Třebová se sžívá se sochou                                                      

Pro ty co nečetli uvádím - mirror článku MF DNES Pardubický kraj dne 6.1. 2009  autor Mratin Filip                                

V soutěži o sochu na Bezručovo náměstí zvolila Česká Třebová tu nejvíce avantgardní a abstraktní

Česká Třebová - Třebová, to je to město s kovovým fantomem na okřídleném kole. Možná tak si lidé zapamatují Českou Třebovou, když budou za rok na novém dopravním terminálu nastupovat do vlaků a autobusů. Radnice v České Třebové totiž vybrala návrh sochy Jana Pernera, která tady na současném Bezručově náměstí bude stát. Ze čtyř možných soch město vybralo tu nejvíce avantgardní.

Velmi svérázná plastika od brněnského sochaře Jaromíra Garguláka vyvolává ve městě bouřlivé reakce.

„Naprostá většina názorů, se kterými se na mne během týdne od zveřejnění rozhodnutí rady města obrátili občané, hovoří o tom, že se stalo neštěstí,“ píše o vybrané soše Milan Mikolecký, autor internetového Českotřebovského deníku. Mikolecký na internetu prezentuje názor, že takovou sochu Třebované nikdy nepřijmou. Návrhy možné sochy stavitele železnic Jana Pernera od čtyř sochařů mohli lidé od listopadu vidět na výstavce na českotřebovské radnici. Tady také vyplňovali anketu, kterou mohli nejlepší sochu doporučit. Zúčastnilo se jí dvě stě lidí. Přesto teď po výběru sochy spustil Mikolecký na městském internetovém zpravodaji další anketu s názvem Vybrali jsme sochu Jana Pernera dobře?

O výběru sochy rozhodla rada města na základě doporučení komise, ve které zasedal třeba starosta Jaroslav Zedník, několik lidí pracujících v kultuře nebo i starosta sousedního Ústí nad Orlicí Richard Pešek, který je sám výtvarník. K první anketě o soše přitom radní také přihlíželi. „Návrh, který u poroty skončil na posledním místě, byl podle občanů na prvním místě. A návrh, který u poroty zvítězil, tak skončil u občanů na druhém místě. Zvolili jsme proto návrh, který nám doporučila komise. Je to umělecké dílo a na něj může mít každý svůj názor,“ říká starosta Zedník. Dodává, že Gargulákův návrh je mezi čtyřmi možnými sochami pro Třebovou skutečně ten nejevíc avantgardní.

Komisi se líbilo, že socha nebude ze žádné strany nudit, jinými slovy Perner nebude vlastně na žádnou stranu ukazovat záda. „Pro návrh Jaromíra Garguláka jsem zvedl ruku, protože jsme přesvědčen, že je to pro Třebovou nejjedinečnější socha. Jako jediná ze čtyř soch nabízí z každého stupně nový pohled, každý krok kolem sochy vám odhalí nové a nové místo,“ říká člen poroty Richard Pešek.

V nové anketě na internetu, které se dosud ale zúčastnilo jen něco přes třicet lidí, zatím převažují odmítavé postoje ke Gargulákově soše.

Nicméně ve městě si tento Perner nachází i své zastánce. „Sice bychom mohli dva miliony korun investovat jinam, třeba do opravy komunikací, ale návrh sochy, který zvolila rada byl mým favoritem,“ říká Josef Kopecký, který ve městě provozuje kulturní klub Modrý trpaslík. Jaromír Gargulák je autorem plastik, grafik i leptů. V roce 2001 dostal cenu Masarykovy akademie umění v Praze za uměleckou tvůrčí činnost.

* Socha Jana Pernera Sochu stavitele železnic hodlá Česká Třebová vztyčit zároveň s dostavbou svého dopravního terminálu počátkem roku 2011.

Stát bude uprostřed kruhového objezdu na současném Bezručově náměstí, které se pak bude jmenovat Pernerovo náměstí.

Socha má být z bronzu nebo plastbronzu a město za ni zaplatí asi dva miliony korun.