Českotřebovský deník 11/2010 (11.1.2010)                            


Sochaři  k vítěznému návrhu sochy Jana Pernera                                                                                                                      

Českotřebovský zpravodaj oslovil také odmítnuté autory návrhů sochy Jana Pernera a ptal se na jejich názor a případné připomínky k provedenému výběru  na sochu Jana Pernera v České Třebové. Shodli se v tom, že nikdo z nich nechce svůj osobní názor nikde přesně medializovat. Nicméně sdělili svoje obecné výhrady a nic nebrání tomu, aby  byl jejich názor publikován alespoň v souhrnu, neboť jde o názor odborný a dokresluje to, co bylo zatím kolem schváleného návrhu sochy publikováno. Oslovení autoři se shodli v tom, že  se nebudou proti výsledku výtvarné soutěže odvolávat,  protest autorů v soutěži neúspěšných by byl zřejmě problémem, pokud by se neprokázalo hrubé porušení vyhlášených závazných soutěžních podmínek. Každý autor postupoval sám a tak nemohl ani prozkoumat, zda dodané dokumenty ostatních jsou úplné a dostatečné. Nicméně byly vysloveny obavy, že přece jen mohlo dojít k porušení soutěžních podmínek ve více bodech, např. v tom, že o soutěži rozhodovala porota, ve které místo odborníka zasedal amatérský výtvarník a vznikla i oprávněná obava, zda vítěz soutěže doložil přesvědčivé reference, tedy realizace ve veřejném prostoru tak, jak podmínky požadovaly. Byla také vyslovena obava odborníků o tom, že je otázkou, zda bude autor vítězného návrhu schopen sochu realizovat v té podobě, v jaké je na modelu. Zajímavé je ale i to, že se dva sochaři shodli i v tom, že  vítězný návrh nesochaře - amatéra nemá s moderní sochou nic společného a na akademii výtvarných umění by se takový autor pravděpodobně nemohl ani dostat. Jako by tím tak porota dala najevo, že velké povědomí o moderní  pomníkové tvorbě nemá. Autoři mají ale zřejmě podobné zkušenosti z jiných regionálních výtvarných soutěží a ta naše z tohoto trendu prý nevybočuje.....(mm)
 
Anketa k návrhu sochy Jana Pernera ještě neutichla, děkuji za další  hlasy a názory, které jsem obdržel                             
Soutěžní návrh č. 2 akad. sochaře Laco Sorokáče doporučuje z dnešní pošty k realizaci také Michal Daněk, který navíc hodnotí i umístění sochy na kolejnici: "Umístění sochy je myslím ideální a navíc je i socha chytře postavena, že nesměřuje pohled v ose kolejnice".   To  ovšem neznamená, že je hodnocení pouze takto jednoznačné,  v některých  rodinách názor na budoucí sochu dělí i rodiny, polovina je pro Garguláka, polovina pro Sorokáče. Tak jsem se dozvěděl např. při diskuzi u oběda mezi učiteli ústeckoorlického gymnázia. Nicméně hlas do ankety neposlali, tak to jen příklad, že to prostě není vůbec jednoduché. (mm)
 
Uklízíme sněhovou nadílku ve městě                                                                                                                                           

"Především nikde nepište, že to je kalamita", zdůrazňoval starosta Jaroslav Zedník  na ranní tiskové konferenci novinářům. "Každou zimu přece padal sníh a letos začal pořádně padat až nyní v lednu a to se přece dalo čekat.  Letos máme však o povinnost navíc, snažíme se uklízet chodníky a není jich zrovna málo, asi 70 km. Město se  muselo připojistit na odpovědnost za případný problém, který by mohl vzniknout  opožděným úklidem  a současně vybavilo městskou společnost Eko Bi další technikou pro úklid chodníků.  Eko Bi upravilo pro  úklid sněhu jednu pojízdnou sekačku a pronajalo čtyřkolku, která  se ukázala jako velmi vhodné a pohyblivé vozidlo i ve ztížených podmínkách.  Navíc  Eko Bi vybavila skupinu 70 uchazečů o zaměstnání, kteří pracují podle pokynů Eko Bi v asi pětičlenných skupinách a pomáhají ruční prací s údržbou  přechodů, křižovatek a chodníků v místech, kam technika nemůže. Původně zahájilo tyto veřejně prospěšné práce asi 150 nezaměstnaných, ale 70 vydrželo a nastupují do směn nejen o všedních dnech ale i o víkendech. Každý uchazeč o zaměstnání odpracuje však jen 20 hodin za měsíc bez nároku na mzdu, za to dostane od státu vyšší sociální dávky. Starosta také vyjádřil poděkování všem, kteří stejně jako v minulých letech pomáhají s úklidem sněhové nadílky. "Je to neocenitelná pomoc také i proto, že uklidí-li se sníh rychle, uklízí se snadněji než později, když se ušlape....," řekl starosta..
Počkejte, já Vám pomůžu!                                                                                                                                                            

