Českotřebovský deník 40/2010   (9.2.)                                     

SK MP mistrem kraje v sálové kopané!                                                                                                                                       


Pravidelným zahájením sportovního roku našeho klubu bývá turnaj v sálové kopané o Přeborníka Pardubického kraje Městských policií. Ani letošní rok nebyl výjimkou a tak jsme mohli 6.2.2010 ve sportovní hale ZŠ Nádražní odstartovat 3.ročník INDOOR Cupu 2010. Ačkoliv průběh jednotlivých utkání byl vyrovnaný, ukázalo se, že nejlépe byli tentokrát připraveni domácí hráči SK MP, kteří postupně porazili MěP Ústí nad Orlicí (4:0), MěP Kolín (3:2), MěP Hlinsko (2:1), aby nakonec uspěli i ve finálovém zápase proti HZS Ústí nad Orlicí (4:1) a zaslouženě tak dokráčeli k titulu. Trofej nejlepšího střelce si za 8 zásahů do sítě soupeřů odvezl J.Kaláb z HZS Ústí nad Orlicí. K hladkému průběhu a reprezentativnímu charakteru turnaje přispěli i naši reklamní partneři, mezi které patřily firmy ROZLÍVKA TRANSPORT s.r.o., MIKA a.s., OHL ŽS a.s. a OPTIMA spol. s.r.o., sponzorsky nás dále podpořily KORADO a.s., Ateliér Hájek – Martin Hájek a AKMO CZ s.r.o. Účastníci byli podle ohlasu spokojeni a nás, jako organizátory, potěšilo, že velký putovní pohár zůstane na rok doma! (více na www.skmpct.estranky.cz)
Za SK MP – P.Baláž - předseda

Mimořádná akce oddílu ledního hokeje TJ Lokomotiva. Oddíl ledního hokeje připravil ve  čtvrtek 11.2.2010 pro fanoušky   autobusový zájezd na druhé semifinálové utkání do Lanškrouna. Odjezd autobusu v 18,10 od ZS Na Skalce. Návrat z utkání hned po zápase. Cena 20,- Kč/os. Kapacita cca 45 míst.

 

Olympic v Kulturním centru obohatil sezónu a dokázal, že v České Třebové  a v KC se nepěstuje jen vážná hudba.....
 
Poplatek za svoz odpadu za období únor r. 2010   Omlouváme se všem občanům, kteří úhradu místního poplatku za svoz komunálního odpadu provádějí prostřednictvím SIPO, že tento poplatek ve únoru roku 2010 nebyl inkasem předepsán. K chybě došlo v důsledku převodu jednotlivých souborů dat z r. 2009 do r. 2010.  V současné době je již chyba odstraněna a po dohodě s dodavatelem programu bude platba poplatku za měsíc únor součástí předpisu SIPO za měsíc březen roku 2010.                                                                                                                                        Radoslav Budil ved.fin.odb.MÚ
 
JAK PŘEŽÍT VÝSTUP NA MONT BLANC                                                                                                                               

Přednáška Mgr. Jany Dušánkové o putování alpskými masivy a výstupu na Mont Blanc bude doplněna promítáním fotografií, filmu a zasvěcenými komentáři k alpské květeně.  
Přednáška  se  koná v České Třebové v úterý 16.2.2010 od 18.00 hodin v Ekocentru Podorlicko ( Podbranská ulice 1)
Počet národních kulturních památek v Pardubickém kraji se od července zvýší ze stávajících sedmi na jedenáct                

Materiál, který v pondělí 8. února schválila vláda, obsahoval návrh na prohlášení čtyř zcela různorodých objektů, z nichž každý představuje významný doklad o stavitelském umění své doby.Jsou jimi kostel sv. Bartoloměje v Kočí, zámek s opevněním v Pardubicích, krematorium v Pardubicích a kostel sv. Jakuba Většího v Poličce s rodnou světničkou Bohuslava Martinů. 
„Prohlášení hned čtyř nových národních kulturních památek lze hodnotit jako veliký úspěch, který je třeba maximálně využít při propagaci těchto památek v kontextu celého kraje v rámci cestovního ruchu. Pro nás je zejména potěšující prohlášení pardubického zámku, o nějž kraj dosud neúspěšně usiloval řadu let. Již nyní máme připraveny dva velké projekty, které by měly přinést téměř 200 milionů korun na jeho další obnovu a rozšíření návštěvnických aktivit,“ uvedla radní Pardubického kraje zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová. Z hlediska památkové ochrany se pro tyto objekty mnoho nemění. Hlavním přínosem je zvýšení jejich prestiže, protože se zařadily do segmentu nejvýznamnějšího kulturního dědictví naší země, kam již patří například zámek Hluboká či Karlštejn. Částečně se však bude lišit jejich ochrana v systému státní památkové péče. K případné obnově a úpravám se už totiž bude vyjadřovat Krajský úřad Pardubického kraje. „Pro nás to samozřejmě znamená poměrně značný nárůst agendy, protože památkový dohled našeho úřadu musí odpovídat významu těchto památek. Musíme to však zvládnout. Uvedené objekty si zvýšenou péči rozhodně zaslouží,“ vyjádřila se vedoucí oddělení kultury a památkové péče krajského úřadu Milada Valečková. (mva)
 
