Říčky: husté sněžení komplikuje přípravu svahu na Skiinterkriterium              

 
Nedělní husté sněžení zkomplikovalo přípravu závodního svahu na blížící se 48.ročník Skiinterkriteria v Říčkách v Orlických horách. „V neděli večer nám na perfektně připravenou závodní trať napadlo zhruba 5 centimetrů sněhu, takže musíme nasadit opět rolby . Pokud bude sněžit takto dál, jsme dokonce připraveni sníh z trati vyhrnovat pryč,“ říká místopředseda organizačního výboru Skiinterkriteria Stanislav Havel.
 
O víkendu se na slalomové trati už jely závody ČSOB pojišťovny. Pravidelně to bývá generální zkouška na republikové kvalifikační závody (RKZ), které se jedou v úterý a ve středu a především na páteční a sobotní Skiinterkriterium. Na svahu byla 90ti centimetrová velmi dobře vypreparovaná pokrývka sněhu. Sníh v neděli večer ale svah opět zasypal a na celou noc z neděle na pondělí musely vyjet na závodní trať rolby včetně speciální s navijákem, která umí hrnout sníh i směrem do kopce. „Pokud bude takto sněžit i dál,  napadaný sníh se nespojí s už připraveným tvrdým podkladem a my budeme nuceni čerstvý sníh vyhrnovat na stranu mimo trať,“ vysvětluje připravenou strategii místopředseda organizátorů Stanislav Havel. Předpověď je přesto pro závody dobrá – podle meteorologů by na horách mělo celý týden mrznout s průměrnou teplotou kolem minus pěti stupňů Celsia. Většina organizátorů je už v tuto chvíli přímo ve Skicentru v Říčkách a během zítřka by technici měli dokončit poslední přípravy na RKZ. Budovat se budou jak starty  na slalom tak na obří slalom, prostor závodů se oplotí a také se uzavře černá závodní sjezdovka pro veřejnost. Ta bude nepřístupná celý týden až do neděle. Ostatní tratě zůstanou přístupné a důležité pro lyžaře i diváky je, že se očekává lyžování bez front. Z Republikových kvalifikačních závod vzejde závěrečná nominace českých závodníků do A, B a možná i C reprezentačního družstva Česka pro Skiinterkriterium. Jestli bude i třetí reprezentační výběr rozhodne ředitel závodů Jaroslav Křístek a technický delegát Janes Dekleva ze Slovinska ve středu. Jisté je, že na divokou kartu budou startovat i čtyři závodníci pořádajícího orlickoústeckého skiklubu a to Kulhavá Eliška 96, Toman David 96, Šimbovský Vojtěch 96, Hlaváček Jan 98 a pátou závodnicí možná bude Klára Entová.  
Počet přihlášených zemí stoupl po víkendu na 14 – nově se přihlásil reprezentační výběr Švédska a Maďarska „Další přihlášky už v podstatě neočekáváme, ale vyloučena účast další země samozřejmě ještě není,“ doplňuje mezinárodní sekretář závodů Zdeněk Kubásek. Jestli na závody přijede český prezident Václav Klaus není stále jasné. „Z Kanceláře prezidenta republiky jsme zatím nedostali jednoznačné stanovisko,“ vysvětluje šéf organizátorů Skiinterkriteria Luboš Bauchel. Záštitu nad závody převzala mimo jiné ministryně školství ČR Miroslava Kopicová, hejtmani Pardubického a Královehradeckého kraje Radko Martínek a Lubomír Franc nebo předseda ČOV Milan Jirásek.
 
Seznam doposud přihlášených zemí: Rusko, Velká Británie, Holandsko, Bělorusko, Lotyšsko, Litva, Ukrajina, Srbsko, Belgie, Polsko, Slovensko, Švédsko, Česko, Maďarsko
 
 
PROGRAM:

čtvrtek 21.01.2010
do 15:00 hod. - příjezd účastníků a prezence
19:00 hod. - porada vedoucích a losování
20:00 hod. - slavnostní zahájení v Rychnově nad Kněžnou

pátek 22.01.2010
09:15 hod. - slalom, 1. kolo kat. II. a I.
12:00 hod. - slalom, 2. kolo kat. II. a I.
19:00 hod. - vyhlášení výsledků prvního dne

sobota 23.01.2010
09:15 hod. - obří slalom, 1. kolo kat. I.
11:45 hod. - obří slalom, 1. kolo kat II.
14:00 hod. - obří slalom, 2. kolo kat II.
ihned po ukončení závodů - vyhlášení výsledků druhého dne
18:30 hod. - večer na rozloučenou

neděle 24.01.2010
08:00 hod. - odjezd účastníků