Českotřebovský deník 44/2010 (sobota 13.2.)                        
Sportovní ples dne 13. 3. 2010 pořádá Tenisový klub Česká Třebová na SOUŽ na Skalce.                      
Hraje skupina SORY  Pavel Rybka.                                                                                                                                  

Kuželkáři uhráli v Brně remízu 4 : 4                                                                                                       

Výsledkový servis 15. kola I. kuželkářské ligy mužů
TJ Sokol Luhačovice - SKK Spartak Vrchlabí 6:2 3474-3366 (13:11)
TJ Centropen Dačice - SKK Primátor Náchod 4:4 3467-3448 (12:12)
KK Moravská Slavia Brno - TJ Lokomotiva Česká Třebová 4:4 3561-3535 (12:12)
KK Zábřeh - TJ Sokol Husovice 2:6 3272-3314 (10:14)
TJ Jiskra Kovářská - KK Slavoj Praha 1:7 3201-3260 (9:15)
KK PSJ Jihlava - TJ Spartak Přerov 8:0 3600-3462 (15:9)
 
KK Moravská Slavia Brno 3561 4:4 3535 TJ Lokomotiva Česká Třebová (12:12)
DVOŘÁK Pavel 577       1:3 604  VYMAZAL Pavel
PALIÁN Pavel 597          3:1 566  KMONÍČEK Jiří
MIKA Petr 591                2:2 616  HETYCH Jiří
MILAN Miroslav 640    3:1 577  ZUBALÍK Karel
KREJČÍ Svatopluk 573     1:3 584  HÝBL Miloslav
VEČERKA Štěpán 583     2:2 588  JIROUŠEK Pavel
rozhodčí: TRNKA Libor, diváků: 15, utkání trvalo: 3:10.Družstvo kuželkářů zůstává v tabulce I. ligy na 5. místě.
Dopravní kontroly byly ve čtvrtek  celém okrese  11. února probíhaly na Orlickoústecku kontroly řidičů. Policisté se zaměřovali na dodržování pravidel silničního provozu, dodržování povinností řidiče, jako například použití bezpečnostních pásů a dodržování obecně platných ustanovení. Dále kontrolovali, zda mají řidiči u sebe doklady potřebné k řízení motorových vozidel, zda mají v pořádku technický stav vozidla, zda netelefonují za jízdy a dodržují předepsanou rychlost. Bezmála dvě desítky policistů z dopravního inspektorátu a cizinecké policie mohli řidiči vidět po celém bývalém okrese. Preventivní akce přinesla očekávané ovoce. Přestože řidiči se svými kolegy řidiči soucítí, a v mnoha případech jsou varováni v rádiích o hlídkách policie, někteří se stále nepoutají, nevozí při sobě řidičské průkazy ani ostatní doklady, telefonují a nedodržují pravidla silničního provozu. Kdo taková pravidla porušuje, musí očekávat, že bude dříve či později potrestán. Včera bylo kontrolováno přes dvě stě vozidel. V televizi jste si mohli všimnou spotu, kdy řidič se poutá a ptá se manželky, zda nechce dítě raději připoutat. Ta mu odvětí:,,Vždyť je to za rohem.“ Tato věta je nejčastějším důvodem nepřipoutání. I včera jsem byla svědkem toho, že policista zastavil řidiče, který nebyl připoután a policistovi tvrdil, že jel jen tady kousek. Dostal pokutu. Mnohdy za tento kousek můžete zaplatit i životem. Připoutáním chráníte v první řadě sebe a měli byste i to nejdůležitější a nejzranitelnější – i své děti. Na silnicích si často můžete všimnout aut, které řídí žena nebo muž a mezi předními sedadly si s nimi povídá malé dítko. Musí rodič nebo řidič zaplatit daň nejvyšší? Předcházejme tomu! Níže v tabulce se můžete přesvědčit, že více než jedna třetina z uvedených přestupků jsou řidiči, kteří bezpečnostní pásy nepoužívají. V dopravně bezpečnostních akcích budeme určitě i nadále intenzivně pokračovat, abychom právě takovým to případům předcházeli.

