ČeskotřEbovský deník 27/2010 ( 16.1.)                   

Politická plakátnice na Pekláku nebude                                                                                                                                     

Na Pekláku máme na dřevěné ochranné stěně volné místo pro prezentaci sponzorů a spolupracujících složek. Během zimy sem přijde opravdu velká spousta lidí a tak není divu, že  vznikl zájem také o politickou propagaci, budou přece volby. A tak se zde nedávno objevil kníže Schwarzenberg  na billboardu své vlastní strany, což následně vzbudilo nejdříve nevoli z představitelů jiných politických stran v místě a následně také jejich zájem o svou vlastní prezentaci na Pekláku. Nakonec se zřejmě usoudilo, že politická prezentace do ski areálu nepatří, není alespoň obvyklá v  jiných obdobných městských areálech, a tak billboardy zmizely. Bude to tak jistě lepší, na  městský majetek není politická propagace vhodná, i když mohla přinést finanční prostředky. Situaci  popisují dvě fotografie ze soboty, které jsem obdržel  jako upozornění na situaci, která by měla být řešena. Nyní zde už žádná politická propagace není.
 
TANEČNÍ ŠKOLA INFORMUJE: VELKÝ DĚTSKÝ KARNEVAL                                                                                      

Dětský karneval Taneční školy ČT letos proběhne opět v Národním domě a to v termínu 6. 4. - 7. 3. 2010, od 15:00 - 17:00
Sobotní termín je vyhrazen mladším dětem (cca do 6 ti let), nedělní bude věnován těm starším. Vstupné na karneval činí 50,- Kč (dítě), 30,- Kč (dospělí).  
Černá komedie - vynikající situační komedie v provedení Východočeského divadla Pardubice.                                            


Peter Shaffer vymyslel situační vtip století. Děj jeho hry se odehrává potmě. Divák samozřejmě vidí, co se na jevišti děje, ale postavy příběhu nikoli, což je principem originální komiky a impulsem ke kreativnímu herectví. Hlavní hrdina si pozval do bytu snoubenku, a protože by mohl přijít i její otec, tajně si „vypůjčil“ ze sousedova bytu trochu drahocenného zařízení. V hodině Há v domě vypadnou pojistky. Dostaví se osoby očekávané i ty nejvíc neočekávané. A hlavně: všichni tropí pošetilosti, které člověk dělá, když si myslí, že ho nikdo nevidí.  Diváci  večer 26. ledna tleskali také během představení a moc dobře se bavili. To opravdu svědčí o tom, že ze zaplněného sálu Kulturního centra odcházeli spokojeni. Inscenace byla skutečně velmi vydařená.
 
 

MIMOŘÁDNÉ SLUŽBY Finančního úřadu V ČESKÉ TŘEBOVÉ!                                                                            

Mimořádné služby Finančního úřadu v Ústí nad Orlicí pro přebírání daňových přiznání:
Budova Městského úřadu Česká Třebová, Staré náměstí 78
Telefon v době služeb: 723 760 223
k dani z  nemovitostí: pouze ve středu 27.01.2010 a pondělí 01.02.2010
K dani z příjmů fyzických osob:v období od 22.03. do   31.03.2010
pondělí – čtvrtek:   08:00 – 11:00 a 12:00 – 16:00 hodin
pátek:                     08:00 – 11:00 a 12:00 – 14:00 hodin
Tiskopisy budou k vyzvednutí na podatelně Finančního úřadu v Ústí nad Orlicí  nebo v uvedených dnech u pracovníků Finančního úřadu Ústí nad Orlicí  v budově  Městského úřadu na Starém náměstí v České Třebové. V ČT  nelze platit daň v hotovosti!
Radko Martínek bude nadále hospitalizován.                                                                                                                            

 Lékaři tento týden prodloužili hospitalizaci hejtmana Radko Martínka. Vnitřní zranění, které utrpěl na lyžích v prvním lednovém týdnu, je vážnější, než se původně zdálo. Podle sdělení ředitele královéhradecké Fakultní nemocnice Romana Prymuly je hejtmanův stav stabilizovaný, avšak léčení pohmožděné ledviny vyžaduje dlouhodobý pobyt na lůžku.
„Chod úřadu je zajištěn. Kolegové, s nimiž jsem v kontaktu, pracují na koncepčních materiálech a zajišťují všechna nezbytná jednání. Pokud mi to zdravotní stav dovoluje, snažím se pracovat i na lůžku,“ vzkazuje hejtman z nemocnice, kde mu zdravotníci poskytují maximální péči. Dodal, že úřad řídí náměstek Roman Línek společně s Janem Tichým, kteří se pravidelně scházejí s předsedy klubu zastupitelů Koalice pro Pardubický kraj i ČSSD Jiřím Brýdlem a Martinem Netolickým. Všem, kteří hejtmanovi vyjadřují přání brzkého uzdravení, Radko Martínek za projevenou podporu moc děkuje: „Budu se snažit,  abych se do úřadu vrátil co nejdříve. Na druhou stranu vnímám, že zdraví je to nejdůležitější, a proto jsem s respektem přijal rozhodnutí lékařů.“ (mag)
Nová chata na Červenovodském sedle                                                                                                                                     

