Českotřebovský deník 14/2010                                               
Malá scéna byla ve čtvrtek 14. ledna večer svědkem  zajímavé akce - koncertu, kabaretu, vlastně scénického ztvárnění populární tvorby Kocourkovských učitelů v podání  uměleckého souboru Q VOX. Své vystoupení provedl s velikým nasazením, ukázal mnoho ze svého kumštu. V širokém repertoáru byly (upravené) lidové písně, operetní skladby a melodie, filmové písně, spojené hereckými čísly  vše přesně spočítané  do poslední noty a posledního taktu.   V souboru vystoupil tenorista Petr Julíček, Tomáš Baďura (tenor/baryton), Tomáš Krejší (Baryton) a Aleš Procházka (bas), s vynikajícím klavírním doprovodem J. Mrazíkové - Češkové. Nadšené obecenstvo si vynutilo dva přídavky, první z dílny Voskovce a Wericha, druhým černošský spirituál The Animals. Více ZDE
Polička předčila Lokomotivu na domácím ledě                   

Předcházející tři vzájemné souboje dvou nejlepších mužstev krajské soutěže byly herně a gólově vyrovnané, čtvrtý duel vyzněl jasně pro Poličku. Oslabený českotřebovský tým sice na ledě lídra vedl 2:0, v dalším průběhu středečního utkání inkasoval šest branek a nebodoval.   
Polička – Česká Třebová 6:2 (4:2, 0:0, 2:0) 
Branky: 10. Musil, 11. Novotný, 15. Boháček, 20. V. Vápeník, 53. Švejda, 57. Radiměřský – 1. Jícha, 9. Kvasnička.
Rozhodčí: Veverka – Brýdl, Šťastná. Vyloučení: 9:7. Využití: 0:1. Diváků: 355.
Sestava Česká Třebová: Hrdlička – Zeman, Rybka, M. Morkes, Jícha, Šafář – Doha, Teplý, Voříšek, T. Chadima, L. Deml, Kvasnička, Steinmetz, Bačík, Váně.
 
FC LOKÁLKA si Vás dovoluje pozvat na tradiční DISCOPLES dne 20.3.2010 od 20.00 hod. na sále SOŠ a SOU Technických oborů na Skalce 1692. K tanci a poslechu hraje p.Horálek, pro hosty je připravena bohatá tombola a občerstvení. Předprodej vstupenek od 22.2.2010 v prodejně HARMONIE, Staré náměstí 47. Vstupné a místenka 120 Kč. Ve společenském oblečení srdečně zvou pořadatelé.
 
Poděkování                                                                                                                                             

Za celý kolektiv zaměstnanců a především jménem našich uživatelů  děkujeme všem, kteří se v roce 2009 zasloužili o bohatý kulturní program v Domově pro seniory. Díky patří pánům Skalickému a Zoubkovi, kteří vystupovali již tradičně každý měsíc. Velké díky patří i muzikantům Řetůvské dechovky, Babtriu, českotřebovským farářům, žákům a profesorům ze základních škol v České Třebové,  zejména základní škole Parník, která ve spolupráci s učitelkami několikrát ročně vyzdobí Domov svými výtvarnými pracemi. Děkujeme  za spolupráci i pracovníkům a uživatelům z Domova u Studánky z Anenské Studánky  a českotřebovské knihovně – jmenovitě paní Landové za pravidelné předčítání a donášku knih. Slova díků patří také všem lidem, kteří uživatelům Domova zpestří jejich všední dny. Těšíme se, že  nový rok 2010 bude také kulturně bohatý a úspěšná spolupráce bude  i nadále pokračovat.                                                                                                                                  Vedení Domova pro seniory
 
