Mezinárodní soutěž NEPROFESIONÁLNÍHO filmu v Liptovském Hrádku byla zneužita pro vlastní prestiž. Českotřebováci do této soutěže přihlásili profesionální snímek 

OSMÁ BARVA DUHY vznikla na objednávku, které předcházelo výběrové řízení. Dvacetiminutový snímek vyrobila společnost EVROservis.cz s.r.o. v roce 2008. Uvedený autor snímku Karel Kubišta byl v době vzniku dokumentu zaměstnancem výše jmenované společnosti a výsledné dílo bylo jemu honorováno pravidelnou mzdou. Jaroslav Prossa nebyl v té době zaměstnancem společnosti, na výrobě dokumentu se podílel jako střihač. Dokument byl jedním ze šesti dílů cyklu filmů o životě na česko-polském pomezí a nesl název Kraj, kde se zastavil čas. Celý tento cyklus byl (dle smlouvy) prodán včetně autorských práv. 
Organizátoři soutěže, po zjištěných skutečnostech, pracují na nápravě. Nejenže ocenění se dostalo do nepovolaných rukou a porota soutěže byla uvedena v omyl, ale i všichni ostatní zúčastnění v soutěži se dostali do nerovného boje s profesionálním filmem.
V tuto chvíli se také prověřují další souvislosti, které by mohli potvrdit či vyvrátit zneužití autorských práv.
Jan Jasanský, jednatel společnosti EVROservis.cz s.r.o.
 
 

 

Dodatek:  Film Osmá barva duhy měla úspěch i na dalších festivalech v roce 2008                               

Nechci zasahovat do sporu , který je výše popsán, problematice tolik nerozumím. Možná však více vysvětlí publikovaný a dosud v archivu tohoto webu přístupný článek z roku 2008, který se také vztahuje k uvedenému  snímku a svědčí o tom, že film byl již přihlášen a oceněn na více festivalech. V České Třebové se film promítal v Malé scéně v listopadu 2008 v rámci přehlídky "Doteky festivalu Nadotek"  (mm)
 
 FILMOVÝ DOKUMENT TŘEBOVÁKů SLAVIL ÚSPĚCHY 

Získat ocenění na mezinárodní soutěži regionálních televizí a studií Kafka je pro oceněné něco jako Oskar, tvrdí s nadsázkou ti, kteří na ní už někdy nějaké ocenění získali. Před lety se o tom mohli přesvědčit i pracovníci třebovské televize OIK TV, s.r.o. Zvláště v posledních třech letech šla úroveň přehlídky podle členů poroty tak výrazně nahoru, že práce do ní přihlašované (zvláště v kategoriích publicistika a dokument) jsou v podstatě téměř srovnatelné s pracemi profesionálních novinářů a dokumentaristů.
Tato konfrontace tvorby regionálních televizí a studií se letos ve dnech 17. a 18. října konala v moravské Kopřivnici již podvanácté a poprvé se jí zúčastnilo také nově vzniklé českotřebovské studio Tribovia Pictures, které bylo vytvořeno před několika měsíci v České Třebové.
Studio do soutěže „na zkoušku“ přihlásilo dokumentární film kameramana Jana Jasanského, střihače a zvukaře Jaroslava Prossy a scénáristy a režiséra Karla Kubišty „Osmá barva duhy“ z cyklu šesti dokumentů o životě na česko – polském pomezí. Celý cyklus dostal název „Kraj, kde se zastavil čas“ a vznikl ve spolupráci s režisérem, scénáristou a kameramanem Jiřím Flídrem. S tímto snímkem získalo studio Tribovia Pictures v kategorii dokument druhé místo.
Vzhledem k úspěchu dokumentu „Osmá barva duhy“ na této soutěži byl snímek přihlášen i na mezinárodní filmový Festival dobrých zpráv do Ostravy, kde v konkurenci 44 filmů získal opět druhé místo mezi profesionálními dokumentaristy a z českých snímků získal nejvyšší ocenění (zvítězil slovenský dokument). Festival se konal ve dnech 17. a 18. listopadu 2008.
Dvacetiminutový dokument vypráví životní příběh dvou starých lidí, německého Čecha Rudolfa Jehličky z Podlesí nedaleko Neratova v Orlických horách, který za druhé světové války bojoval na německé straně, kde přišel o nohu a je posledním člověkem, který umí německý kladský dialekt, a ukrajinské Polky Stefanie Baranové z maličké polské vesničky Gniewoszow u obce Rózanka, která přišla po válce z Ukrajiny na česko – polské pomezí do Kladska. Jejich životní osudy, tak odlišné, jsou si zároveň v mnoha místech nápadně podobné.
Cyklus těchto dokumentů byl vytvořen pod záštitou Města Ústí nad Orlicí a spolufinancován z projektů Evroregionu Glacensis. Dokumenty jsou režijním počinem Jiřího Flídra a Karla Kubišty. Autorem projektu je místostarosta Ústí nad Orlicí a poslanec Jiří Čepelka.
 
(Českotřebovský deník, listopad 2008)