Českotřebovský deník 51/2010 (19.2.)                                    

Samson a jeho parta    Přijměte pozvání na 4.3. v 19,30 na koncert skupiny Samson a jeho parta. Pošlete odkaz přátelům a přejeme všem prima zážitek :-)   Aktuální informace o skupině :  http://www.samsonajehoparta.estranky.cz/
 
Extraligové týmy Eaton Pardubice a Kometa Brno se utkají v České Třebové.                                       

Ve čtvrtek 25. února se na zimním stadionu Na Skalce představí fanouškům ledního hokeje dva extraligové týmy, v olympijské přestávce tady změří síly Eaton Pardubice a Kometa Brno. Začátek přípravného duelu v 17.30 hodin. Předprodej vstupenek na zimním stadionu a v Informačním centru na Městském úřadě. 
 
Kreativní kurzy v DDM Kamarád                                                                                                           

Dům dětí a mládeže Kamarád Česká Třebová pořádá pro dospělé a starší děti kreativní kurzy. Přihlásit se můžete vždy 14 dní před akcí v DDM Kamarád nebo na tel. č. 465 535 382, 777 292 244, 777 292 218. Každá akce se bude konat při minimálním počtu  5-ti účastníků. Bližší informace o jednotlivých akcích budou průběžně zveřejňovány na internetových stránkách DDM Kamarád.
                            Čtvrtek  11. 3. 2010 v 1800hod. – fusingový šperk, cena: 50,-Kč, lektorka: Mutlová Iveta
                            Čtvrtek  25. 3. 2010 v 1700hod. – malba na hedvábí,  lektorka: Milerová Hana
                            Čtvrtek  1. 4..  2010 v 1700hod. – velikonoční aranžmá, lektorka: Kolářová Claudie
 
Velikonoční prázdniny v DDM                                                                                                                

Dům dětí a mládeže Kamarád Česká Třebová připravuje program pro školní děti v době velikonočních prázdnin. Ve čtvrtek 1.4.2010 v době od 9:00 -12:00hod. si mohou děti vyrobit velikonoční dekorace ze sena a samotvrdnoucí hmoty. Cena: 30,-Kč.
V pátek 2.4.2010 v čase od 9:00-12:00hod. nás čeká  „Velikonoční turnaj v bowlingu“.  Děti budou soutěžit v družstvech i jako jednotlivci. Samozřejmě nebude chybět sladká odměna. Cena 90,-Kč, akce se bude konat při minimálním počtu 10 dětí. Přihlásit se můžete  v DDM Kamarád nebo na tel.č. 777 292 244, 777 292 218.
 
Bazar dětského oblečení v DDM Kamarád                                                                                              

DDM Kamarád Česká Třebová pořádá již tradiční Bazar kojeneckého a dětského zboží, oblečení pro „teenagery“,  hraček, autosedaček, postýlek, kočárků a ostatních věcí pro děti.
Příjem zboží – středa 7.4.2009                                   9:00-11:00      13:00-17:00
Prodej zboží – čtvrtek 8.4.2009                                 9:00-11:00      13:00-17:00
Výdej zboží – pátek  9.4.2009                                                          15:00-16:30
Neprodané věci je nutné vyzvednout 9.4.2010 v určeném čase. V případě nevyzvednutí propadají věci charitě!!!
 
Pozvánka na oslavu MDŽ                                                                                                                        

Středisko KSČM v České Třebové zve spoluobčany na přátelské setkání při příležitosti MDŽ , které se uskuteční 11. března 2010 od 15:30 hodin v Domě práce (Lékárna Arnika, Masarykova ulice). Hudba k tanci i poslechu, tombola, občerstvení 
Srdečně zvou pořadatelé.
 
Jarní bazar knih                                                                                                                                      

Ve dnech 13. - 14. března 2010 se na římskokatolické faře v Klácelově ulici koná jarní bazar knih. Všichni zájemci mohou své přebytky z knihoven přinést od 1. do 11. března na faru. Bazar bude otevřen v sobotu 13.3. od 10.00 h do 17.00 h, v neděli 14.3. od 10.30  do 11.30 a odpoledne od 14.00 h do 17.00 h. Výtěžek z prodeje knih bude použit na nákup nové kvalitní křesťanské literatury do farní knihovny a z části i na podporu tisku bible v chudých zemích Afriky                                             o. Miloš Kolovratník
 
Příprava snoubenců na manželství                                                                                                          

Zveme na setkání snoubenců, která si kladou za cíl zprostředkovat dvojicím celistvý pohled na manželství. Setkání budou probíhat ve vzájemně dohodnutých termínech na faře v ČT. Společně se snoubeneckými  páry se účastní setkání i manželský pár a kněz. Snoubenci dostávají vždy dopředu tématické otázky, které si promyslí samostatně i ve dvojici, společná setkání jsou příležitostí „doladit“ některé otázky nebo doplnit chybějící informace, či možností porovnat své názory s ostatními dvojicemi. Pozvání platí i pro nepokřtěné. Délka jednotlivých setkání  je cca 1-2 hodiny. Termíny budou stanoveny dle možností zájemců, první setkání se koná v sobotu 13. března od 18.00 hod. Celková délka „kurzu“ je od března do června r. 2010.                     o. Miloš Kolovratník

