Českotřebovský deník 32/2010 (31.1.)                                   


Ohrožené průmyslové dědictví Česka  

Česko má unikátní množství architektonicky cenných staveb z industriální éry. Mnohé z nich se však stávají kořistí spekulantů a developerů, chátrají nebo jsou demolovány. Diskusi na téma, jak postavení industriálních památek zlepšit, moderoval Petr Zídek.
Často slyším alibistickou výmluvu: to či ono není památkově chráněné. No a co? To potřebuje zdravý rozum vždy zákonnou oporu? Václav Fiala 
Diskutující Eva Dvořáková (1949) V Národním památkovém ústavu se zabývá technickými památkami, spoluautorka několika publikací na toto téma. Václav Fiala (1955) Sochař, minulý rok vydal knihu Co nám zbořili o demolici strojírny Leopolda Schifauera v Klatovech. Benjamin Fragner (1945) Historik architektury, od roku 2002 vede Výzkumné centrum průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT. Roman Koucký (1959) Architekt, vedoucí samostatného ateliéru Fakulty architektury ČVUT.
 
 Lidové noviny: Jsou u nás památky industriální architektury ohroženy více než běžné památky?         

Václav Fiala: Industriální památky jsou oproti ostatním památkám ve veliké nevýhodě. Jednoduše proto, že je mnozí jako památku ještě nechápou. Že si na ně brousí zuby kdejaký developer, lačný jejich zbourání a zaplnění vzniklého prostoru nějakou nevzhlednou ocelokolnou, to dokážu ještě pochopit. Ale že k nim jsou neteční představitelé měst, obecní zastupitelé a mnohdy i odborníci, chápu už obtížněji. Často slyším alibistickou výmluvu, na kterou jsem už dost alergický: to či ono není památkově chráněné. No a co? To potřebuje zdravý rozum vždy zákonnou oporu?
Eva Dvořáková: Jen zlomek industriálního dědictví je u nás chráněn podle platného zákona č. 20/1987 jako kulturní památka. V ústředním seznamu kulturních památek je vedeno zhruba 2800 objektů nebo areálů, které lze zařadit do skupiny památek vědy, výroby a techniky. Podstatnou část tvoří mlýny, kovárny, mosty nebo starší technické objekty z předindustriálního období. Je to dáno tím, že ochrana technických památek byla v minulosti považována v památkové péči za okrajovou. Památková péče, která se ve svých začátcích formovala především na základě umělecké historie, případně archeologie, těžko hledala cestu k pochopení hodnot industriálních staveb. Zkuste se nějakého laika zeptat, co je památka. Drtivá většina odpoví hrad, zámek, kostel. Pak se nemůžeme divit, že mnoha lidem je zbourání bývalého průmyslového areálu, byť význačného z pohledu technické historie a mnohdy unikátního i v celoevropském měřítku, úplně jedno.
 
Celý obsáhlý text besedy byl v Lidových novinách 23.1. Netýká se 100% České Třebové nebo regionu, žádná stavba z našeho okolí není jmenována, ale přece jen: právě uplynul jeden rok od bourání velké části českotřebovské Primony a současně  chystá majitel odkoupeného areálu jeho další přestavbu, ve které bude přece jen část budov zachráněna a upravena  pro bydlení a další služby.  Lze tedy napsat, že Primona jako taková celá nezmizí a bude částečně využita pro nový účel. Vize architekta Kokeše je slibná a přívětivá. Je to vlastně příjemné zjištění, že se podaří na zbytcích starého vybudovat nové a bude mít smysluplné využití, oživí nyní mrtvý prostor, znovu zde budou bydlet lidé. Podobný problém existuje nyní v Ústí nad Orlicí, kde se proti vůli Města a starosty Peška zvlášť podaří zachovat budovu starého´ústeckého nádraží jako kulturní památku. Město se však odklání od problému, nechce objekt ani za korunu a o těch, kteří se zasloužili o zachování, píše hanlivě. Také jde o ohrožené průmyslové dědictví. Zde bude třeba ujít ještě pořádný kus cesty..... .
 
