby podle výpovědi  vzali dívku (stopařku) do auta, zajeli s ní do lesa a tam ji chtěl znásilnit. Ona se ale bránila, tak ji zabil. Vrah a svědek se znali z prodeje drog.  Obžalovaný Sivák výpověď rezolutně popřel. Vinu odmítli i další dva obžalovaní. Obžalovaný František Miko, který v přípravném řízení skutek doznal, toto nyní popírá.  V případě prokázání viny trojici mužů hrozí 12 až 15 let vězení, případně i výjimečný trest.