Odpoledne s mezinárodní kuchyní                                         

Víte, jak chutná Tequeňos?
 
Jako každý rok i letos proběhla akce dobrovolníků z organizace AFS Mezikulturní programy (http://www.afs.cz/), jejímž cílem bylo se navzájem více poznat a ochutnat další typická jídla připravená zahraničními AFS studenty. 
V letošním roce padla volba místa konání na Českou Třebovou. V neděli 28. listopadu 2010 se kolem druhé hodiny odpolední začaly do DDM Kamarád scházet hostitelské rodiny se svými zahraničními studenty, dobrovolníci AFS, včetně Lusine z Arménie, která je v České Třebové na ročním programu Evropské dobrovolné služby.  
Všichni zúčastnění se těšili nejen na setkání s ostatními a na jídla, která byla připravena jak studenty tak i ostatními účastníky, ale také na recepty jednotlivých pokrmů. 
Tequeňos od Thomase z Venezuely, celé menu ve složení pikantní polévka, rýže se zeleninou a dezert v podobě naloženého banánu v kokosovém mléce od Gift z Thajska, pórkový koláč od Leonie z Německa či kuřecí křidélka v karamelu od Akari z Japonska všem velmi chutnaly. Lusine z Arménie připravila vynikající „Růžové kopce“ (volný překlad) z mletého masa a listového těsta, které se – pro nás poněkud překvapivě - vařilo ve vodě.
Ani čeští účastníci nezůstali pozadu. Klasické české buchty hloupého Honzy z pohádky, želé z kdoulí či naše českotřebovské jabkance slavily úspěch!
 
A recept na závěr? Co si připravit právě zmíněné jihoamerické Tequeňos?

Potřebujete:
1 kg hladké mouky
1 kg balkánského sýra
1 hrnek oleje
1 vejce
lžička soli
lžička cukru
2 lžíce vlažné vody
Z mouky, oleje, vejce, soli, cukru a 2 lžic vody vypracujeme těsto (v případě potřeby přidáme mouku), které necháme 1 – 2 hodiny odležet. Mezitím si nakrájíme balkánský sýr na proužky.Každý proužek důkladně zabalíme do těsta, před smažením ještě zlehka pomoučíme a smažíme dozlatova.....
 
Tímto bychom chtěli poděkovat vedení DDM Kamarád za poskytnutí prostor pro uspořádání akce „Odpoledne s mezinárodní kuchyní“ a také všem zahraničním studentům, jejich hostitelským rodinám a vůbec všem, kteří svou účastí přispěli k vydařenému odpoledni.                                                                                                                                                           Martin Žáček