Vzpomínka na Karla Vaňouse, sportovce ze Lhotky             

Karel Vaňous byl především vynikající sportovec ze Lhotky, atlet, československý reprezentant. Pamětníci na Lhotce jej pamatují také jako dlouholetého funkcionáře. Ve funkci předsedy lhoteckého Sokola byl několik desítek let. Ve spolupráci  s rodinou se mě podařilo obstarat také některé fotografie z doby jeho aktivní činnosti po II. světové válce a v 50. letech, kdy fotografování ještě zdaleka nebylo běžnou aktivitou.
Pro svoje vynikající sportovní výkony v takových disciplínách, jako byl vrh koulí, hod diskem, kladivem, oštěpem byl také povolán do československé reprezentace. Z jeho aktivní sportovní činnosti má dodnes rodina spoustu trofejí, pohárů, sošek, medailí, čestných uznání.  Ve sportu získal velké množství přátel, po skončení aktivní činnosti pracoval jako trenér, dosáhl vynikajících úspěchů v práci s mládeží.  O jeho trenérské práci natočil režisér Jaroslav Papoušek z Prahy  dokumentární film. Pomáhal organizovat také sportovní život na Lhotce, byl považován za komunikativního obětavého Sokola oddaného sportu, snažil se brát všechno s humorem.
Karel Vaňous by se letos dožil 83 let. Jeho životní výročí nebyla nikdo pro jeho skromnost zveřejňována. Na svého tatínka a dědečka vzpomíná jeho rodina, dcery Ilona a Ivana a také vnoučata Alan a Erika
Z následujících fotografií je vidět, že podmínky pro sport byly v době války a po válce velmi prosté a jednoduché. Sportovci na fotografiích jsou mimo Karla Vaňouse neidentifikováni,  bylo by velkým přínosem, pokud by se daly osoby na snímcích alespoň  částečně rozpoznat. První snímky pochází zřejmě z roku 1942, fotografie z trenérské činnosti budou starší. (mm)