Českotřebovský deník 33/2010  (1.února)                             


Malé závody pro malé závodníky na sjezdovce Zahrádky                                                                                                         

V pondělí 1.2.2010 od 16 hodin se na sjezdovce Zahrádky pořádaly první závody Lyžařské školky pro nejmenší děti. Závodilo se ve slalomu ve dvou kategoriích.  Závodilo celkem 17 dětí. Malí závodníci 2005 a mladší a větší závodníci 2004 až 2002. Účast překonala naše očekávání. Gratulujeme všem závodníkům a do dalších závodů přejeme hodně úspěchů. Martina Menšíková
Přidáváme pěkné fotografie, které poslala Milana Soukupová.
 
 
Z policejního deníku.                                                                                                                                                                  

Během uplynulého víkendu vyjížděli policisté ústecké nehodovky k jedenácti drobným kolizím. Při žádné z nich nebyl naštěstí nikdo zraněn. Policisté všechny nehody vyřídili blokově na místě. V pátek přijali letohradští policisté trestní oznámení na 58letou ženu. Bývalá družka totiž vypověděla smlouvu o stavebním spoření a vybrala uspořené finance. Jenomže s druhem měli sepsané písemné prohlášení o tom, že stavební spoření bude platit výhradně on ze svých finančních prostředků. Naspořené peníze měly být navíc použity na zaplacení společné půjčky. Případ nyní policisté prošetřují.  V pátek se obrátila na policisty v České Třebové s prosbou o pomoc 24letá slečna. Již ve středu odpoledne jí v jedné herně v České Třebové neznámý zloděj vytáhl z odložené kabelky portmonku, ve které pěla sto korun a dvě platební karty. Krádeží se policisté nadále zabývají. V případě dopadení hrozí pachateli až dvouletý trest odnětí svobody.  V neděli v pět hodin ráno vyjížděli policisté do České Třebové na požár bytu. Mladý muž si chtěl v časných ranních hodinách připravit na elektrickém sporáku jídlo. Jenomže odešel do vedlejší místnosti, kde usnul. Probudil ho až velký kouř. Požár, který napáchal škodu za 350 tisíc korun, hasily čtyři hasičské sbory. Mladý muž byl odvezen na pozorování do okresní nemocnice. Událost se ale naštěstí obešla bez zranění. Požár nadále prošetřují členové hasičského záchranného sboru.

Někdy je opravdu lepší, když si člověk sny, co se mu zdají, ráno nepamatuje. Já se probudil  zpocený, unavený a ani jsem se na nový den netěšil. Bylo zataženo, pošmourno a ve mně dozníval obraz, který se mně přehrával v povzdálí. Ale něco jsem si zapamatoval Viděl jsem místostarostu Mílu Keprta jak mi slibuje, neboj ty byty na Novém náměstí vám prodáme ještě letošní rok (2008), přece když řekneme, tak to splníme (prodali, ale až v roce 2009 o 60 tisíc dráže). Pak se mně vybavila na schůzi v "Nároďáku" paní místostarostka Žáčková jak říká mimo jiné - na Zeleninu na Novém nám. máme 3 kupce (a ono do dneška nic), také mluví pravdu a pan starosta Zedník to je také skvělý řečník. 15.12.2008 mi vyprávěl při návštěvě radnice o "kontejnerovém terminálu, jak bude do roka makat. Tak se není co divit, že vás to ve snu rozhodí.Ale to nic nebylo. Najednou někdo říká - uděláme referendum, zda-li občané souhlasí, aby se "vedení obce" udělala před radnicí na druhé straně morového sloupu socha. Představil jsem si sochy mistra Matyáše Brauna na Kuksu, sochy CTNOSTI a NEŘESTI. Starosta v životní velikosti objímající dva místostarosty - dobrý pohled (starosta je pohledný muž). Ale to už někdo z dáli volá ... Jsem členem odborné poroty a ty sochy musí být moderní - průhledné, aby bylo od KB vidět na městskou policii. Pochopíte tu hrůzu - starosta  s výškou  196 cm a samá trubka, jekl, pásovice, vingl, o místostarostech už raději pomlčím, to by bylo také dost materiálu. Chtějí to udělat jak se sochou Jana Pernera????? To už jsem se s hrůzou probudil. A snad ještě něco. Zda-li jste nikdy neviděli urostlou postavu ing. Jana Pernera - tak je už mnoho let jeho obraz v Pardubicích na nádraží. Ještě, že se sochy (tvoří?) většinou posmrtně. To by tu železnici určitě natrasoval z Chocně přes Litomyšl na Poličku, a Českou Třebovou objel velikým obloukem. Je to můj názor, nikomu ho nevnucuji, ale myslím , že si to ing. Jan Perner nezasloužil. Jeden známý mi řekl a jezdí s kamionem," To bude takový poutač, že nevím, zda-li budu schopen dát nohu z plynu , brzdit a točit volantem, až se budu blížit ke kruhovému objezdu" - uvidíme, co se za čas dozvíme, proč byl amatér výtvarník ing.Gargulák upřednostněn.                                                                                                                 Ladislav Jasanský, Česká Třebová

