ZDRAVÁ A NEMOCNÁ PŘÍRODA                                    

Výtvarná soutěž Zdravá a nemocná příroda probíhala několik měsíců až do konce října 2010. Děti od 6 do 11 let malovaly, ty starší (od 11 do 15 let) fotografovaly a vytvářely koláže. Porotce čekalo při vyhodnocování těžké rozhodování. Sešlo se téměř 800 obrázků a 100 fotografií a koláží. V prvním kole porota vybrala 10 nejlépe bodovaných obrázků z obou kategorií, které postoupily do druhého kola. V porotě se sešli například akademický malíř, galeristka, ale také zástupci kraje a Správy a údržby silnic Pardubického kraje. V druhém kole měli porotci za úkol rozhodnout, které 3 obrázky a 3 fotografie či koláže jsou nejzajímavější. O vítězství tentokrát rozhodovali výtvarníci, zástupci kraje v čele s hejtmanem Radko Martínkem, ředitel Českého rozhlasu Pardubice Martin Kolovratník a šéfredaktor Deníku Pardubice Tomáš Dvořák. Nechyběl zástupce Státního fondu dopravní infrastruktury Jaroslav Krauter a náměstek ministra dopravy České republiky Ivo Toman. Pomyslnou třešinkou na dortu byla účast režiséra Juraje Jakubiska.
A jak soutěž dopadla? V kategorii od 6 do 11 let se na prvním místě umístila Monika Voralová, na druhém Zuzana Bisová a na třetím Tereza Víšková. Mezi prvními deseti v této kategorii bodovali ještě Kateřina Málková, Adam Fól, Magdaléna Filipi, Kateřina Rojková, Marek Svatoň, Eva Tranová a Terezka Válová. V kategorii od 11 do 15 let si pomyslné zlato odnesla Eva Aberlová, stříbro Zuzana Poulová a bronz Klára Kimová. Další pořadí vypadalo takto: čtvrté místo Marie Jílková a Klára Kimová, páté Tereza Víšková, Lucie Porubyaková. Do desátého místa se umístili ještě Romana Bílá, Renata Lešikarová, Linda Marešová, Adéla Gálorová, Barbora Kapounová, Karolína Mrštíková, Daniel Jelínek a David Šlagr.
Porota se rozhodla ocenit také první tři místa mimo soutěžní kategorie. Obrázky do soutěže totiž posílaly i mnohem mladší děti. První místo obsadil 4letý Jan Stojka, druhé místo teprve 3-letý Vilda Suchan a třetí místo 5-letý Matýsek Těšík. Všichni soutěžící, kteří byli na slavnostním předání cen, získali medaili a diplom. Děti, které se umístily na prvním místě, dostaly fotoaparát, odměnou za druhé místo byl MP4 přehrávač a děti ze třetího místa si odnesly MP3 přehrávač.
V soutěži Zdravá a nemocná příroda Pardubického kraje, kterou připravil Pardubický kraj společně se Správou a údržbou silnic Pardubického kraje, probíhalo také veřejné hlasování na internetu. Do něj se mohl zapojit úplně každý. Děti, kterým jste dali nejvíc hlasů, získaly medaili a diplom. V kategorii 6-11 let to byli Sára Tichá, Pavel Dvořák a Natálie Dvořáková. V kategorii 11 -15 skončily na prvních třech místech Michaela Ondráčková, Leona Zezulová a Monika Stropková. Mimo tyto soutěžní kategorie nejvíc bodovaly Maruška Bartošová, Martin Mareš a Eliška Šejnohová. Sára Tichá a Michaela Ondráčková, které byly podle Vás nejlepší, dostaly navíc MP3 přehrávač. Hejtmanskou cenu a spolu s ní medaili, diplom a MP4 přehrávač získala Zuzana Bisová. Cenu jí osobně předal hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.
Všechny oceněné děti měly velkou radost a slibovaly, že se opět rády zúčastní takových soutěží i v příštím roce. Nejen jejich výtvarná dílka, ale také ostatní soutěžní obrázky, fotografie i koláže si můžete prohlédnout na webových stránkách www.pomahameprirode.cz. Všechny oceněné práce máte možnost vidět v nových reprezentativních sálech bývalé reálky.

 

 
BOJ O SVĚTOVÝ REKORD  

Kromě vyhlášení výsledků soutěže a zahájení výstavy ZDRAVÁ A NEMOCNÁ PŘÍRODA PARDUBICKÉHO KRAJE proběhla v pondělí 13. prosince 2010 také vernisáž výstavy GALERIE ZNAKŮ MĚST A OBCÍ PARDUBICKÉHO KRAJE.
Děti ze škol Pardubického kraje vyráběly znaky svých měst a obcí z odpadových materiálů určených pro třídění. Nejčastěji je lepily a tvarovaly z PET lahví nebo jejich víček, z igelitových tašek, plastových sáčků nebo ze skla a papíru. Celá tato soutěž probíhala nejen v Pardubickém kraji, ale po celé republice. Děti se spojily ve snaze o vytvoření světového rekordu – největší světové galerie znaků měst a obcí. Jen v Pardubickém kraji jich vznikly tři desítky. Do pokusu o vytvoření světového rekordu se počítá každý vyrobený znak. Vernisáž v nových reprezentativních sálech bývalé reálky v Pardubicích zahájil hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Od 14. prosince až do 7. ledna si výstavu můžete prohlédnout v prvním patře Krajského úřadu v Pardubicích. Ty nejzajímavější znaky poputují 11. ledna do Brna na veletrhy GO a Regiontour, které na brněnském výstavišti probíhají ve dnech 13. - 16. ledna 2011.
Tuto soutěž a zároveň pokus o světový rekord připravila pro děti společnost EKO-KOM a.s. a Agentura Dobrý den Pelhřimov s.r.o. O tom, proč vlastně tato soutěž vznikla a co má za úkol, informoval Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s.: „Cílem celé akce je připomenout široké veřejnosti, že je opravdu nutné třídit odpad. Je důležité, aby si lidé uvědomili, jak velkou roli hraje kvalita třídění při dalším zpracování odpadu.“Každá škola, která se do soutěže přihlásila, získá certifikát o účasti na rekordu, vybrané soutěžní kolektivy dostanou Českou knihu rekordů a placku s emblémem pokusu o světový rekord. Tři nejlepší z Pardubického kraje čekají další odměny. Pro školy je to zároveň skvělá příležitost prezentovat se v rámci své obce, kraje i republiky.