Zpravodajství z ledního hokeje  - poslední utkání základní části KSM :            

Čestice - Semechnice 2:3 a Lanškroun - Polička 6:5 (1:2,2:2,3:1)
Polička vedla už 4:1 a 5:3. Gól na 6:5 dal Lanškroun 30s před koncem při přesilovce 5 na 3, tímto gólem se posunul na 3.místo a nastoupí v neděli 7.2. v 17,00 v semifinále proti Loko Česká Třebová na ZS Na Skalce.
Semifinále se hrají na dva vítězné zápasy. Odveta Lanškroun -  Loko ČT by se měla hrát ve čtvrtek 11.2. od 18,00, případný třetí rozhodující zápas v neděli 14.2. opět Na Skalce v 17,00.

KONEČNÁ TABULKA  PO 1. ČÁSTI

   

U

V

VP

PP

P

skóre

B

1

HC Spartak Polička

20

13

1

2

4

104: 73

43

2

Loko Česká Třebová

20

12

1

1

6

 92: 71

39

3

TJ Lanškroun

20

10

1

0

9

 98: 86

32

4

HC Sp. Choceň B

20

8

3

1

8

110: 96

31

5

Sokol Semechnice

20

9

0

2

9

 81: 79

29

6

TJ Sokol Čestice

20

2

0

0

18

 42:122

6

Semifinálové dvojice :
HC Spartak Polička - HC Spartak Choceň B
Loko Česká Třebová - TJ Lanškroun - první utkání 7.2. v 17,00 v ČT
utkání o 5.místo: Semechnice - Čestice
 
Valná hromada MS ČČK Česká Třebová.                                                                                                                                

 Zveme členy  MS ččk Česká Třebová na valnou hromadu konanou dne 4.2.2010 v 16.hodin v jídelně domu pečovatelskou službu. Součásti bude přednáška  Památná místa České Třebové. 
 
NOVÝ ZÁMEK RUDOLTICE - PLÁNOVANÉ AKCE NA SEZONU 2010                                             

Změny konání některých akcí nebo v jejich programu jsou vyhrazeny, akce a podrobnější informace o programu a účinkujících budou postupně doplňovány.
Při akcích bude stánkový prodej různých ručních výrobků, medoviny a dalších přírodních produktů.
1.5. – ČARODEJNICE ,VATRA, scénka „upálení čarodějnice“ 22.5. – ročník Běhu do Zámeckého vrchu – pořádat bude občanské sdružení Aktivity.
29.5. – LANŠKROUNSKÝ PRECLÍK Program bude upřesněn
12.6. – ŠERMÍŘI –program větší skupiny šermířů bude upřesněn
19.6. – FOLKOVÝ mini festival MIREK 3 na podporu výcviku asistenčních psů pro organizaci Pomocné tlapky. Pořadatel :Jana.Pilátová,http://­.charitativni­mirek.freepage­.cz aukce rukodělných výrobků,výtěžek pro Pomocné tlapky www.pomocnetlapky.cz
3.7. – HLAVNÍ ZÁMECKÁ OSLAVA zahájení 4.roku provozu HRY A SOUTĚŽE pro děti, aukce,živá hudba a další program bude upřesněn.
17.7. – ADRENALINOVÝ DEN program bude upřesněn
24.7. pravděpodobně vystoupení několika skupin ŠERMÍŘŮ, program bude upřesněn.
31.7. – IRON FEST II. rockový festival zahraje 9 – 10 kapel
14.8. – COUNTRY na Zámečku, kapely Ponny Expres, Náhoda, Doklobouku FRANTIŠEK NEDVĚD s kapelou., Bleskový Jack, aukce rukodělných výrobků, další program bude upřesněn.
28.8. KNOFLÍKIÁDA zábavná akce pro všechny děti na konci prázdnin, soutěže o pěkné ceny, aukce jejíž výtěžek bude věnován jednomu dětskému domovu
18.9. – MYSTICKÁ NOC vystoupí šermíři skupiny BALESTRA, lukostřelba, házení do terče soutěže pro děti,aukce,živá hudba,předvádění nástrojů práva útrpného, možná přijde i kouzelník a na závěr se připravuje zajímavá ohnivá podívaná,
bližší informace kastelánka tel: 776 642 277 nebo provozovatel občerstvení p. Loskot tel: 775 925 722

Fotografie z kavárny na Novém zámečku u Rudoltic. Foto Svatava Šerkopová

Na 6. února se chystá první Masopust v Rudolticích.                                                                                                              

