Českotřebovský deník  48/2010 (16.2.)                                    

Ve čtvrtek bude vynikající koncert Českého tria
 
České trio, soubor špičkových kvalit, je dnes známo po celém světě jako reprezentant slavné umělecké tradice české komorní interpretace, jejíž historie vede až k devadesátým létům devatenáctého století, kdy vzniklo první klavírní trio tohoto jména. Jeho bohatá koncertní činnost zahrnuje ročně desítky koncertů doma i v zahraničí. Vedle pravidelného hostování na evropských koncertních pódiích si získal soubor svou pevnou pozici i u zámořských posluchačů - ve Spojených státech a v Japonsku. Bývá pravidelným hostem významných mezinárodních hudebních festivalů. Odborné hudební kritiky koncertních vystoupení i nahrávek Českého tria oceňují především kompaktnost souboru, přestože je tělesem výrazných hráčských individualit, mistrovství a čistotu hudebního stylu, vroucnost a hloubku projevu i jeho spontánnost a temperament.
Šíři repertoáru Českého tria dokumentují i čtyři poslední kompaktní disky pro firmu Arco Diva s nahrávkami stěžejních děl českého i světového repertoáru. Nejnovější CD - pod názvem Elegiaco - obsahuje Elegické trio č. 1 g moll Sergeje Rachmaninova, Trio B dur op. 21 Antonína Dvořáka a mladistvé Trio c moll op. 2 Josefa Suka. Jako bonus pak ještě Sukovu Elegii op. 23.
Všichni členové souboru patří k vynikajícím instrumentalistům ve svých oborech, věnují se i sólovému vystupování. Působí jako uznávaní pedagogové na Pražské konzervatoři nebo na AMU, kde předávají své bohaté koncertní zkušenosti našim i zahraničním studentům. České trio pokračuje v práci předchozích slavných trií téhož jména, která v téměř nepřetržité řadě od roku 1897 šířila slávu českého interpretačního umění.
 
Program: "Ředitelé Pražské konzervatoře“   (k 200. výročí založení školy)                            

Josef Suk       Trio c moll op. 2  (Allegro -  Andante - Vivace)
Pavel Trojan Klavírní trio č. 2  Allegro risoluto - Allegro scherzando - Andante - Allegro
(* 1956)  -   věnováno Českému triu, 2009
Antonín Dvořák Dumky op. 90   Lento maestoso - Poco adagio - Andante - Andante moderato - Allegro - Lento maestoso

ZÁHADA  NA  ZÁMEČKU                                                   

Na Novém zámku u Lanškrouna - Zámečku, o který se jako kastelánka třetí rok starám, už jsem zažila a viděla různé věci, ale to, co se na pozemku u věže objevilo letos, to jsem ještě ani zde ani nikde jinde zatím neviděla.
Ve vysoké sněhové pokrývce je už delší dobu, nevíme přesně jak dlouho, ale už zřejmě několik týdnů, pravidelný kruh bez jakékoli sněhové pokrývky, která na tom místě roztála. Kruh měří v průměru něco málo přes dva metry, začínají v něm vyrůstat zelená stébla trávy a nejzajímavější je jeho teplota.Když jsem kousek od středu do mělké jamky do hlíny umístila teploměr, který tam byl přes celou noc z 15.-16.2., ráno po půl deváté když jsem teploměr vytáhla a hned i vyfotila, ukazoval docela neuvěřitelných +17,5 stupně, přitom venku na zemi jsem potom naměřila -3 stupně. Tak velký teplotní rozdíl je docela záhadný, co způsobuje v půdě tak vysokou  teplotu v tom místě nevíme, ale bude co nejdříve proveden geologický i jiný průzkum, jsem opravdu zvědavá, jestli se na příčinu této vysoké teploty v půdě v tom místě přijde.Může být samozřejmě naprosto banální,nebo se na ni třeba ani nepřijde.
V každém případě je to zajímavý jev v místě, kde zatím byl docela obyčejný trávník na kterém žádné změny vidět nikdy nebylo.Někdo do kruhu naházel sníh, uvidí se jestli také zase roztaje.                                                                                   Krasava Šerkopová


Zajímavost, kterou přibližujeme na  obrázcích najdete na domě čp. 1759, tři balkony nad sebou spojují rampouchy, přirostlé také k fasádě a dole pod balkony je pěkná hromada narostlého ledu.  Rampouchy v tomto rozsahu nejsou běžné a  budou znamenat pro bytové družstvo jistě nějaké peníze do údržby navíc....

