ČESKOTŘEBOVSKÁ VÝTVARNICE
ALENA VOŠLAJEROVÁ
 VYSTAVUJE POD ÚSTECKOU RADNICÍ.

Klub přátel umění Ústí nad Orlicí uspořádal v pátek 17. prosince vernisáž své letošní poslední výstavy JUBILANTI 2010. obrazy, grafiku, fotografie i poezii zde představila českotřebovská umělkyně ALENA VOŠLAJEROVÁ (1945) a známý výtvarník, majitel potštejnské „P“ galerie VLADIMÍR PLOCEK (1930). V hudebním programu vystoupil „klávesák“ JAN HRODEK, hlasově indisponovaná LUDMILA HRODKOVÁ místo zpěvu recitovala a to velice úspěšně. Při 140 výstavě klubu byl přitom melodram prezentován poprvé…. Velice pěkné bylo vystoupení svěřenců paní  HRODKOVÉ ze ZUŠ Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí, skupiny LITTLE STRINGS. Paní učitelka představila i výše zmíněné umělce.
ALENA VOŠLAJEROVÁ se narodila 23.prosince 1945 v České Třebové – Parníku. Základní školu absolvovala jako premiantka třídy na Parníku u České Třebové. Její vášnivá záliba v četbě ji zavedla do školní knihovny, kde se brzy stala vydatnou pomocnicí paní učitelky, záliba ve zpěvu do školního sboru se kterým veřejně vystupovala, tančila vílu ve školní divadelní pohádce Vodník a cvičila v tělovýchovné jednotě Sokol se  kterou se zúčastnila veřejných vystoupení. Ve studiu pokračovala na místním gymnáziu (SVVŠ) a posléze na Pedagogické škole v Litomyšli. Působila ve výtvarném kroužku  a ve zpěvu pokračovala ve školní vokální skupině Sextet, v okrskové soutěži v Brandýse nad Orlicí si vyzpívala Čestné uznání.  Jako volitelný maturitní předmět si vybrala výtvarnou východu. Pracovala převážně jako vychovatelka a učitelka v širokém spektru věku dětí od tří do osmnácti let. Prošla mnoha reformami školství i reformami dějinnými. Při zaměstnání vystudovala Vyšší sociálně právní školu v České Třebové a ukončila  maturitou a diplomovou prací s vyznamenáním. Za svou pedagogickou činnost byla mnohokrát oceněna, je držitelkou dvou Čestných vyznamenání, s úspěchem se podílela na výtvarném a literárním projektu STONOŽKA, dosahovala úspěchu se žáky na sportovních a dopravních soutěžích. Zpívala v Českotřebovském smíšeném pěveckém sboru  BENDL. Od roku 2003 vystavuje své výtvarné práce – tempery a oleje a ukázky z literární tvorby, s úspěchem se podílí na činnosti klubu přátel umění.
Od roku 2004 se účastní fotosoutěží, v roce 2005 získala pěkné první místo v barevné  fotografií a druhé místo v černobílé fotografii.
Píše mimo jiné i poezii, jejíž výběr milostných veršů SNAD JENOM SKŘIVANI s autorčinými fotografiemi na obalu vydalo v květnu roku 2008 jako svoji 216. publikaci Vydavatelství OFTIS Ústí nad Orlicí.
Účast na společných výstavách: SALONY v České Třebové 2003,2004,2006,2007,2009. VÝSTAVY VÝTVARNÝCH UMĚNÍ v Ústí nad Orlicí 2005,2006,2007,2008,2009,2010. ÚSTECKÉ SALONY  v Ústí nad Orlicí 2004,2005,2006,2008,2009,2010. JUBILANTI KPU v Ústí nad Orlicí 2010.
Z výtvarných děl jmenujme například : „Stará cihelna – 4 roční doby – Buď s námi země – Stabat mater – Óda na radost – Růže – Tulipán – Pozůstalost – Snad jenom skřivani „ a další.
Mgr. VLADIMÍR PLOCEK se narodil 30. prosince 1930 v Rychnově nad Kněžnou. Je absolventem reálného gymnázia v Kostelci nad Orlicí. V mládí bydlel v Sudclavě, vyrůstal v rodině učitele. Po vystudování Pedagogické fakulty v Hradci Králové, obor matematika, výtvarná výchova, učil v Potštejně a potom na druhém stupni základních škol v Doudlebách nad Orlicí a Kostelci nad Orlicí. Žije v Potštejně, kde provozuje vlastní galerii „P“. Malování se věnuje od svých dvaceti let. První samostatnou výstavu měl v Potštejně v roce 1977.
Způsob malby se měnil. Od převážně realistické malby přešel k větším plochám, barevně jednotně ztvárněných. K malbě používá špachtli. Rád zobrazuje okolí svého bydliště v grafických technikách, převážně suché jehly. Autorovo bydliště má vliv na jeho tvorbu. VLADIMÍR PLOCEK maluje převážně krajinu, vyhledává detaily, milá zákoutí. Má rád hladinu Orlice, střechy venkovských stavení, skromné a přitom krásné. Malíř si upřímně zamiloval ten krásný kout země pod potštejnským hradem. Častá kombinace modří a hnědí, zemitost a oblačnost, pronikání pod povrch věcí, to vše směřuje k postižení toho nejpodstatnějšího charakteru krajiny, krajiny zamyšlené., niterné hluboce přátelské.
Mgr. VLADIMÍR PLOCEK je členem Unie výtvarných umělců v Hradci Králové a od roku 2007 též členem Klubu přátel umění Ústí nad Orlicí.
Pravidelně se zúčastňuje Ústeckých salonů v Galerii pod radnicí. Samostatné výstavy: 1977 Potštejn, 1981 Sudclava, 1986 Hradec Králové, 1994 Letohrad, 1999 Lhoty u Potštejna, Rovensko – Galerie Kafé, 2000 Ústí nad Orlicí – Galerie Koráb, 2001 Letohrad, Lanškroun, Sopotnice, 2002, Vejprty, 2003 Rovensko – Galerie Kafé, 2004 Kostelec nad Orlicí, Kuks – zámek, 2005 Brandýs nad Orlicí – zámek, 2006 Hradec Králové – galerie Na Mostě, Choceň – zámek, 2007 Letohrad – Sdružení přátel umění SPUL Letohrad – oranžérie zámeckého parku, 2008 Potštejn – zámek (s VÁCLAVEM MACHÁNĚM), 2009 Rychnov nad Kněžnou- Galerie ve Svatohavelské, 2010 Hradec Králové – Lékařská fakulta UK, Zábřeh na Moravě – Galerie Tunklův dvorec, Klub přátel umění Ústí nad Orlicí – Galerie pod radnicí. Na řadě dalších výstav se podílel.
Milovník Podorlicka přivezl do Ústí například: „U řeky – Na rybníce – Potštejnské kopce – U řeky v Potštejně – Potštejnská panoráma – Akt – Na pláži – Boží léta“ a další.  Několik upřímných slov řekl o svém kamarádovi VLADIMÍRU PLOCKOVI MILAN RICHTER. Jako dárek mu předal maják, symbol jeho lásky k moři. Potštejnem a kolem Divoké Orlice se prochází každodenně, neoděná modelka by se nemusela líbit jeho manželce ANDULCE, která je celoživotním dobíječem jeho energie.  MR.
Z vernisáže…  Foto: M. Richter