Příhoda se stala dnes ráno na Hřbitovní ulici mému sousedovi, byl jsem svědkem a opravdu mě potěšila. Soused, důchodce  pan Kulka uklízel  pořádnou hromadu sněhu nahrnutou projíždějícími pluhy  tak, aby mohl vyjet z garáže, když zdejší chodník uklízela projíždějící čtyřkolka Eko Bi. Zastavila a mladík, který ji obsluhoval, vystoupil a bez velkých řečí vzal na vozítku připravenou lopatu a povídal: "Přece Vás v tom nenechám samotného!" Pak společně odházeli sníh, aby bylo všude možné bezpečné projetí i zaparkování.  Myslím, že to byl přímo ukázkový přístup od mladíka obsluhujícího čtyřkolku a stojí za to, aby bylo veřejně poděkováno. Myslím, že právě takováto spolupráce občanů a  obsluhující techniky  nám  pomůže zlikvidovat i větší potíže. A dobře vím, že nešlo o jediný případ. (mm)
Silnice v Pardubickém kraji                                                                                                                                                          

Silniční úseky, které silničáři o víkendu z bezpečnostních důvodů uzavřeli, už jsou zprovozněny. V Pardubickém kraji tak v tuto chvíli nejsou žádné plné uzavírky a do všech obcí se lze dostat automobilem. „Podle informací, které pravidelně dostáváme z operačních středisek složek IZS a silničářů, jsou všechny komunikace v kraji průjezdné,“ řekl dnes ráno náměstek hejtmana Pardubického kraje a místopředseda bezpečnostní rady Roman Línek. „Je však třeba dbát zvýšené opatrnosti. Profesionální i dobrovolní hasiči, pracovníci správy a údržby silnic i lesáci, ti všichni jsou teď v terénu a pracují na odstraňování stromů, které popadaly a stále padají na části vozovek nebo do jejich bezprostřední blízkosti,“ upozornil náměstek řidiče na to, že vedle sněhu na silnicích musí počítat i se setkáním s nasazenou technikou. V noci z neděle na pondělí a dnes ráno se jednalo o desítky výjezdů. Bohužel se stále nedaří energetikům plně obnovit dodávku proudu všem odběratelům, postiženy jsou hlavně Moravskotřebovsko a Pardubicko. Vedení Pardubického kraje je o situaci v regionu pravidelně informováno. Zatím nebylo nutné svolávat krizový štáb jako např. v sousedním kraji Královéhradeckém. „Pokud by však došlo ke zhoršení celkového stavu nebo k nějaké mimořádné události, je vedení kraje připraveno reagovat,“ uvedl náměstek hejtmana, který hejtmana tento týden zastupuje. „Vysoce oceňuji nasazení všech, kteří situaci zvládají i za současné povětrnostní situace. Je evidentní, že za daných podmínek dělají maximum k udržení normálního života v Pardubickém kraji,“ uzavřel Roman Línek.
Prezentace nové publikace "Hřebečsko, náš kraj?"                                                                                                                   
Prezentace nové publikace se uskuteční 19. února 2010 v 17.00 hod. v Moravské Třebové v kavárně Mázhaus Poštovka. Jde o výbor publicistických článků z regionálního tisku. Publikaci uvede hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Jednám z autorů publikace je Jiří Šmeral, katedra historie Filozofická fakulta Univerzita Palackého Olomouc
 
Bouře Daisy podpořila kulisu Skiinterkriteria                                                                                                                             

Sněhová bouře  Daisy přinesla do Skicentra v Orlických horách zhruba 40 centimetrů sněhu a vytvořila ideální podmínky pro konání 48. ročníku prestižních mezinárodních závodů žáků ve sjezdovém lyžování. Na závodní trati leží v tuto chvíli zhruba metr sněhu. Podklad tvoří zhruba 60 centimetrů tvrdého technického sněhu a na něm leží vrstva 50 centimetrů přírodního prachového sněhu, který napadl v uplynulých čtyřech dnech.  K úpravě svahu se používá nová rolba s navijákem, která umí rozhrnovat sníh i při jízdě do kopce. Letos poprvé by mohl být start závodníků přenášen na výsledkovou tabuli v prostoru cíle a kvůli bezpečnosti přibudou také ploty kolem trati. Účast na závodech zatím potvrdilo 11 zemí. Novinkou letošního ročníku je přestěhování zahajovacího ceremoniálu z kulturního domu v Rychnově nad Kněžnou do Pelclova divadla. Tak jako každý rok se jedná také o účasti  českého prezidenta Václava Klause.Ve čtvrtek 21.1. ale přijímá v Praze polského prezidenta Lecha Kaczyňského, takže pokud by prezident do Říček zavítal, bylo by to nejspíše v sobotu. Průběh závodů bude stejně jako uplynulé dva ročníky komentovat komentátor české verze Eurosportu Ondřej Krátoška. Seznam doposud přihlášených zemí: Rusko, Velká Británie, Holandsko, Bělorusko, Lotyšsko, Litva, Ukrajina, Srbsko, Belgie, Polsko, Slovensko a Česko.