Pardubické hlavní nádraží oživují nové fotografie              


České dráhy 16.12. slavnostně představily nové fotografie, které oživí interiér pardubického hlavního nádraží. Nová série snímků od fotografa Štěpána Bartoše se tematicky zaměřuje na kulturní a přírodní památky Pardubického kraje a nahrazuje zašlé fotografie ze 70. let. Kromě samotné vernisáže, které se zúčastnil hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, náměstek primátorky Pardubic František Brendl, architekt Miroslav Řepa (syn autora stavby Pardubického nádraží) a zástupci Českých drah, byl připraven také předvánoční program pro děti. Ty mohly s rodiči  navštívit modelové kolejiště přímo v odbavovací hale.   
Série zhruba 130 nových černobílých fotografií koncipovaná jako procházka "Pardubickým krajem na nádraží" je nainstalována na skleněných plochách ochozů v interiéru hlavního nádraží v Pardubicích. Snímky zobrazují přírodní nebo architektonické zajímavosti Pardubického kraje a jejich smyslem je také podpořit cestovní ruch v regionu. Nahrazují původní zašlé fotografie z bývalého Československa, které pocházely ze 70. let minulého století. „Nádraží vloni oslavilo padesát let. Původní fotky se nedochovaly, ale podle názoru odborníků se nové snímky zpracováním podobají těm z 50. let, které zde byly při otevření nádraží,“ vysvětluje Michal Štěpán, ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD v Pardubicích. Jeho slova doplňuje náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Antonín Blažek: „Rádi jsme přijali nabídku kraje na společné financování akce, která toto pěkné nádraží ještě více zkrášlí.“ Připomněl také, že nedávno otevíral také regionálně nadstandardní dopravní terminál v České Třebové, který je významnou dopravní stavbou Pardubického kraje.  
Pardubický kraj vnímá hlavní nádraží jako vstupní bránu do krajského města i regionu , a proto chystá, že  v první polovině příštího roku nainstaluje v prostorách bývalé internetové kavárny infokiosky pro turisty .  Ve hře jsou i panely k aktuálním akcím společenského i turistického charakteru. „Chci věřit, že  projekt fotografií je předzvěstí očekávaných změn v souvislosti s úvahami o stavbě nového dopravního terminálu. Ten by hodně pomohl při organizaci veřejné dopravy v kraji,“ říká pardubický hejtman Radko Martínek.
Autor fotografií Štěpán Bartoš upřesňuje, že kromě zajímavých přírodních a architektonických krás jsou zde i méně známá místa v kraji. K záběrům uvádí: „Myslím, že se zde najde spousta velmi zajímavých námětů na rodinný výlet, ať už vlakem nebo na kole.“
Mezi fotografiemi je zastoupeno také město Česká Třebová a to na čtyřech snímcích.- Najdeme zde fotografii dopravního terminálu, pohled přes kašnu na radnici na Starém náměstí, Bosenský pavilon v Javorce a  rotundu sv. Kateřiny.  Některé turisticky zajímavější cíle jsou zastoupeny více.  Zkrášlování pardubického nádraží za přispění Pardubického kraje jako brány do regionu by mohlo být námětem i pro Českou Třebovou, i zde by bylo vhodné udělat propagaci pro město a region. Prostory na to jsou, třeba nevyužitá čekárna, kde byly před časem díky Pavlu Stejskalovi pěkné propagační snímky železnice. Nyní je třeba za jejich umístění platit. Je škoda, že nemůže o tom, co bude na nádraží,  rozhodovat  přímo železniční stanice. Vládne Railreklam,  firma, která má zájem na něčem úplně jiném, než je propagace města a regionu. Když to ale jde řešit v Pardubicích, bylo by to možné také u nás. 
Během odpoledne se konalo také v salonku I. třídy setkání s novináři, na kterém byl proveden křest nově vydané reprezentativní publikace  "Pardubický kraj mezi Lvem a Orlicí", která se výborným dárkem k nadcházejícím vánočním svátkům. Publikace byla sponzorsky podpořena Pardubickým krajem a také Českými drahami, autorem fotografií je také Štěpán Bartoš. Kniha byla k mání v na pardubickém nádraží za zaváděcí cenu 399 Kč a  bylo konstatováno, že má být v prodeji obdobně i na nádraží také v České Třebové.                                                                                                                                          (re) Foto Luboš Kozel