Českotřebovský deník 372/2011 (31.12.)    


Aktuální silvestrovské zpravodajství
 
 
Co bude u nás nového od nového roku:
 
- Nové ceny vodného a stočného
 
- Nové městské vyhlášky
 
- Těsnou většinou byla schválena nová podoba sochy Jana Pernera.  (Zveřejnění je zatím vázáno na autorská práva).
 
- Pro potřeby natáčení celovečerního filmu TRIP2 bude třeba podstatně zvětšit nabídku nočních podniků a heren ve městě.
 
- Hledají se další možnosti pro kácení vzrostlé zeleně v našich parcích, čekáme na nové nápady.
 
- Celé město bude změněno na zónu zákazu stání  s výjimkou vozidel s povolením MěÚ, jinak řečeno bude se chodit pěšky
 
- Celé město bude změněno v zónu zákazu kouření. Jedinou výjimku tvoří Klub Modrý trpaslík, kde je vše dáno jeho zakladatelskou listinou, připomenutou  při vchodu: zde se vždy kouřilo, kouří a bude kouřit!
 
- Nový  sběrný dvůr na Semanínské není třeba budovat, postačí dobře využít lokalitu nad letním kinem v Javorce. Ušetříme. Občané jsou sem už nakonec zvyklí odpad vozit.
 
- Plánovaná stavba lanovky na Kozlovský kopec dostala novou šanci - Vysoké Mýto bude zřejmě vracet dotaci na karosářské muzeum, škoda  nechat tyto peníze ladem!.
 
- Česká Třebová bude mít novou nemocnici: využila příležitost nabídnutou Pardubickým krajem. Zruší se nemocnice v Ústí nad Orlicí, v Litomyšli a ve Svitavách a  jako jejich náhrada se postaví  nová moderní nemocnice v České Třebové, přesně uprostřed trojúhelníku vytvořeného ze zmíněných měst (na místě bývalé Primony a budoucího Kauflandu). Svou kapacitou pokryje celou spádovou oblast a odpadne hádání  kterou nemocnici zrušit.  Nakonec zbudou v kraji jen nemocnice v Pardubicích a České Třebové.  
 
- V Pardubickém kraji není dosud zřízena  žádná zoologická zahrada, což je jeden z důvodů, proč náš kraj zaostává za ostatními v turistickém ruchu.  Této příležitosti se na nabídku Pardubického kraje  chopila Česká Třebová a již se tvoří první plány pro zřízení ZOO  v lokalitě Křivolík. Základy bazénu pro lachtany  a hrochy se již rýsují  od třicátých let na místě bývalého koupaliště. ZOO využije plochu celého údolí potoku Křivolík až  k pravěké osadě spravované  o.s. Bacrie  a Údolí smrti pod Kozlovským kopcem. Jak známo, tak pro Českou Třebovou nejsou žádné  plány neuskutečnitelné.
 
- Jabkancová pouť  byly zařazena mezi tradiční akce UNESCO a přivede do České Třebové  spousty návštěvníků. Spolku od sv. Kateřiny vzniky ovšem nové vrásky na čele:  bude třeba tlumočit program do některého světového jazyka.  Vzniká také odůvodněná potřeba  podstatně zvětšit tržiště na Lidické ulici.  Nová lokalita byla vybrána na nevyužitém starém hřbitově. Uvažuje se také o posunu termínu pouti do hlavní turistické sezóny a o patentování názvu "Českotřebovský jabkanec".
 
A to jistě ještě není všechno.....
Jak že to bude s těmi nemocnicemi ?
 

 
Všechno nejlepší,  zdraví,  štěstí a hodně úspěchů v práci i osobním životě  v novém roce 2011
přeje Milan Mikolecký.