V  lyžařské oblasti Červenovodského sedla stojí nová dřevěná chata, která slouží turistům jako informační centrum a poskytuje jim zároveň sociální zázemí. Srub za 10 milionů korun postavilo s přispěním evropských fondů Sdružení obcí Orlicko.  Finanční prostředky na výstavbu objektu a elektrické přípojky získalo sdružení z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod na rozvoj základní infrastruktury a doprovodných aktivit v oblasti cestovního ruchu. Slavnostního otevření chaty se ve čtvrtek 21. ledna 2010 zúčastnili zástupci Pardubického kraje, náměstek hejtmana Roman Línek s radními Miroslavem Stejskalem a Petrem Šilarem. „Nové zařízení určitě přivítají v zimě běžkaři a v létě cykloturisté, kterým chata poskytne nejen občerstvení při jejich cestě po regionu, ale i potřebné informace o oblasti Suchého vrchu, Bukové hory a okolí,“ uvítal iniciativu Sdružení Orlicko Miroslav Stejskal, radní zodpovědný za cestovní ruch. Podle jeho názoru chata se zázemím výrazně zlepší nabídku služeb v této oblasti Pardubického kraje. V areálu Suchého vrchu a Bukové hory je udržováno přes dvacet kilometrů vyhledávaných běžeckých stop. Evropská dotace tedy pomohla změnit původní malou chaloupku s víkendovým provozem na horskou chatu s důstojným sociálním zařízením, turisticko-informačním servisem a občerstvením, které slouží veřejnosti denně od osmi do osmnácti hodin.
Základní fakta
Objekt informačního a sociálního zázemí v lyžařské oblasti Buková hora - Suchý vrch
Oblast podpory 3.1 Rozvoj základní infrastruktury a doprovodných aktivit v oblasti cestovního ruchu
Doba realizace 15. 9. 2008 - 30. 11. 2009  Celkové výdaje  9 655 039,00 Kč
z toho dotace RR (EU + státní rozpočet) 8 882 635,86 Kč  z toho dotace EU (Kč) 8 162 423,07 K
 
Co se dá dělat na sněhu : netradiční zahájení soutěže Miss Princess of the World                                                                 

Netradičním zahájen m letošního ročníku prestižní světové soutěže pro dívky od 16 – 23 let - Miss Princess of the World 2010 bude ve spolupráci s lyžařským areálem  Ski Relax Monínec  MISS NA SNĚHU 2010.  Oficiální zahájení bude dne 6. února 2010 do lyžařského areálu Ski Relax Monínec (70 km od Prahy směr Tábor, v rámci tohoto roku s ideálními sněhovými podmínkami). Akce je určena pro akreditované VIP partnery koncipována jako třídenní  (pátek – neděle) s hlavním programovým dnem v sobotu 6. února 2010, s programem na svahu  od 11.00 hodin a večerní oficiální částí v 18.00 hod.
 
Termosnímkování Hradce Králové zabránilo tepelné havárii                                                                                                    

Hradec Králové - Hradec Králové unikl havárii při dodávce tepla. Pilotní projekt termovizního snímkování, který koncem minulého roku spustilo Tepelné hospodářství Hradec Králové, identifikoval výrazný únik tepla na ulici Markovická v části Slezského předměstí. Závada byla v reakci na první výstupy termokamer s minimálními náklady ihned odstraněna. „Nový projekt dokázal velice přesně odhalit místo, kde k úniku tepla dochází. Poruchu v systému distribuce tepla jsme tak vyřešili opravou za třicet tisíc korun. V případě havárie by se cena opravy vyšplhala nejméně na čtyřnásobek,“ hodnotí pozitivně první data z termokamerového systému ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler a dodává, že v současné době probíhá vyhodnocování problémových oblastí Slezského předměstí a Pouchova. Inovátorský projekt sledování města reaguje velice citlivě i na nepatrné změny teplot a ty zaznamenává do termosnímkové mapy s přesným lokalizováním problematického místa.  Distribuční síť tepelné energie v Hradci Králové neprošla v posledních dvaceti letech výraznou obnovou. Modernizace v nejstarších částech teplovodního vedení je proto nutná a bude reakcí na komplexní výstup z termovizního sledování. Základní informace o projektu termovize lze už nyní nalézt na stránkách www.thhk.cz a první ucelené výsledky v podobě tepelných map budou na webových stránkách zveřejněné koncem února. Z nich budou moci občané Hradce Králové vyčíst i tepelné závady na svých staveních
 