102. souprava Regionovy v provozu                                       

České dráhy v těchto dnech přebírají stou dvou vozovou žlutou soupravu Regionova. Díky tomu křižuje Českou republiku již 120 dvou a tří vozových žlutých vlaků Regionova Českých drah. V letošním roce jich dodá výrobce Pars nova v Šumperku další čtyři desítky. Elegantní žlutý vlak vzniká přestavbou starších motoráků. Regionova má příjemný interiér, polstrované sedačky, je částečně nízkopodlažní, a tak umožňuje pohodlné cestování vozíčkářům nebo maminkám kočárky, je vybavena audiovizuálním informačním systémem nebo moderními tlačítky ovládanými dveřmi, které jsou za jízdy z bezpečnostních důvodů blokovány. „Regionova velmi rychle změnila pohled na cestování na regionálních spojích,“ říká náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Antonín Blažek a dodává: „Do roku 2006 se takovými vlaky cestovalo dosti nepohodlně většinou v motorových vozech přezdívaných kufr. Měly nepohodlné koženkou potažené lavice jen s nízkou opěrkou zad, na šířku vozu bylo umístěno 5 míst k sezení a maminka s kočárkem nebo vozíčkář museli při nástupu překonat několik schodů. Na desítkách tratí je už nahradily žlutozelené Regionovy s pohodlnými látkou potaženými sedačkami, s vysokými opěrkami zad a hlavy, loketními opěrkami a pouze 4 místy na šířku vozu, částečně nízkopodlažní s bezbariérovým WC. Zvýšení komfortu je vidět na první pohled nebo spíš na první posezení.

 

Výhody pro cestující:
-       částečně snížená podlaha umožňující snadný nástup vozíčkářů a maminek s kočárky;
-       bezbariérové WC,    prostory pro přepravu jízdních kol a velkých zavazadel;
-       nové textilem potažené sedačky s podhlavníky a loketními opěrkami;   audiovizuální informační systém;  

Základní parametry Regionov Českých drah:

 

Dvoudílná jednotka 

Trojdílná jednotka

Provozní označení

814 (814 + 914)

814.2 (814.2 + 014 + 814.2)

Počet míst k sezení / stání

84 / 105

135 / 151

Délka soupravy

28 440 mm

42 410 mm

Hmotnost soupravy

39,6 t

62,3 t

Výkon

242 kW

2 x 242 kW

Rychlost

80 km/h

80 km/h

Kde jezdí Regionova v Pardubickém kraji 
- Pardubice – Havlíčkův Brod (více než 90 % spojů);
- Letohrad – Doudleby nad Orlicí (rámcově 75 % spojů);
- Česká Třebová – Zábřeh na Moravě (rámcově 75% spojů);
- Choceň – Vysoké Mýto – Litomyšl (mezi Chocní a Vysokým Mýtem zajistí Regionovy okolo 60 % spojů);
- Česká Třebová – Letovice (více než polovina spojů)
Soupravy Regionova zajíždějí i na další tratě, např. Chrudim – Moravany – Holice nebo Žďárec u Skutče – Polička. Na hlavní trati z Pardubic do Přelouče a Kolína jezdí moderní klimatizované nízkopodlažní soupravy CityElefant.

Pohřeb Ivana Medka v Praze na Břevnově                           

Fotografie z posledního rozloučení s Ivanem Medkem a z  Tereziánského sálu Břevnovského kláštera 14.1. 2010  - foto Jan Šinágl.

In memoriam Ivanu Medkovi

 
SOUDCE VŠEHO SVĚTA,
BOŽE
 
1.    Soudce všeho světa, Bože,
před trůnem tvým nepomůže
žádnému nádhernost jeho,
byť měl slávu světa všeho.
 
2.   Jen to samo všecko zmůže,
jen to od soudu pomůže,
když kdo jsa pokorný, tichý
a své vyznávaje hříchy,
 
3.    před tebou se srdcem níží;
k takovému hned se blíží
tvá milost a jej podpírá
i s láskou na něj pozírá.
 
4.    Pro Krista, prosím, snížení,
dosti za nás učinění,
sešli mi za dar z výsosti,
Bože, pokoru s tichostí.
 
5.    Nedej se mít pyšně, hrdě,
k bližnímu mstivě a tvrdě;
nechť křivdy tobě samému
soudci poroučím pravému.
 
6.    Nechť se ani pro dary tvé,
jichž propůjčuješ z lásky své,
pyšně nikdy nevypínám
a svým bližním nepohrdám.
 
7.   Vše ať přijímám od tebe,
nermoutě druha neb sebe,
i to největší trestání
v tichosti a v děkování.
 
8.    Ty patříš k poníženému
v srdci, v duchu sevřenému;
ty, Pane, víš co mi škodí,
víš také, co k dobru vodí.
 
9.       Račiž tedy, milý Pane,
obdařiti pokorou mne,
svou milost se mnou konati,
v lásce své dej setrvati.