Zápis do základních škol - velká událost pro budoucí prvňáčky  (Fotografie ze ZŠ Habrmanova)         


Z policejního deníku                                                                

Krádeže mědi Měděné svody, okapy a oplechování střechy na jedné ze základních škol ve Vysokém Mýtě se staly během uplynulého víkendu terčem neznámého pachatele. Škoda, kterou zloděj krádeží napáchal, byla předběžně vyčíslena na třicet tisíc korun.  To ale nebyl jediný případ krádeže mědi na našem okrese. Ve stejnou dobu se totiž ztratily měděné žlaby a svody z areálu kulturního zařízení v Dolní Moravě. Tam vznikla krádeží škoda za 17,5 tisíce korun. Vzhledem k výši škody šetří policisté oba případy jako trestné činy krádeže a po pachatelích nadále pátrají. Jim v případě dopadení hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.  Během víkendu jsme ale zaznamenali krádeže měděných okapů z rodinných domků v Knapovci u Ústí nad Orlicí, Kerharticích a v Chocni. Tyto případy jsou ale vzhledem k malé škodě nadále šetřeny jako přestupky proti majetku.

Nezodpovědní řidiči O tom, jestli je třináctka šťastné či nešťastné číslo, bychom mohli polemizovat. V případě nezodpovědných řidičů bychom ale spíše mohli mluvit o tom, že každý je strůjcem svého štěstí.  V sobotu ve dvě hodiny odpoledne kontrolovali lanškrounští policisté řidiče osobního vozidla značky VW Golf. Jenomže vyšlo najevo, že 26letému řidiči vyslovil Městský úřad Králíky zákaz řízení a to až do července letošního roku. Z porušení zákazu se v brzké době bude zodpovídat před soudem. Policisté mu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření se spáchání přečinu maření výkonu úřadního rozhodnutí. To ale nebyl jediný víkendový hříšník. Týž den krátce před jedenáctou hodinou večer kontrolovali policisté v Němčicích 32letého řidiče osobního vozidla značky Mazda 323. Ani on neměl za volantem co pohledávat. Při orientační dechové zkoušce totiž nadýchal 1,4 promile alkoholu. Policisté mu další jízdu zakázali. Řidičský průkaz mu ale na místě zadržet nemohli, protože si ho raději řidič na cestu ani nevzal. Tomuto muži policisté ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu podle trestního zákoníku zroní až roční trest odnětí svobody, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Napadá manželku  Těžko se již deset let žije sedmapadesátileté ženě z České Třebové. V posledních dvou letech se ale její život změnil doslova v peklo. Její o rok starší manžel jí podle dosavadního šetření napadá. A to nejenom psychicky, kdy jí i na veřejnosti častuje nelichotivými jmény a neustále ji ponižuje, ale nezdráhá se použit i fyzického násilí. Vše ještě násobí jeho velmi kladný vztah k alkoholu. Celá situace vyvrcholila v pátek v devět hodin večer, kdy se s prosbou o pomoc obrátila na policisty jedna z dcer. Policisté se nyní případem zabývají. Manželovi v tuto chvíli hrozí trestní stíhání. Za přečin týrání osoby žijící ve společném obydlí by mohl strávit až čtyři roky za mřížemi.
 
 
Nádraží nedáme! a SŽDC oznámí aktuální vývoj v jednání o záchraně budovy v Ústí n. O. 

V sobotu 20.2. se ve 14:00 v nádražní restauraci železniční stanice Ústí nad Orlicí setkají členové Nádraží nedáme!, o.s. Připomenou si tak okamžik, který se stal přesně před rokem, kdy 20.2. 2009 přijel na setkání s bojovníky za záchranu železniční stanice tehdejší ministr dopravy Petr Bendl a oznámil, že není nutné budovu demolovat.  „Byl to pro budovu i pro nás všechny klíčový okamžik, který otevřel cestu dalším jednáním. Od konce prosince intenzivně komunikujeme se SŽDC a přiznám se, že mě přešel mráz po zádech, když jsem si uvědomil, že další postup v jednání oznámíme přesně na den po roce, který byl v této kauze převratný“, říká předseda sdružení Martin Kadrman.  Účast na jednání potvrdila i samotná SŽDC, která pošle svého zástupce, jenž bude pověřen generálním ředitelem Janem Komárkem k informování o současném stavu kauzy. „Oslovili jsme i vlastníka objektu České dráhy, čekáme na potvrzení účasti jejich zástupce“, dodává Kadrman. Sdružení Nádraží nedáme! již několik měsíců prosazuje variantu převzetí budovy z roku 1874 Správou železniční dopravní cesty a její kompletní rekonstrukci. Plánovaná stavba nové budovy, která nezapře supermarketovou architekturu, by se dle názoru sdružení vůbec stavět neměla. Petici za záchranu budovy železniční stanice v Ústí nad Orlicí podepsalo k dnešnímu dni již 16,687 občanů.
Minihokej v Ústí nad Orlicí - třetí finálový víkend              