Novinky ze Zámečku, kde se i nyní dějí zajímavé události jsou na webu www.novyzamek.info V prozatímním a zkušebním provozu je nově opravená kavárna a na sezonu už se připravují různé akce, jejich plán  je výše uveden V prosinci Zámeček opakovaně navštívil redaktor Českého Rozhlasu Filip Novotný a také se na Zámečku poprvé slavil Silvestr. Majitelé zámečku nově prezentovali projekt zábavního centra, které by na Zámeckém vrchu (pokud by to nebylo možné  jinde v republice) mohlo vyrůst. Opravená kavárna ještě není a nemůže být otevřena v pravidelném provozu, kdo se do ní chce podívat musí si telefonicky ověřit tuto možnost  předem,na tel: 775 925 722, pokud by se na Zámeček vypravil, třeba na lyžích.
 
Tip na Jarní prázdniny pro děti:                                                                                                                                                  

V sobotu 27.února v 10:30hod. se v Kulturním centru v České Třebové uskuteční premiérové uvedení divadelního představení pro děti s Majdou Reifovou a Františkem z Kouzelné školky s názvem Františkovo čarování s Majdou, vstupenky v předprodeji v Informačním centru. Na úspěšnou Kouzelnou školku s Majdou a Františkem, od podzimu 2006 navazuje nové divadelní představení opět v licenci České televize a to Františkovo čarování s Majdou. Můžeme se těšit na hodinový pořad, kde se střídají vtipné dialogy Majdy a Františka a jak název napovídá půjde o legrace spojené s mírným napětím, tak jak už to při čarování bývá. Pořad provázejí známé písničky které děti znají z Kouzelné školky a František se v našem představení neobjevuje pouze tak, jak ho děti znají na paravánu, ale překvapí své malé obdivovatele i u piána, v akváriu a v dalších neobvyklých pozicích a situacích.
Herecké obsazení: Majda – Magdalena Reifová František – Jaroslav Vidlař - Tomáš Juřička. Licenční pořad České televize
 
Postaráme se o vaše děti a udělejte si hezký společný večer!                                                                                                   

Sbor Církve bratrské v České Třebové vám nabízí v rámci Národního týdne manželství (www.tydenmanzelstvi.cz),
že se v sobotu 6.2.2010 od 17,00 do 20,00 postaráme o vaše děti zajímavým programem a tím umožníme manželským párům prožít hezký večer ve dvou! Další informace a registrace na www.cb.ctrebova.cz. Vše zdarma
 
MIMOŘÁDNÁ VÝSTAVA V GALERII JEŠTĚR                                                                                                                   

Městské muzeum Česká Třebová vás zve na mimořádnou výstavu největšího středověkého rukopisu   Codex gigas.
Kopie pozoruhodné  Ďáblovy bible bude vystavena v prostorách galerie JeštěR (Česká Třebová, Tyršovo náměstí čp.  217) od 7. do 28. února 2010.  Vernisáž  proběhne v neděli 7. února 2010 od 17 hodin, výstavu uvede slovem P. Miloš Kolovratník.
Galerie JeštěR bude přístupná denně mimo pondělí od 9 do 12 a od 14 do 17 hodin.
 
Problémy s financováním semanínské naučné stezky.  Obec Semanín je velmi aktivní a chystá zajímavé projekty, ve kterých chce využít veškerý přírodní a historický potenciál obce a okolí.  O projektu   již Českotřebovský deník informoval. V této věci  spolupracuje se základní organizací ČSOP Podorlicko Česká Třebová, ovšem ukazuje se, že zajištění  sponzora bude větší problém, než se čekalo, protože donátor RWE doposud nepodepsal s ÚVR ČSOP prodloužení smlouvy. Nepodepsal ji proto, že mění své logo a částečně i název a nejdříve požaduje, aby na všech, jím v minulosti dotovaných objektech byla loga změněna ( přelepena, přetištěna..) a to na náklady ČSOP. ( to je velký objem prostředků).  Teprve poté uvolní prostředky na nové projekty a není vůbec jisté, že to bude v tomto roce – rozhodně ne  na jaře.     věřme, že se problémy vyřeší, zatím bude možní  chystaný projekt alespoň dovést k větší dokonalosti po projekční stránce. je slibný a zajímavý, a dále obohatí  možnosti vycházek do přírody našem nejbližším okolí.