 

Krizí křížem krážem                                                                                                                                

V pondělí 29. března pořádá MO KDU-ČSL Česká Třebová přednášku Krizí křížem krážem. O otázkách etiky, ekonomie, o roli krizí v životě osobním i společenském # a dalších tématech ze světa ekonomie a filozofie s Vámi bude diskutovat Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB, přednášející filozofii a ekonomii na FSV UK. Začátek v 19,00 v Malém sále Kulturního centra v České Třebové. Vstupné dobrovolné.  Před přednáškou bude možnost zakoupit knihu Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla a další knihy z knihkupectví Flétna.

Tomáš Sedláček (* 1977)  vystudoval teoretickou ekonomii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, kde obdržel titul PhDr. a vyznamenání děkana. Zde přednáší filosofii, ekonomii a dějiny ekonomických teorií. Za diplomovou práci o etice a ekonomii získal Hlávkovu cenu.  Je stipendistou Yale University, která ho v roce 2006 ve svém Yale Economic Review zařadila mezi pětici mladých perspektivních ekonomů (Young Guns: 5 Hot Minds in Economics).  V letech 2001 až 2003 pracoval jako ekonomický poradce Václava Havla. V roce 2004 přijal postexpertního poradce ministra financí, kde se věnoval reformám a snižování schodku veřejných rozpočtu. Založil Ekonomický klub, je členem programového výboru nadace Fórum 2000 a členem poradních či dozorčích rad mnoha dalších neziskových organizací. V současné době pracuje jako hlavní makroekonomický stratég ČSOB.  V lednu 2009 se stal členem Národní ekonomické rady vlády (NERV), poradního orgánu premiéra sestávajícího z deseti vybraných ekonomů, kteří pro vládu připravují protikrizová opatření.
 
Kůň si spletl dostihovou dráhu                                                                                                               

ČESKÁ TŘEBOVÁ - Kůň chtěl přeskočit překážku v podobě vozidla.  Ve čtvrtek 19. února 2010 v 4:45 hodin vyjížděla noční hlídka dopravního inspektorátu k dopravní nehodě na silnici III. třídy číslo 31512 do České Třebové - část Hliníky. Zde si všimla 51letá řidička osobního automobilu značky Peugeot 206 trojice koňů. Následně zastavila u pravého okraje. Jeden kůň se snažil peugeot přeskočit. Při tomto ale kopytem prošlápl čelní sklo a poškodil palubní desku. Poté zraněné zvíře uteklo na neznámé místo. V průběhu dne se nepodařilo zjistit jeho výskyt.  Vyděšená řidička ani 44letá spolujedoucí neutrpěly zranění. Hmotná škoda na vozidle byla odhadnuta ve výši 30 tisíc korun. Por. Bc. Pavel Ešpandr, komisař DI Ústí nad Orlicí
Krajští zastupitelé schválili koncepci zdravotnictví                                                                                 

Střednědobou koncepci zdravotnictví schválili zastupitelé Pardubického kraje  ve čtvrtek 18. února. Určí směr zdravotnictví v Pardubickém kraji. Výjimečný dokument se stává vzorem pro ostatní kraje v České republice jak z hlediska zlepšení zdravotní péče, tak z hlediska financování zdravotnictví. „Prioritou je bezpečnost pacientů a kvalita poskytované zdravotní péče. V první etapě vznikne institut krajských odborníků, bude vytvořeno jednotné organizační schéma nemocnic. Přínosem pro ekonomiku nemocnic bude centrální nákup léků, zdravotnického materiálu a modernizace v oblasti IT,“ říká radní zodpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová. Samostatný projekt se zaměří na plán investic v krajských zdravotnických zařízeních. Střednědobá koncepce klade důraz na stabilizaci personálu a dostatečné přístrojové vybavení. „Jde nám o zvyšování kvality a péče v Pardubickém kraji. Kraj se musí chovat jako dobrý hospodář. Z rozborů vyplývá, že všech pět nemocnic musí spolupracovat, nikoliv si navzájem konkurovat,“ dodává radní Tauberová. Přínosem pro pacienty budou smluvní vazby mezi krajskou nemocnicí v Pardubicích a královéhradeckou Fakultní nemocnicí v oblasti superspecializované péče. Výjimečná je podle recenzenta koncepce profesora Štěpána Svačiny z Městské fakultní nemocnice v Praze možnost spolupráce s Univerzitou Pardubice: „To by při dobře vedené personální politice v kraji mohlo dovést nemocnici až na úroveň některých pražských fakultních nemocnic či sousední hradecké.“ V zájmu zajištění kvalitnější akutní péče  ve svitavském okrese považuje spolupráci nemocnic ve Svitavách a v Litomyšli za nezbytný krok předseda zdravotnického výboru Zastupitelstva Pardubického kraje Radomír Lána. Členka výboru pro zdravotnictví, lékařka Věra Rybová upozorňuje na nutnost racionálně koordinovat odbornou i ekonomickou činnost zdravotnických zařízení: „Koncepci nevnímám jako neměnný dokument, je to startovní pole pro další odbornou diskuzi. Nečekám od ní okamžité oživení hospodaření nemocnic, potěšilo by mne, kdyby nastartovala jejich koordinaci a tím ekonomizaci provozů.“ Materiály pro zpracování koncepce byly velmi dobře připravené a z manažerského hlediska profesora Svačinu  překvapilo, jak  zodpovědně se ti, kdo řídili tým, dokázali vyrovnat s tolika  připomínkami. Osobně profesor Štěpán Svačina podporuje centralizaci laboratorních oborů jako je biochemie, mikrobiologie i patologie.  „Předpokládám, že do deseti let budou muset centralizovat tyto obory i ostatní kraje, protože to pro ně bude z ekonomického i odborného hlediska nutnost.“ Návrh koncepce zdravotnictví včetně zapracování připomínek zadal Pardubický kraj odborné firmě Stapro. Příprava  strategického dokumentu trvala téměř rok.  (mag)
 