Ústí n/O – Třetím finálovým víkendem pokračoval 11. ročník hokejového Computer Shop Cupu. Hned v pátek porazil ústecký Skala team Slámožrouty z Kunvaldu a když z očekávaného souboje dolnočermenských Žraloků se Žamberskými Stilmat kanci byl nakonec jednoznačný koncert Žamberských, tak se rozhodlo vlastně o tom, že o prvenství se utkají oba tito páteční vítězové: Skala team Ústí nad Orlicí a Žamberští Stilmat kanci. Závěrečná plichta Slámožroutů Kunvald a Popelářů z Libchav pak znamenala, že o třetí místo se utkají Žraloci Dolní Čermná a Popeláři z Libchav také ve vzájemném duelu. Ve druhé lize porazil celek TJ Sokol Libchavy v pátek těsně HC Hornets Záměl a lukavická Olbena se rozešla smírně s řetovským Armatem. Nejblíže k výhře ve 2. lize má tedy zatím obhájce loňského prvenství TJ Sokol Libchavy. Ve třetí lize si ústecký Oftis těsnou výhrou nad Pašáky z Jehnědí udržel svou neporazitelnost, stejně tak jako ústecký T-Com servis a o výhru ve 3. lize si to rozdají v přímém souboji. Ve 4. lize vydřel Rieter Tooling Hnátnice první bod s ústeckou Adbou a v posledním nedělním utkání už nic nezměnilo vítězství WBH Orlice Kostelecká Lhota nad Bejky z Koldína na jejich vítězství ve 4. lize. V sobotním duelu 5. ligy udrželi Kačeři Kerhartice výhrou nad Vlky Sudislav naději na vítězství v 5. lize, a to hlavně díky jednogólové prohře celku Třísky Oucmanice se zatím posledním Ants Knapovec. Kerhartičtí Kačeři tak musejí počkat na výsledek zápasu Třísky Oucmanice – Vlci Sudislav, který napoví, kdo se stane vítězem 5. ligy.

Tabulka 1. ligy ( o 1. – 5. místo)

1

Žamberští Stilmat kanci

3

3 0 0

24 :  4

 6 bodů

2

Skala team Ústí nad Orlicí

3

3 0 0

19 :  8

 6 bodů

3

Žraloci Dolní Čermná

3

1 0 2

18 : 14

 2 body

4

Popeláři Libchavy

3

0 1 2

 7 : 14

 1 bod

5

Slámožrouti Kunvald

4

0 1 3

 5 : 33

 1 bod

Tabulka 2. ligy ( o 6. – 10. místo)

1

TJ Sokol Libchavy (6)

3

2 0 1

16 : 15

 4 body

2

Olbena Lukavice (7)

3

1 1 1

15 : 13

 3 body

3

Armat Řetová (8)

3

1 1 1

13 : 15

 3 body

4

HC Hornets Záměl (9)

3

1 0 2

10 :  9

 2 body

5

Turováci Podlesí (10)

2

1 0 1

 4 :  6

 2 body

Tabulka 3. ligy ( o 11. – 15. místo)

1

T-Com servis Ústí nad Orlicí (11)

3

3 0 0

33 : 12

 6 bodů

2

Oftis Ústí nad Orlicí (12)

3

3 0 0

22 : 12

 6 bodů

3

Pašáci Jehnědí (13)

3

1 0 2

18 : 22

 2 body

4

Medvědi Rokytnice v Orlických Horách (14)

3

0 1 2

15 : 25

 1 bod

5

Buldoci Velká Skrovnice (15)

4

0 1 3

22 : 39

 1 bod

Tabulka 4. ligy ( o 16. – 20. místo)

Bejci Koldín (16)

4

3 0 1

16 : 13

 6 bodů

2

Adba hockey Ústí nad Orlicí (17)

3

1 1 1

15 : 12

 3 body

3

TJ Sokol Líšnice (18)

3

1 1 1

12 : 12

 3 body

4

WBH Orlice Kostelecká Lhota (19)

3

1 1 1

13 : 15

 3 body

5

Rieter Tooling Hnátnice (20)

3

0 1 2

 9 : 13

 1 bod

Tabulka 5. ligy ( o 21. – 25. místo)

1

Kačeři Kerhartice (21)

4

3 0 1

28 : 16

 6 bodů

2

Třísky Oucmanice (22)

3

2 0 1

11 : 10

 4 body

3

Vlci Sudislav (23)

3

1 0 2

10 : 12

 2 body

4

Sokolíci Rokytnice v Orlických Horách (24)

3

1 0 2

11 : 15

 2 body

5

Ants Knapovec (25)

3

1 0 2

 4 : 11

 2 body