Nabízím doučování německého a anglického jazyka pro začátečníky - jednotlivce nebo skupinky ( 2 - 3 ).
Vhodné pro školáky i pro dospělé. Doučování v privátním prostředí v České Třebové.
Hodiny doučování podle dohody - ostatní zodpovím na telefonu: 
736 745 417.

V Pardubickém kraji mohou základní školy získat z Evropy miliony                                                                                         

Všechny základní školy v Pardubickém kraji mají možnost získat peníze ze strukturálních fondů Evropské unie. Každá škola má možnost na realizaci jednoho projektu vyčerpat tři sta tisíc a k tomu na každého žáka cca 4200 korun, což dává školám obrovské možnosti. Ministerstvo školství připravilo jednoduchou šablonu, která nahradí složitý systém získávání dotací. Ředitelé škol a pedagogové proto budou mít možnost ve čtvrtek 4. února 2010 v budově krajského úřadu v Pardubicích projít celodenním kurzem, který jim umožní bez problémů připravit projekt a získat tak pro svoji školu peníze. Ministerstvo navíc připravuje speciální telefonní linku, která by měla zvládat nápor zájemců. Dotace pro základní školy budou čerpány z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. "Připravili jsme celkem dvacet dva šablon, které se týkají různých oblastí. To podle toho, jaký typ projektu potřebuje škola zrealizovat,“ přibližuje podstatu projektu vrchní ředitel strukturálních fondů ministerstva školství Jan Vitula. „Naší snahou je, abychom školám ušetřili co nejvíce administrativní zátěže a také, aby si za velké peníze nemuseli najímat agentury na zpracování projektů,“ dodává ředitel Vitula  Celkově je v operačním programu k dispozici dohromady čtyři a půl miliardy korun. Tato suma je rozpočítána tak, že na každou základní školu v České republice mimo hlavního města Prahy vychází průměrně milion a půl. Školy si mohou vybrat ze sedmi oblastí, které budou z operačního fondu podpořeny. Jedná se například o čtenářskou a informační gramotnost, cizí jazyky, využívání informačních technologií, matematiku, přírodní vědy, finanční gramotnost a inkluzivní vzdělávání.
Smyslem těchto klíčových témat je, aby se pomocí projektů škola mohla zaměřit na individualizaci výuky, vytváření nových vzdělávacích materiálů, vzdělávání pedagogických pracovníků, nebo například na zapojení školních psychologa a vytvoření primárně preventivních programů na škole.
 
Kdo miluje, daruje krev ve dnech 12. a 16. února 2010 v Hematologicko-transfúzním oddělení Orlickoústecké nemocnice
 
Televizní šot z TV NOVA o aktivitách MUSIC CLUBU ZA VODOU ČESKÁ TŘEBOVÁ NA YOU TUBE                        

  • Nově  je reportáž z o třebovském klubu a jeho aktivitách směrovaných na téma "nesedej opilý za volant" na následujícím odkazu http://www.youtube.com/watch?v=Etie_eCoQPE. Ze šotu jsou vybrány následující fotografie|:

  • Otázka slučování a omezování středních škol na radě Pardubického kraje                                              

    Záležitosti v oblasti školství
    Předkládá: Jana Pernicová - zpracoval: Ladislav Forman
    Zprávu přednesla Jana Pernicová a jako host byl na jednání přítomen Ladislav Forman.
    Rozprava se týkala snížení počtů tříd na výběrových školách v Pardubickém kraji.
    Návrh na změnu usnesení:
    1. b e r e n a v ě d o m í
    a) informaci o změně zapojení středních škol do národního projektu MŠMT UNIV 2 Kraje, dle
    důvodové zprávy, část 1)
    b) doporučující materiál pro školní rok 2010/2011 pro ředitele škol ohledně úpravy počtu tříd
    s vazbou na platný Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy v Pardubickém kraji 2008
    2. d o p o r u č u j e
    Zrušeno
    Bod 4 g) upřesnit text
    g) předložit pracovní verzi aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje
    vzdělávací soustavy v Pardubickém kraji 2008 k odborné diskusi výboru ZPk pro
    výchovu, vzdělávání a zaměstnanost a dotčeným samosprávám
    Termín: 30. 06. 2010
    Zodpovědná osoba: Jana Pernicová, Ladislav Forman
    ostatní body zůstávají stejné
    Rada Pardubického kraje byla seznámena se stanovisky měst Pardubice, Chrudim a Choceň,
    ke zrušení středních škol.
    Od 12:40 do 13:15 probíhalo jednání bez nahrávání a zápisu.
     
    USNESENÍ R/909/10
    Rada Pk projednala předloženou zprávu a
    1. b e r e n a v ě d o m í
    a) informaci o změně zapojení středních škol do národního projektu MŠMT UNIV 2 Kraje, dle důvodové zprávy, část 1a)
    Gin-Usn02 Zpracováno systémem GINIS® GORDIC® spol. s r. o. 47 / 49
    b) doporučující materiál pro školní rok 2010/2011 pro ředitele škol ohledně úpravy počtu tříd
    s vazbou na platný Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy v Pardubickém
    kraji 2008, dle důvodové zprávy, část 1b)
    Síť specializovaných ekoporaden v Pardubickém kraji       

    Projekt je zaměřen na rozvoj sítě ekoporaden v Pardubickém kraji a jejich specializaci. Celkem je zapojeno 6 pracovišť - a to tak, aby byly pokryty všechny okresy kraje, včetně venkovských oblastí. Cílovými skupinami kromě ekoporadců a jejich vzdělávání jsou pracovníci veřejné správy, neziskové organizace, zemědělci, pedagogové a veřejnost. Na každém pracovišti bude k dispozici základní poradenský servis v pevně stanovenou dobu a kromě toho projekt připravuje řadu nových konkrétních vzdělávacích a osvětových akcí pro uvedené cílové skupiny v průběhu 2 let.

    Specializace jednotlivých zapojených ekoporaden:
    • Ekocentrum PALETA, Pardubice - administrace, metody EVVO, odpadové hospodářství
    • Ekocentrum PALETA, Chrudim - zelené spotřebitelství, zelené úřadování, komunitní kompostování
    • Ekocentrum PALETA, Oucmanice - environmentálně šetrné technologie, ekologické stavitelství
    • Ekocentrum Renata, Jevíčko - ekologické zemědělství, biopotraviny, přírodní zahrady
    • Ekocentrum Skřítek, Polička - ekologie a ochrana přírody, zdravý životní styl a trvale udržitelný rozvoj
    • Ekocentrum Červenka, Česká Třebová - ochrana stromů a zeleně
    Projekt začal 1. 1. 2010 a skončí 31. 12. 2011. Celková podpora ze SFŽP činí 4090000 Kč.
     
    Co se dá uděůlat ze sněhu, aneb kam se hrabe Krakonoš v Jilemnici na náměstí.                                                                 

    Ahojky, tady docela chumelí a člověk nestačí odhazovat. Sněhové valy překážejí a tak se lidi snaží seč můžou, aby z toho byl nějaký vedlejší užitek. V Újezdu u Chocně si takhle vyzdobili autobusovou zastávku. Dobrý, co? Jen by to asi chtělo fotit o pár hodin dřív (dopoledne), takhle ve stínu ta plastika moc nevynikne. Jirka Váně