Turnaj v minihokeji v Ústí nad Orlicí : Libchavský Sokol prvenství neobhájí!                                     
Ústí n/O – Posledních dvanáct zápasů se hrálo za velkých mrazů o víkendu v semifinálové části 11. ročníku hokejového Computer Shop Cupu na místním zimním stadionu. Hned v úvodním pátečním duelu mohl Hornets Záměl rozhodnout přímo o svém postupu do 1. ligy, ovšem Žamberští Stilmat kanci byli proti a výhrou se, jak se nakonec ukázalo, posunuli do 1. ligy spolu s ústeckým Skala teamem oni. Hned v dalším utkání se zrodil další postupující a byli trochu překvapivě libchavští Popeláři, kteří zdolali dalšího adepta postupu Olbenu Lukavice. Ve třetím pátečním duelu potvrdili svůj postup také Slámožrouti z Kunvaldu, a to vydřenou výhrou s Turováky z Podlesí. Pátek pak byl uzavřen duelem vítězného ústeckého T-Comu a rokytnických Medvědů, když oba celky se již smířili s účastí ve 3. lize. V sobotních klání hned v úvodu oplatili dolnočermenští Žraloci prohru řetovskému Armatu z nadstavby a z prvního místa ze skupiny se stali pátým a posledním účastníkem 1. ligy. Následně koldínští Bejci těsně zdolali ústeckou Adbu v utkání dvou jistých účastníků 4. ligy. Rieter Hnátnice pak postup do 4. ligy potvrdil výhrou nad Ants Knapovec. V nervózním duelu následně vydřel výhru nad skrovnickými Buldoky celek Turováků z Podlesí a zároveň tak i postup do 2. ligy. V neděli ráno Pašáci z Jehnědí dřeli jako o život a ústecký Oftis sice zdolali, ale k postupu do 2. ligy jim chyběl jeden vstřelený gól. Jen výhra Lukavice o šest branek a nebo výhra TJ Sokol Libchavy o 14 branek by těmto celkům přinesla postup do 1. ligy na úkor Žamberských kanců. To nikdo moc ani neočekával, a tak obhájci loňského prvenství po výhře 9:4 budou bojovat ve 2. lize aspoň o 6. příčku. V dalším zápase udolaly Třísky Oucmanice kerhartické Kačery a zkusili si vzájemný duel do 5. ligy. Sudislavští Vlci podali jeden z nejlepších výkonů a po zásluze porazili vítěze semifinálové skupiny ,,K“ WBH Orlici K. Lhotu, ale pro špatné skóre to nakonec pro postup do 4. ligy nestačilo.

Tabulka semifinálové (1-3) skupiny „G“:

1

Skala team Ústí nad Orlicí (1. liga)

4

3 1 0

25 : 15

 7 bodů

2

Žamberští Stilmat kanci (1. liga)

4

3 0 1

27 : 9

 6 bodů

3

HC Hornets Záměl (2. liga)

4

2 1 1

27 : 13

 5 bodů

4

T-Com servis Ústí nad Orlicí (3. liga)

4

1 0 3

13 : 34

 2 body

5

Medvědi Rokytnice v Orl. Horách (3. liga)

4

0 0 4

9 : 30

 0 bodů

Tabulka semifinálové (1-3) skupiny „H“:

1

Žraloci Dolní Čermná (1. liga)

4

3 1 0

30 : 12

 7 bodů

2

Slámožrouti Kunvald (1. liga)

4

3 1 0

20 : 11

 7 bodů

3

Armat Řetová (2. liga)

4

2 0 2

19 : 12

 4 body

4

Turováci Podlesí (2. liga)

4

1 0 3

10 : 23

 2 body

5

Buldoci Velká Skrovnice (3. liga)

4

0 0 4

9 : 30

 0 bodů

Tabulka semifinálové (4-5) skupiny „J“:

1   

Bejci Koldín (4. liga)

4

4 0 0

23 : 7

 8 bodů

2

Adba hockey Ústí nad Orlicí (4. liga)

4

3 0 1

19 : 10

 6 bodů

3

TJ Sokol Líšnice (4. liga)

4

2 0 2

15 : 17

 4 body

4

Třísky Oucmanice (5. liga)

4

1 0 3

11 : 19

 2 body

5

Kačeři Kerhartice (5. liga)

4

0 0 4

11 : 26

 0 bodů

Tabulka semifinálové (4-5) skupiny „K“:

1

WBH Orlice Kostelecká Lhota (4. liga)

4

3 0 1

18 : 9

 6 bodů

2

Rieter Tooling Hnátnice (4. liga)

4

3 0 1

23 : 7

 6 bodů

3

Vlci Sudislav (5. liga)

4

2 0 2

16 : 25

 4 body

4

Ants Knapovec (5. liga)

4

1 0 3

16 : 21

 2 body

5

Sokolíci Rokytnice v O. h. (5. liga)

4

1 0 3

12 : 23

 2 body