Dosavadní národní kulturní památky na území Pardubického kraje:                                                                                        

Hřebčín Kladruby nad Labem
Pietní území Ležáky
Pietní území Zámeček v Pardubičkách
Zámek Litomyšl
Zámek Slatiňany
Zřícenina hradu Kunětická hora
Barokní radnice, morový sloup a barokní kašny se sochami na náměstí v Poličce
 
Nové národní kulturní památky na území Pardubického kraje od 1. 7. 2010:                                                                           

Kostel sv. Bartoloměje v Kočí u Chrudimi (vlastník obec Kočí)
Gotický jednolodní kostel z r. 1397 (stavitelé bratři Lútkové na náklady kněžny Žofie). Polygonální presbytář zaklenutý žebrovou klenbou, loď se záklopovým malovaným stropem z r. 1678. Krov se společným hřebenem, nedělený štíty. Před západním průčelím přistavěna štenýřová zvonice krytá šindelovou střechou z r. 1666 a do ní ústící dřevěný most z r. 1721 přes potok a mokrý příkop.
 
Zámek s opevněním v Pardubicích (majetek Pardubického kraje)
Původně dvoupalácový vodní hrad ze 14. století, nákladně přestavěný pozdně goticky v letech 1491 - 1521 Vilémem z Pernštejna (doplněno např. východní křídlo s arkádami a kaplí). Další renesanční úpravy do r. 1560 za Vojtěcha a Jana z Pernštejna. (dochované sály s malbami, zdobenými portály a kazetovými stropy). Arkáda při západním křídle doplněna v r. 1574, pozdější úpravy zejména barokní v letech 1723 - 24 (F. M. Kaňka). Hospodářské budovy i velkolepé zemní opevnění s rondely jsou pozdně gotického původu z počátku 16. století.
 
Krematorium v Pardubicích (město Pardubice)
Rondokubistická stavba z let 1919 - 1923 od P. Janáka s dekorativní výmalbou F. Kysely. Dispoziční řešení je postaveno na vyvýšeném centrálním prostoru shromaždiště obklopeného ze tří stran otevřeným ochozem, přístupným monumentálním schodištěm se sochami světlonošů (K. Linhart).
 
Kostel sv. Jakuba Většího v Poličce s rodnou světničkou Bohuslava Martinů (vlastník římskokatolická církev)
Mohutná trojlodní síňová stavby z let 1853 -1865 (plány A. Vach, stavbu řídil F. Schmoranz) v novogotickém stylu na místě původního raně gotického kostela, který v r. 1845 shořel. Ve světničce na věži se narodil hudební skladatel Bohuslav Martinů (deska s reliéfní bustou v západním průčelí – J.Kadlec).
 
Pardubický kraj pátý na zimní olympiádě dětí a mládeže                                                                                                        

Mladým sportovcům z Pardubického kraje se podařilo dosáhnout historicky nejlepšího umístění na olympiádách dětí a mládeže České republiky. Ziskem 86 olympijských bodů obsadili na zimní olympiádě v Libereckém kraji páté místo.
Reprezentace našeho kraje mohla dopadnout ještě lépe nebýt sporného verdiktu rozhodčích a následné diskvalifikace chlapecké štafety v biatlonu z druhého místa. Stejný osud potkal dva mladé rychlobruslaře ještě v průběhu závodu a sportovní tragedie postihla i mladší žákyni, která při finálové jízdě na snowboardu upadla z vedoucí pozice. „Přesto umístění našeho malého kraje, kde nejsou republikovými svazy v zimních sportech zřizována sportovní střediska mládeže, dopadlo nad očekávání i nad sportovní podmínky vytvořené provozovatelům zimních sportů,“ hodnotí výsledek vedoucí výpravy Václav Shejbal. Podle něho je třeba vyzvednout výkony biatlonistů, běžkyně Kadlecové či rychlobruslařů a snahy krasobruslařek, za očekáváním naopak zůstali někteří alpští lyžaři nebo hokejisté. „Vyzvednout je třeba i tu skutečnost, že žádný sportovec našeho kraje nemusel být po dobu olympiády řešen pro nekázeň. Výpravě se podařilo velmi zdařile kraj reprezentovat jak sportovně, tak i společensky,“ uzavírá Václav Shejbal.  Pořadatelem Zimní olympiády dětí a mládeže byl Liberecký kraj ve spolupráci s Českým Olympijským výborem. Pardubický kraj reprezentovalo 80 sportovců a trenérů, sportovci soutěžili v 9 sportovních disciplínách a dvou kulturních (tanec a výtvarná soutěž). Náš kraj neměl zastoupení pouze ve skocích na lyžích a severské kombinaci.  Oddělení komunikace