Nemocné děti mohou opět cestovat za zdravím k moři        

Pardubice 14. ledna 2010 Léčebně-ozdravné pobyty Mořský koník, které VZP každoročně pořádá pro chronicky nemocné děti ve věku 6–17 let, vstupují do 17. ročníku své existence. K moři za zdravím mohou vyrazit děti, které se léčí s lupénkou, atopickým ekzémem, bronchiálním astmatem, obstruktivní plicní nemocí a alergickými nebo dermatologickými onemocněními. Čas strávený u moře má nejen ozdravný efekt pro dětský organismus, ale pozitivně působí také na psychiku, která hraje podstatnou úlohu při léčbě chronických onemocnění.

 

Kam děti koník letos zavede?
Děti se vypraví do dvou známých přímořských lokalit – do Řecka na poloostrov Chalkidiki a do Chorvatska na ostrov Hvar. Hotely v obou vybraných lokalitách jsou umístěny v krásné přírodě a vybaveny sportovišti a dalšími prostorami pro zájmový i kulturní program. O děti budou pečovat jak lékaři a zdravotní sestry, tak výchovní pracovníci a sportovní animátoři. Všechny čeká dostatek pohybu, zdravé a pravidelné stravování a pochopitelně také odpočinek. Samozřejmostí je i dohled nad správným dodržováním pitného režimu.
Základní zdravotní péči mají všichni účastníci zajištěnou díky vlastní ambulantní ordinaci. V případě potřeby není problém se postarat o další nutnou lékařskou péči v odpovídajícím zdravotnickém zařízení v blízkosti pobytového místa.

 

Proč je vlastně moře tak prospěšné?
Lékařské studie prokázaly, že dlouhodobější pobyt u moře výrazně zlepšuje zdravotní stav chronicky nemocných dětí, posiluje jejich imunitní systém, snižuje absenci ve škole a má pozitivní vliv na psychiku dítěte.
Jestliže se tedy vaše dítě léčí s lupénkou, atopickým ekzémem, bronchiálním astmatem, obstruktivní plicní nemocí nebo alergickými onemocněními, přihlaste jej na cestu s Mořským koníkem. Všechny děti čekají příjemně strávené dny v prostředí, které jim prospěje po všech stránkách – ať už se jedná o významné zlepšení zdravotního stavu, posílení imunitního systému nebo získání nových kamarádů.

 

Kdo a jak se může přihlásit
Od května do září 2010 se uskuteční v Řecku a Chorvatsku celkem deset 21denních turnusů pro chronicky nemocné děti ve věku 6–17 let. Bližší informace o lokalitách, turnusech, finančních příspěvcích zákonných zástupců na pobyt atd. najdete na www.vzp.cz.
K cestě za zdravím s Mořským koníkem je potřeba, aby zákonní zástupci dítěte vyplnili přihlášku a dali ji potvrdit praktickému lékaři či lékaři – specialistovi, u něhož se dítě léčí. Přihlášky přijímají od 4. ledna 2010 do 30. června 2010 pověření pracovníci jednotlivých krajských poboček, kteří také vypočtou výši finančního příspěvku na pobyt. Finanční příspěvek zohledňuje soustavnost doby pojištění dítěte u VZP nebo vybrané pobytové místo. Další finanční zvýhodnění se nabízí při přihlášení do 1. nebo 5. turnusu.
Pro více informací se obracejte na Kontaktní centrum VZP ČR, Orlická 4, 130 00 Praha 3 nebo na infolinku 844 177 777, můžete také poslat e-mailový dotaz na info@vzp.cz.