Přejeme si, aby se lidé cítili jako doma                                 

(HEJTMAN PARDUBICKÉHO KRAJE RADKO MARTÍNEK (ČSSD) ŘEKL PRÁVU)

* Jak byste zhodnotil své působení ve vedení kraje v roce hospodářské krize?

Já si myslím, že vysvědčení by si člověk neměl vystavovat sám, a politikovi by ho měli dát především občané. Pravidelně s nimi komunikuji nejen elektronicky, když odpovídám na jejich četné dotazy, ale samozřejmě se s nimi setkávám i osobně při různých příležitostech. Snažím se být co nejblíže jejich každodenním problémům, abych je lépe poznal, orientoval se v nich a mohl je v rámci svých možností a kompetencí řešit. Přesto si dovolím říci, že úkoly, které jsem si při vedení kraje předsevzal, se daří realizovat, byť často s nemalými obtížemi. Jedná se však o kolektivní práci, proto bych si touto cestou dovolil poděkovat svým spolupracovníkům a zaměstnancům krajského úřadu, bez nichž není možné problémy řešit. Velkou oporou mi samozřejmě byla a je i rodina.

* Z jakého úspěchu kraje máte největší radost a co se naopak vůbec nepodařilo?

Jsem rád, že se kraj jako celek daří stabilizovat, protože po našich předchůdcích zůstalo hodně dluhů a nedodělané práce. Daří se nám výrazně šetřit finanční prostředky na stavebních zakázkách nebo prosazovat evropské peníze na rozvoj kraje ve vytipovaných oblastech. Ne se vším však můžeme být spokojeni. Nemůžeme se pohnout z místa v otázce výstavby strategických silničních tahů R 35 a R 43, problémy přetrvávají v oblasti zdravotnictví a školství.

* Neutěšená situace bude začátkem nového roku jistě pokračovat v nemocnicích po odchodu lékařů, máte připravený nějaký krizový scénář či stabilizační program?

Zdravotnictví v Pardubickém kraji nebylo v dobré kondici již v předchozím období, což byl jeden z největších dluhů dřívějšího vedení kraje v čele s ODS. Již jsem se o tom zmínil, současný stav je hodně komplikovaný a nepodceňujeme ho. Proto jsme o nastalé situaci nedávno informovali ministra zdravotnictví. Zásadně s ním nesouhlasíme v tom, že se s problémem musí vypořádat zřizovatelé nemocnic, tedy kraje. Systémové řešení je zcela v rukou vlády a ministerstva zdravotnictví. Zda k odchodu lékařů skutečně dojde, budeme vědět začátkem ledna. Problém budeme řešit tak, aby se co nejméně dotkl pacientů.

* Jaký nejdůležitější úkol vás čeká v nadcházejícím roce?

Bezesporu je to pokračování v nastoleném trendu, tedy zkvalitňování a standardizace krajské infrastruktury a služeb. Týká se to zejména již uvedených oblastí, tedy zdravotnictví, školství a optimalizace dopravní infrastruktury. Naším přáním je, aby se lidé v Pardubickém kraji cítili skutečně jako doma.

* A v osobním životě?

V osobním životě je na prvním místě zdraví. Také si přeji, aby byli zdraví všichni moji blízcí a přátelé. Zdraví, štěstí, optimismus a pevné nervy v novém roce 2011 přeji i všem spoluobčanům.