Tříkrálový koncert měl opět vysokou úroveň                       

V sobotu 9. ledna podvečer se v kostele sv. Jakuba konal další vynikající Tříkrálový koncert. Tradičně vystoupil českotřebovský smíšený pěvecký sbor  Bendl a na koncert si pozval svého hosta Lanškrounský smíšený sbor, se kterým vystupoval na podzim v společném koncertu v Boršově u Moravské Třebové. Tam došlo k pozvání a k dohodě, která vedla k sobotnímu vystoupení na našem prestižním Tříkrálovém koncertu 2010.

Kostel byl skutečně hodně zaplněn, přes mrazivé zimní období. Koncert zahájila Zuzana Vondrová a místostarostka Ing. Jaromíra Žáčková. Poděkovali všem posluchačům za vstřícný přístup k probíhající Tříkrálové sbírce, která  každoročně v České Třebové zahajuje rok,  pomáhá tam, kde to je nejvíc zapotřebí. Na její organizaci se symbolicky spojuje Město Česká Třebová, které pomáhá pečetit kasičky, tak i Farní charita a zdejší Řimskokatolická farnost. Každoročně je nyní součástí akce i Tříkrálový koncert, který má  nejen velkou úroveň společenskou, ale také i uměleckou.  

I letos byl hlavním činitelem koncertu pěvecký sbor Bendl a jeho sbormistři Mgr. Josef Menšík a také  Jiří Kadavý, studující VŠMU v Bratislavě.  V programu Bendla byly nově nastudované skladby, velmi působivé byly i sólová vystoupení jeho členů, zejména sopranistky Evy Vaverkové. Překvapením pro všechny byla také instrumentální spolupráce s trumpetistou Kryštofem Poukarem a smyčcovým kvartetem českotřebovské ZUŠ. Program Bendla: 1. Exultate justi, 2. Ave Maria, 3.Vzhůru bratři. 4.Tam mezi volkem, 5. Pie jesu, 6. Den přeslavný, 7. Pastores (F.X. Brixi). V druhé polovině koncertu pak bylo pro všechny příjemným zážitkem  lanškrounského smíšeného sboru  pod vedením sbormistryně.Mgr. Vladimíry Jetmarové.

 Závěr koncertu byl srdečný a klasický. Oba sbory  Bendl a Kajetánek (a všichni přítomní) zazpívali chorál Narodil se Kristus pán a při zpěvu "My Tři králové jdeme k Vám"  skutečně přišli Tři králově odměnili posluchače sladkostmi, posluchačům se představili sbormistři  Josef Menšík, Jiří  Kadavý, Vladimíra Jetmarová a další instrumentalisté včetně moderátorky koncertu Zuzany Vondrové dostali květiny....  Připomeňme i minulé Tříkrálové koncerty:  Loni se na koncertu podílel v té době velmi početný dětský pěvecký sbor naší ZUŠ, předloni  sbor Slezká Ostrava,  v roce 2007  pak Taaky fajny chor Olawa,  předtím sbor z Lužickosrbska, z Ralbic,  Otakar Vysoké Mýto... Bendl a Kajetánek pak spolu samostatně vystoupily naposledy ještě na Tříkrálovém koncertu v roce 2004.

Tříkrálový koncert 2008 - najdete ZDE    Tříkrálový koncert 2007 - najdete ZDE    Tříkrálový koncert 2006 - najdete ZDE
Tříkrálový koncert 2005 - najdete ZDE    Tříkrálový koncert 2004 - najdete ZDE   Tříkrálový koncert 2009 . najdete ZDE

Pěvecký sbor Bendl je trvale aktivní hudební těleso, které u nás úspěšně a pravidelně koncertuje (vzniklo r. 1923, sbor založil Jindřich Praveček st.), vždy s obměněným a novým programem. Také během loňského roku absolvoval Bendl  tradiční Tříkrálový koncert, v dubnu vystoupil jak na Hudebním festivalu Antonína Bennewitze,  tak na zájezdu v Ostravě, na kterém oplatil  předchozí návštěvu sboru Slezská Ostrava v České Třebové.  Úspěšné bylo také loňské vystoupení sboru Bendl na festivalu pěveckých sborů v Boršově u Moravské Třebové a  především pak Slavnostní koncert k 91. výročí vzniku samostatného Československa 28. října 2009 v Malé scéně. Vždy se jednalo o vynikající hudební zážitek, stejně jako na letošním Tříkrálovém koncertu.... V loňském roce byl pěvecký sbor Bendl a jeho sbormistr oceněn udělením prestižní ceny Města Kohout 2008. 

Lanškrounský smíšený pěvecký sbor Soubor vznikl na podzim roku 1992 při příležitosti provedení skladby Missa Jazz – rozsáhlé jazzové kompozice pro orchestr a smíšený sbor brněnského autora Jaromíra Hniličky, kterou uváděl známý lanškrounský orchestr Junior Big Band. Po zdařilé premiéře za účasti autora skladby a po několika reprízách zahájil sbor svou vlastní nezávislou činnost. Jeho členy se stala řada zkušených zpěváků z Lanškrouna i z blízkého okolí a pod vedením Mgr. Vladimíry Jetmarové se úroveň sboru postupně zvyšovala a stále zlepšuje. To se projevilo už v listopadu 1993 v Národní soutěži komorních smíšených sborů v Jihlavě, kde se Lanškrounský smíšený sbor umístil v bronzovém pásmu. A pak následovala další úspěšná vystoupení.
Mezi ta nejvýznamnější místa, kde soubor účinkoval, patří zájezd do Anglie s lanškrounským Junior Big Bandem, v roce 1996 zájezd do Itálie na samostatné letní koncerty. V roce 1998 a 2000 to byly zájezdy do Rakouska, kde zpíval i v cisterciánském klášteře v Melku. Zpíval také v Polsku. Soubor se zúčastnil několikrát na festivalu amatérských pěveckých sborů ve Svitavách. Účinkuje při vernisážích výstav městského muzea, pravidelně vystupuje na adventních koncertech. Zajíždí na koncerty do blízkého i vzdáleného okolí. V loňském roce vystoupil napč. na festivalu v Boršově a také na Slovensku v Kežmaroku, vystoupil na adventním koncertu v lanškrounském kostele sv. Václava i na lanškrounských adventních trzích.  Široký repertoár, který Mgr. Vladimíra Jetmarová pečlivě pro svůj sbor vybírá, zahrnuje skladby všech slohových období, včetně lidových písní, spirituálů a populárních skladeb a dává sboru možnost vystupovat nejen formou samostatných koncertů, ale i při různých kulturních či společenských příležitostech.
 (podle webu www.sbor.cz)
 
Fotografie z Tříkrálového koncertu 2010                             

Pěvecký sbor Bendl, sbormistři Mgr. Josef Menšík, Jiří Kadavý jr.                                                                                      
 
 
Lanškrounský smíšený sbor - sbormistryně Mgr. Vladimíra Jetmarová                                                                             

Závěr koncertu