ČESKOTŘEBOVŠTÍ DRÁHAŘI USPĚLI NA SVĚTOVÝCH POHÁRECH                                         

Dva skvělí čeští reprezentanti v dráhové cyklistice JAN DOSTÁL a DENIS ŠPIČKA z České Třebové jsou v posledních týdnech na roztrhání. Krůček po krůčku  se prosazují i mezi nejužší světovou extratřídou. Ono je to také potřeba, neboť olympiáda v Londýně tluče na dveře a oba odchovanci Sokola Česká Třebová, jehož cyklistickou odnož vedl MILAN DOSTÁL, mají reálnou šanci si na londýnské dráze zazávodit.
Ve dnech 2. až 4. prosince se zúčastnili Světového poháru dráhových cyklistů v Melbourne. DENIS ŠPIČKA závodil ve  sprintu, který vyhrál Australan PERKINS. TOMÁŠ BÁBEK skončil šestnáctý a českotřebovský cyklista třicátý. Omnium vyhrála Španělka DOBRONSOROVÁ (26b.) JARMILA MACHAČOVÁ, navštěvující velmi často v České Třebové babičku, paní JAROSLAVU ŠINDEKOVOU, skončila se 75b. třináctá.
V mužské kategorii jel omnium i JAN DOSTÁL. Závodil hned první dva dny. V letmém startu skončil pátý v čase (13,499 s), v bodovacím závodě dojel šestnáctý, excelentně jel vylučovací závod, ve kterém byl druhý. Po prvním dnu skončil JAN DOSTÁL pátý, což bylo skvělé umístění do druhého dne. „Věděl jsem, že stíhací závod na 4 km není moji nejsilnější stránkou i když  jsem do toho dal vše, propadl jsem na osmé místo. Nepředpokládal jsem,že pokazím scratch. Nezbývalo mi nic  jiného, než dát  vše do poslední disciplíny, závodu na 1 km  s pevným startem a to se mi naštěstí povedlo. Zajel jsem si osobní rekord (1:04:7 minuty) a v této disciplíně skončil šestý. Celkově jsem na australském „svěťáku“ obsadil devátou příčku s čímž jsem byl pochopitelně spokojen“, vrací se do závodu  JAN DOSTÁL. Závod vyhrál Novozélanďan ARCHBOLT (24 bodů), před Kanaďanem BELLEM (31 b.) a Britem CLANCYM. JAN DOSTÁL na deváté příčce  nasbíral 62 bodů.
V pátek 10. prosince odletěli českotřebovští borci spolu s českou reprezentací do Frankfurtu, následně do Bogoty a cílové místo kolumbijského Světového poháru bylo Cali. Projíždět se volně po kolumbijských silnicích se zásadně nedoporučuje, již se stalo, že se po závodnících slehla zem…. Čeští reprezentanti si proto vůbec  silniční stroje nebrali, na dráhařských speciálech trénovali pouze v moderní hale. JAN DOSTÁL  závodil ve čtvrtek 16. a v pátek 17. prosince v omniu. Letmé kolo vystřihl skvěle, čas (13,427 s) skončil na nádherném 3. místě. V bodovacím  závodě skončil na 13. místě a ve vylučovacím 9. místo. Po prvním dnu bylo páté místo dobrou výchozí pozicí. V pátek se mi nic nedařilo, celkově jsem skončil dvanáctý“, četl otec MILAN DOSTÁL zprávu  na mobilu. Stíhací závod na 4 km i scratch dokončil nespokojen, čas na 1 km s pevným startem (1:04,8) byl dobrý. Dobré je pochopitelně i 12. místo na světě.
DENIS ŠPIČKA jel 16. prosince týmový sprint, kde ve složení  DENIS ŠPIČKA, TOMÁŠ BÁBEK a ADAM PTÁČNÍK obsadili 11. místo. Životní umístění se podařilo DENISU ŠPIČKOVI v pátek 17. prosince. V keirinu obsadil vynikající 3. místo. Tempo rozjíždí  v této disciplíně derna, která následně odstupuje a závodníci se řítí šedesátikilometrovou rychlostí do cíle. Je to skvělý výsledek DENISE ŠPIČKY, kterým navazuje na výborná umístění sprintera BURÁNĚ. V sobotu obsadil ve sprintu 23. místo. JARMILA MACHAČOVÁ vybojovala v omniu desáté místo.  Za skvělé umístění na Světových pohárech je třeba českým, zvláště potom českotřebovským cyklistům pogratulovat.    Milan Richter
                                                                                                                                
JAN DOSTÁL,  DENIS ŠPIČKA    Foto: M. Richter