Českotřebovský deník 34/2010 (2.2.)    

Nová kniha Dějiny východních Čech                                                                                                                                            

Orlický deník  informuje  o nové knize, na které pracovali historikové z univerzity z Hradce Králové. Podrobně zpracované dějiny celého východočeského regionu  do roku 1526 budou co nevidět k mání na pultech knihkupectví. Oficiálně měla kniha vstoupit na trh právě dnes 2. února. Kniha je zaměřena na pravě a středově(do roku 1526, má  více než 800 stran, její vydáné podpořil pardubický i Královéhradecký kraj. přesto stojí okolo 700 .  Podle rozsahu i zaměření ji lze porovnat s publikací Litomyšl 1259 - 2009 Milana Skřivánka, která vyšla v závěru roku 2009, má obdobný rozsah a stojí 600 Kč. Nápad sepsat a vydat souhrnné dějiny vznikl podle podle Orlického deníku  již v 60. letech, nicméně realizace smělého plánu se zdařila až o půlstoletí později a prošla důkladnou odbornou diskuzí. Kniha je výsledkem desetileté intenzivní práce především historiků z královéhradecké univerzity. V roce 2000 proběhly na fakultě první diskuze, zhruba za dva roky se na knize začalo pracovat. Duší celého kolektivu byl historik z Ústí n.O. prof. František Musil, který pro knihu sepsal kompletní přehled vývoje východních Čech od raného po vrcholný středověk.Orlický deník také uvádí co všechno bylo pojato pod název "východní Čechy" Do knihy  bylo zařazena oblast  rozdělená na Chrudimsko, Hradecko a Čáslavsko a zajímavé je, že zde nechybí ani Kladsko, které bylo mezi východočeskými kraji ve středověku.
Vyhlášení Nejúspěšnějšího sportovce okresu Ústí nad Orlicí bude poprvé v České Třebové                                                 

 Slavnostní galavečer v pondělí 8. února  začne v 17 hodin v Národním domě. Pořadatelům akce se povedl skvělý kousek a  tak na tuto akci dorazí jako velmi vzácný host olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková. Důležité pro Třebováky (a zejména mládež) je i to, že na galavečer je vstup zdarma a provázet jím Radek Šilhan, kterého můžete znát z TV  Prima. Vystoupit by na něm měla i zpěvačka Helena Zeťová, zpěvák David Deyl a k vidění bude i artistická show. Poprvé v historii této ankety se koná předávání cen v České Třebové !
Kraj čeká kvůli poplatkům správní řízení.  Pardubický kraj bude pokračovat v dosavadním proplácení zdravotnických poplatků  i přesto, že s krajem  od včerejška zahájilo ministerstvo vnitra správní řízení. Podle ministra vnitra Peciny postupuje hejtmanství při proplácení zdravotnických poplatků nezákonně. Proto dalo kraji lhůtu do konce ledna, aby zjednal nápravu. Krajská samospráva sdělila ministerstvu, že systém darovacích smluv považuje za správný a v souladu s legislativou. „Podle našeho právního rozboru systém úhrady regulačních poplatků není v rozporu s českými zákony. Naopak striktně postupujeme podle práva. Zahájení správního řízení ještě neznamená pravomocné rozhodnutí. Vyčkáme, jaké další kroky ministerstvo učiní,“ řekl poradce hejtmana Martin Netolický
Ministerstvo vnitra vede správní řízení také se Středočeským, Jihomoravským, Moravskoslezským a Libereckým krajem.
Vedení bezpečností rady kraje v pohotovosti. Vzhledem k rekordnímu množství sněhu a nevyzpytatelnému počasí hrozí nebezpečí povodní v případě, pokud by nahromaděné množství sněhu začalo tát. Jenom v Pardubickém kraji zadržují sněhové zásoby 320 milionů krychlových vody. Krizový štáb kraje je v pohotovosti. Náměstek hejtmana Roman Línek, který po dobu nemoci hejtmana řídí bezpečnostní radu kraje, proto hovořil  v úterý 2. února 2010 o aktuálním stavu sněhu a zásobách vody v něm ukrytých s generálním ředitelem Povodí Labe Tomášem Vaňkem. „Vodohospodáři, záchranáři i hasiči jsou v pohotovosti, povodně ale zatím nehrozí, a to přesto, že Pardubický kraj pokrývá téměř nejvyšší vrstva sněhu v rámci České republiky,“ shrnul   náměstek Línek obsah jednání na královéhradeckém Povodí Labe. Uvedl, že správci vodních toků průběžně  monitorují hladiny přehradních nádrží, odkud vypouštějí vodu. Obce se silničáři pravidelně udržují příjezdové komunikace k poldrům. „Klidnější spánek mohou mít lidé v kraji také proto, že v uplynulých deseti letech se dokončila řádově za miliardu korun různá protipovodňová opatření. Patří mezi ně ochrana Pardubic proti stoleté vodě, regulace rybníku Hvězda u Třebovic, poldry a různá další protipovodňová opatření v povodí Třebovky, Třebůvky, Orlice a Chrudimky,“  vyjmenovává náměstek Línek místa, která by měla ochránit majetek a životy lidí  v případě, že by se prudce oteplilo.
Krajská samospráva i členové bezpečnostní rady Pardubického kraje jsou informováni o aktuální meteorologické situaci. (mag)
Jen blbec nemění názory, říká Miloš Zeman, aby odůvodnil svoje současné počínání spojené s návratem do politiky

