První pracovní jednání zastupitelstva města v novém volebním období
Zasedání zastupitelů se konalo ve středu 8. prosince za účasti 24  členů ZM, omluvili se Mgr. Radim Kolář, Mgr. Eva Ostruszková a Ing.Dalibor Zelený. Jednání bylo zahájeno složením slibu zastupitele Ing. J. Carby,  který nebyl na ustavujícím zasedání 10. listopadu přítomen. Následně zastupitelé projednali jednací řád. Původní návrh, předložený radou města byl na návrh Mgr. Milana Mikoleckého rozšířen tak, aby umožňoval také využívání elektronické komunikace  mezi zastupiteli a Městským úřadem. Bylo konstatováno, že současně využívané prostory  zasedací síně  v I. poschodí radnice a jejich vybavení zatím neumožňují přímé využívání notebooků  zastupiteli a projekci podkladů na plátno nebo velkoplošnou obrazovku pro jednání tak, aby projednávané skutečnosti byly zřejmé nejen zastupitelům i přítomné veřejnosti.
Zastupitelstvo ustavilo dva povinné výbory - finanční a kontrolní, které budou v tomto funkčním období pracovat v tomto složení:
Finanční výbor:  MVDr. Radek Palán, předseda, Ing. Miroslav Drahoš, Petr Havlena, Bc. Libuše Hrušková, Pavel Klacl, Josef Kubíček, PaedDr, Zbyněk Slavík
Kontrolní výbor:  Mgr. Milan Mikolecký - předseda, MUDr. Martin Formánek, RNDr. Jaroslav Demel, Ing. Vladimír Dušek, Radko Jasanský, Ing. Václav Polák, ing. Jaromír Urban

Zastupitelstvo  se dále zabývalo problematikou odměn pro uvolněné a neuvolněné  zastupitele a funkcionáře. Vzalo na vědomí výši odměn uvolněných zastupitelů, stanovené v souladu s §71 zákona o obcích. Neuvolněným zastupitelům byla schválena odměna ve výši 500 Kč měsíčně (podle §72 zákona o obcích), neuvolněným členům rady města byla schválena odměna ve výši 2350 Kč měsíčně a pro neuvolněné zastupitele vykonávající funkci stálých komisí rady nebo výborů zastupitelstva ve výši 1900 Kč měsíčně. Uvedené částky jsou konečné.

Majetkové záležitosti. V bodě 6  bylo projednáno celkem deset záležitostí. všechny návrhy byly schváleny v souladu s doporučením rady města. Bylo také  schváleno, že se napříště bude problematikou věcných břemen zabývat pouze rada města, zákon o obcích tuto možnost připouští.

Poslední (třetí) změna rozpočtu města. Změna  rozpočtu zahrnuje všechny změny v poskytovaných dotací do rozpočtu města Celkem se tak jedná o 5 413 tis. Kč, největší část z toho 5,1 mil. Kč činí přípěvek státu na sociální dávky. Daňové příjmy města se neupravovaly, podle informací budou v podstatě splněny, pouze se poněkud změní struktura daní. Zvýšené příjmy umožní snížit zapojení přebytku z minulých let  o 3,17 mil. Kč. Na účtu zůstatku nerozděleného zůstatku tak zůstane ke konci roku částka cca 13 mil. Kč. V oblasti výdajů jsou zvýšené náklady v oblasti odpadového hospodářství celkem o 110 tis. Kč, v oblasti investic nebyla letos využita rozpočtovaná částka na vybudování nového sběrného  dvora v hodnotě 2800 tis. Kč, na stavbu dopravního terminálu bylo třeba přidat 225 tis. Kč na inženýrský dozor. Rozpočtová změna byla schválena všemi hlasy přítomných zastupitelů. Pro zajištění činnosti města Česká Třebová a Městského úřadu bylo projednáno a schváleno rozpočtové provizórium  v obvyklém rozsahu jako v jiných letech.  Předpokládá se, že řádný rozpočet  města bude projednán na prvním zastupitelstvu v prvním týdnu měsíce února 2011.

Změny městských vyhlášek. Zastupitelé schválili nové znění tří městských vyhlášek o místním poplatku ze psů,  o místním poplatku za provoz systému shromažďování, přepravy, třídění využívání a odstraňování odpadů a  vyhlášku o místním poplatku ze vstupného.  změny byly vynuceny legislativní změnou zákonů: dosavadní zákon 337/92 o správě daní a poplatků se ruší a místo něho  nabývá účinnost zákon 280/20%09, tzv. Daňový řád. Došlo tedy jen k několika změnám ve formulaci vyhlášky, věcně nebylo nic změněno. Ve vyhlášce č. 6/2010 je nově taxativně  vyjmenováno, kdy město může osvobodit občana od poplatku za provoz systému odpadového hospodářství.  Tato vyhláška bude proto  v novém znění také zveřejněna. 

Zastupitelé dále projednali aktualizaci programu regenerace Městské památkové zóny na léta 2011 - 2015. Aktualizovaný program bude předmětem zvláštního článku. Zastupitelé se pak ještě zabývali návrhy občanů na zařazení do šesté změny územního plánu města. V souladu s doporučením rady města zastupitelé  neschválili zařadit návrh na využití pozemku na Kozlovském kopci  tak, aby zde bylo možné postavit fotovoltaickou elektrárnu. Obdobně již rozhodlo minulé zastupitelstvo. Mezi podklady pro jednání byla i petice občanů obce Kozlov, kteří si nepřejí takové využití ploch v blízkosti  této obce. Dále zastupitelé schválil, aby byla plocha dosud hospodářského lesa v údolí Křivolického potoka na plochu  s možností vybudování experimentálního archeologického centra o.s. Bacrie. Usnesením zaměřeným na 4 roky dopředu bylo pak schválení  usnesení,  o pravidelném vyvěšování tibetské vlajky na počest výročí Tibeťanů ve Lhase. v rámci celosvětové akce "Vlajka pro Tibet"     (mm)