Přestupky                 

                        Počet       
Porušení předepsané rychosti  7
Nepoužití bezpečnostních pásů 13
Špatný technický stav vozidla 1
Jízda bez potřebných dokladů 1
 
Krajská liga minihokeje 2.tříd ročník narození 2003:                     Turnaj v Litomyšli 13.2.2010                              

Panteři  Litomyšl  – Bobři Česká Třebová  2 : 7 (0 : 3, 2 : 1, 0 : 3 )
Branky ČT: Ruda  4, Deml, Koutecký, Páv
Bobři Česká Třebová  – Apači Moravská Třebová  14 : 4 (7: 1, 5 : 1, 2 : 2 )
Branky ČT: Ruda 4, Deml 4, Páv 3, Havránek 2, Palán
Sestava: Martinásek O Deml, Havránek, Kolář, Ruda, Páv, Koutecký, Martinásek T., Hošpes, Palán, Pojezný, Bárta, Trnková, Fikejz, Fiala
(Panteři Litomyšl - Apači Moravská Třebová  4 : 1)
Komentář V sobotu 13.2. se naši nejmladší hráči zúčastnili turnaje v Litomyšli, za účasti domácích Panterů a Apačů z Moravské Třebové. Naši Bobři nastoupili do prvního utkání proti domácím Panterům. Od začátku byl náš tým, díky zkušenějším chlapcům, jednoznačně bruslařsky a herně na výši, což dokázal brankově zúročit. Zápas byl odehrán pod naší taktovkou a po zásluze jsme vyhráli. Druhé utkání bylo sehráno proti Apačům z Moravské Třebové. Naši hráči do utkání vlétli jako uragán.
Během necelých 4 minut jsme vedli 5:0, což neblaze dolehlo na vedení soupeřova týmu a ten se vehementně domáhal konfrontace 3 našich hráčů v domnění, že se jedná dle jejich herní a fyzické úrovně o elévy. Konfrontaci jsme s klidným svědomím provedli a uklidnili tak emoce. Naši hoši se křivým nařčením z podvodu nenechali rozhodit a přidali Apačům další pěkné góly a zápas s přehledem dotáhli do vítězného konce. Závěrem chceme poděkovat hráčům za předvedenou hru a bojovnost a rodičům za podporu.
Další turnaj této kategorie bude sehrán u nás v České Třebové 6.března.                       Trenéři: Ruda Stanislav, Koutecký Jiří
 
Taneční škola Knířovi informuje:                                          

l 19. 2. 2010 od 19 do 21 hod. první TANČÍRNA ZA VODOU s výukou salsy určená pro všechny příznivce společenského tance bez omezení věku. Vstupné do tančírny 50 Kč na osobu. Přijďte si protančit tance standardní i latinsko-americké a po skončení tančírny můžete plynule navázat na diskotékové rytmy Music Clubu (www.zavodou.net).
l Na jaro připravujeme taneční kurzy pro dospělé začátečníky i pokročilé.
 

 Prodej permanentek zahájen: ZÁKLADNÍ TANEČNÍ PRO MLÁDEŽ podzim 2010 v krásném sále SOŠ a SOU technických oborů Česká Třebová (na „INTRU“). Cena do konce dubna pouze 1299 Kč na osobu.  Podrobné informace na www.knirovi.cz
 
Masopustní průvod v Sopotnici                                              

Sopotnice - Od sobotního odpoledne 13.2. se v obci konala tradiční masopustní veselice, která byla opět zahájena průvodem masek obcí společně s dechovou hudbou. Také letos byla součástí masopustu, staročeská zabijačka v režii místních hasičů. Plánované  podvečerní vyvrcholení se uskutečnilo v pohostinství u Šafářů, kde byly vyhodnoceny nejlepší masky v různých kategoriích a v příjemně vytopeném sále zábava volně pokračovala do pozdních hodin.
Tuto akci si nenechal ujít ani radní Pardubického kraje Petr Šilar. "Jsem vždycky rád, když vidím, jak se na venkově stále lidé umí mezi sebou bavit a dokáží jeden pro druhého něco udělat. Drží spolu," říká a dodává: "Rád jsem zde využil možnosti se neformálně setkat nejen se starostou Sopotnice Janem Antuškem, ale i s místním rodákem Františkem Šaldou, nyní starostou sousední obce České Libchavy, který se rád do svého rodiště vrací. Počasí se vydařilo a masopustní průvod byl příjemným zpestřením této únorové soboty. Určitě se přijďte příští rok do Sopotnice podívat také."
Masopust je období od Tří králů do Popeleční středy. Popeleční středou začíná postní období před Velikonocemi. Maškarní zábava dříve  probíhala zpravidla na masopustní úterý, tedy v úterý před Popeleční středou a byla vyvrcholením masopustu. Dnes se však většinou z praktických důvodů koná již v sobotu.

Ve středu 3. března pořádá MS ČKA Česká Třebová přednášku s besedou Podoby zla v moderní historii. Přednáší Mgr. Zdeněk Hübner Začátek v 17,00 v koncertním sálku ZUŠ na Tyršově náměstí v České Třebové. Vstupné dobrovolné.