V této souvislosti je zajímavé připomenout  text z února 2009  z ústeckoorlického časopisu a pro milou vzpomínku citovat slova ústeckoorlického starosty Richarda Peška (z 20.února 2009) v souvislosti se záchranou ústeckoorlického nádraží:
"Otevřela se úplně nová kapitola. Našemu městu se říkalo, že nádraží není památka, za památku ho nikdo neuzná, nikdo na to nedá ani peníze. Projede-li kolem budovy stošedesátkou pendolino, budova spadne. V té chvíli jsem viděl černou díru na konci tunelu. Teď mám pevnou představu, aby byla tato budova jako výpravní pro letohradskou stranu a nákladní dopravu. Nová moderní budova s parkovištěm a komfortem bude na straně druhé. Možnosti dalšího využití jsou. Zaspali památkáři a také městská komise, kde seděli architekti i projektanti.Nerozumím situaci, kdy obchodní dům na Národní třídě, komunistický paskvil, je státní památkou a ústecké nádraží ne. Je to významná veřejná budova, žádná chaloupka ukrytá v lesích. Všem je na očích už od roku 1874." 


Závěrečná finalová část turnaje v minihokeji. Úvodní výhry pro Žamberk a Skala team!                        

MICHAEL RESLER Do závěrečné finálové části se propracoval hokejový turnaj Computer shop Cup na místním zimním stadionu. V jednotlivých ligách si to 25 celků rozdá o konečné pořadí 11. ročníku. Hned úvodní duel svedl v 1. lize dva velké favority turnaje. Dolnočermenští Žraloci měli famózní nástup a vedli 3:0, ale Skala team obrovskou bojovností nakonec stav otočil a připsal si ve velmi nervózním závěru oba body. Ve druhém utkání po velmi dobrém úvodu vedli Žamberští Stilmat kanci nad Popeláři z Libchav 4:0 a nakonec výhru i uhájili. Ve druhé lize si to rozdal řetovský Armat s celkem Hornets Záměl a nakonec ve vyrovnaném duelu Řetovští o gól zvítězili. Třetiligové boje odstartoval duel Pašáků z Jehnědí a Buldoků z Velké Skrovnice. V gólové přestřelce nakonec rozhodla výborná třetí třetina Jehnědí, které o pět branek svého soupeře přestřílelo. V následném střetnutí rokytnických Medvědů a ústeckého Oftisu měl ústecký celek nakonec více sil a o tři branky vyhrál. Rokytničtí Medvědi i Buldoci z Velké Skrovnice se utkali i v neděli a rozešli se po zásluze se zaslouženou remízou. Ve 4. lize podlehla ve vyrovnaném boji ústecká Adba těsně Bejkům z Koldína, ovšem v neděli si to vynahradila díky dobrému výkonu výhrou nad houževnatým soupeřem WBH Orlice Kostelecká Lhota. První výhru si také připsal na své konto TJ Sokol Líšnice v duelu s Rieter Tooling Hnátnice. V nejnižší 5. lize porazili Sokolíci z Rokytnice stále se lepšící Vlky Sudislav. Zlepšený výkon podali také Kačeři z Kerhartice po jasné výhře nad Ants Knapovec v posledním utkání víkendu. Úvodní ligové boje přinesly nejen dobrý hokej, ale i nesportovní chování hráčů (v utkání Žraloci – Skala team Ústí), ale i diváků (v utkání Adby Ústí s WBH Orlice K. Lhota).

Tabulka 1. ligy ( o 1. – 5. místo)

1

Žamberští Stilmat kanci

1

1 0 0

5 : 2

 2 body

2

Skala team Ústí nad Orlicí

1

1 0 0

7 : 5

 2 body

3

Slámožrouti Kunvald

0

0 0 0

0 : 0

 0 bodů

4

Žraloci Dolní Čermná

1

0 0 1

5 : 7

 0 bodů

5

Popeláři Libchavy

1

0 0 1

2 : 5

 0 bodů

Tabulka 2. ligy ( o 6. – 10. místo)

6

Armat Řetová

1

1 0 0

4 : 3

 2 body

7

Olbena Lukavice

0

0 0 0

0 : 0

 0 bodů

8

TJ Sokol Libchavy

0

0 0 0

0 : 0

 0 bodů

9

Turováci Podlesí

0

0 0 0

0 : 0

 0 bodů

10

HC Hornets Záměl

1

0 0 1

3 : 4

 0 bodů

Tabulka 3. ligy ( o 11. – 15. místo)

11

Pašáci Jehnědí

1

1 0 0

12 : 7

 2 body

12

Oftis Ústí nad Orlicí

1

1 0 0

7 : 4

 2 body

13

Medvědi Rokytnice v Orlických Horách

2

0 1 1

10 : 13

 1 bod

14

Buldoci Velká Skrovnice

2

0 1 1

13 : 18

 1 bod

15

T-Com servis Ústí nad Orlicí

0

0 0 0

0 : 0

 0 bodů

Tabulka 4. ligy ( o 16. – 20. místo)

16

Adba hockey Ústí nad Orlicí

2

1 0 1

12 : 9

 2 body

17

TJ Sokol Líšnice

1

1 0 0

6 : 4

 2 body

18 

Bejci Koldín

1

1 0 0

5 : 4

 2 body

19

Rieter Tooling Hnátnice

1

0 0 1

4 : 6

 0 bodů

20

WBH Orlice Kostelecká Lhota

1

0 0 1

4 : 8

 0 bodů

Tabulka 5. ligy ( o 21. – 25. místo)

21

Kačeři Kerhartice

1

1 0 0

7 : 3

 2 body

22

Sokolíci Rokytnice v Orlických Horách

1

1 0 0

5 : 3

 2 body

23

Třísky Oucmanice

0

0 0 0

0 : 0

 0 bodů

24

Vlci Sudislav

1

0 0 1

3 : 5

 0 bodů

25

Ants Knapovec

1

0 0 1

3 : 7

 0 bodů