12. dubna se bude konat přednášku J. Zajíce Politika v mediálním věku  Podrobnosti dodatečně          

HODINOVÝ MANŽEL  - od vrtačky po chůvu                     Zámečnické práce  - zednické práce - obkladačské práce - úklid sněhu  - úklid domácností                                                     
zajišťování nákupů - doprovod k lékaři -  příležitostné hlídání dětí - odvezu, přivezu                              Telefon 723 176 003  

Koncert na podporu obětí zemětřesení se uskuteční již tuto neděli v bazilice sv. Václava na Smíchově
V kostele sv. Václava na pražském Smíchově se v neděli 14. února od 16 hodin uskuteční koncert, jehož cílem je právě podpora zemětřesením postiženého Haiti. „Výhodou této akce je, že vybrané vstupné v plné výši zašleme přímo na konkrétní dlouhodobý projekt konkrétního člověka – P. Romana Musila, který na Haiti působí již několik let, zná tamní situaci a ví, jak získané finance co nejefektivněji využít, za což ručí svým jménem. Nikdo tedy nemusí mít strach, že se jeho peníze rozpustí v aparátu nějaké přebujelé organizace,“ říká Jan Staněk, spoluorganizátor koncertu. „Vstupné je dobrovolné, takže se každý může sám rozhodnout, jakou částkou obětem zemětřesní přispěje“, dodává.  P. Roman Musil je český misionář, který na Haiti pomáhá od roku 2002. Do povědomí široké veřejnosti se dostal v roce 2005, kdy byl unesen skupinou banditů. Tehdy se naštěstí podařilo jej po několika dnech ze zajetí vysvobodit. Na svém působišti rozvíjí P. Musil různé projekty zvyšující kvalitu života místních obyvatel – pomohl zde vybudovat školu, kostel, tržiště a další infrastrukturu. V současnosti pomáhá se svým týmem odstraňovat následky zemětřesení a jeho úsilí se zaměřuje na získání nákladního automobilu Praga V3S s hydraulickou rukou a soupravy na vrtání studní. Více se lze o projektu dozvědět na adrese http://www.praga-haiti.cz. Na smíchovském koncertě vystoupí varhaník a špičkový varhanní improvizátor Miloslav Šimek a barytonista Jakub Koś.

Kvůli jedné z největších přírodních katastrof vyráží na Haiti v současných dnech stovky humanitárních pracovníků. Do Baie de Henne na severozápadě Haiti odletěl 18. ledna také Filip Hlásný, technik projektu Praga-Haiti. Cílem jeho mise je opravit „Pragovku“ po závažné poruše, k níž došlo krátce před zemětřesením. S ohledem na současnou situaci je Filip Hlásný z Býště jediný, kdo může pomoci „Vétřiesku“ zprovoznit.  „Dlouholetý projekt spojený s misií v jedné z nejchudších zemí světa Haiti pomáhají zajišťovat lidé z projektu  Praga – Haiti. Konkrétně se jedná o partu nadšenců z Jablonného nad Orlicí, s koordinátorem Václavem Vackem v čele,“ říká radní Petr Šilar, který má v Pardubickém kraji na starost neziskové organizace a dodává: „Tento projekt  pomůže  zajišťovat pitnou vodu z vrtaných studní pro domorodce s pomocí české techniky. Naprosto nezastupitelná jsou naše auta Praga V3S.“ 
Koordinátor projektu Václav Vacek nás informuje o situaci  
Po úspěšném odeslání moderně vybavené skříňové „vétřiesky“, zaučení místního řidiče a osobních jednáních s misionářem P. Romanem Musilem pokračuje Fidcon o.s. (www.fidcon.cz), realizátor projektu Praga – Haiti, vysláním druhého auta a soupravy na vrtání studní. Tentokrát půjde o valník, který bude vrtací soupravu přepravovat v těžko prostupném terénu. Zároveň bude další „vétřieska“ sloužit k přepravě stavebního materiálu v misii. „Tato fáze projektu, pracovně nazvaná „Voda pro Haiti“, má vysoké ambice a pro místní obyvatele je velkým požehnáním. Nedostatek pitné vody je jedním z klíčových problémů haitských obyvatel.“, vysvětluje koordinátor projektu Václav Vacek. V rámci rozvojového projektu Praga – Haiti (www.praga-haiti.cz) již více než půlrok pomáhá Pragovka v misii Baie de Henne českému knězi Romanu Musilovi. Pater Musil zaslal na počátku ledna zprávu:  „Vejtřaska má problém s motorem a ne a ne ji zprovoznit.“ Opravit motor se pokoušeli lidé na misii podle instrukcí přes internet i mobilní telefon, ale neúspěšně. Filip Hlásný tedy vyrazil do misie vybaven zkoušečkou vstřikovačů, novým čerpadlem motoru a dalším nezbytným vybavením nutným k zajištění opravy.