Hejtman se vypravil do Nové Vsi  popřát Terezce                                                                               

Kunčina, Nová VesHejtman Radko Martínek předal v pátek 19. února Tereze Přívratské, která se narodila jako první holčička v roce 2010 v Pardubickém kraji, pět tisíc korun a plyšovou berušku. Pardubický kraj tradičně obdarovává nejen prvního občánka narozeného v kraji, kterým je Jindřich Sádovský z Filipova, ale i první holčičku.
Hejtman popřál mamince, aby jim dcerka dělal jen samou radost a byla zdravá. Omluvil se, že nepřijel dříve, protože byl dlouhodobě nemocný.   Terezka  je první dítě Lenky Šírové z Nové Vsi, kde také s rodiči a dvěma psy bydlí v novém rodinném domku.  Miminko se narodilo na Nový rok ve svitavské porodnici v 8.28 hodin. Po porodu Terezk vážila rovné tři  kilogramy a měřila 50 centimerů

 
STANOVISKO K DEMOLICI AREÁLU BÝVALÉHO PIVOVARU VE VYSOKÉM MÝTĚ                  

Asociace obdržela z důvěryhodných zdrojů informaci, že Ministerstvo kultury zamítlo podnět na prohlášení objektů bývalého pivovaru ve Vysokém Mýtě za kulturní památku, které podalo o.s. Pivovar Kujebák. Asociace je tímto rozhodnutím Ministerstva kultury šokována a učiní v nejbližších dnech v této souvislosti dotaz na náměstka ministra Ing. Stanislava Karabce, PhD. 
I přesto, že se v celé kauze v posledním období objevily nové skutečnosti, umožňující řízení zahájit (například se zjistilo, že ač majitel objektu deklaroval statické narušení objektů, ještě v roce 2008, tedy dlouho po této statické zprávě, v areálu bydleli nájemníci), několik dní před zahájením demolice se představitelé města setkali se zástupci developera a nabídli jim možný odkup budov, neučinilo tak. Neučinilo tak přes apel laické a odborné veřejnosti (viz Eva Dvořáková, NPÚ, Lidové noviny, 23.1.2010, Seznam osmi cenných ohrožených industriálních památek). Dle názoru Asociace je tato skutečnost příkladem, kdy MK ČR rozhoduje v zájmu soukromých ekonomických zájmů, namísto zájmu veřejného a kulturního. Asociace bude se zvýšenou pozorností sledovat počet a odůvodnění zamítnutí dalších podnětů ve věci prohlášení za kulturní památku i v jiných kauzách, stejně tak bude sledovat počet vlastních podnětů ministerstva.                                                                                                                             Martin J. Kadrman, viceprezident
LEDNÍ HOKEJ HLÁSÍ
Městská hokejová liga CHL - tabulka skupiny A a B  v II. části soutěže po 9. nekompletním kole         

Pořadí Tým Zápasy V Vpr. Vsn. P Ppr. Psn. Skóre Body
1 (1) Fotbal 65:18  23 
2 (2) LOMAX 29:16  18 
3 (5) TYPOS CZ 34:27  17 
4 (3) PROPLAST 31:21  16 
5 (4) DEVILS 44:39  15 
6 (6) Palma 37:42  12 
7 (7) Lanškroun 32:38  10 
8 (8) Eukanuba 21:40  10 
9 (9) STRIKE 28:32 
10 (10) LDM 17:65  0
Pořadí Tým Zápasy V Vpr. Vsn. P Ppr. Psn. Skóre Body
1 (1) Flyers 42:10  26 
2 (2) HW VETERANS 48:19  20 
3 (3) Qanto 37:21  18 
4 (4) Sokol ČT 29:25  16 
5 (5) RYDO 36:28  12 
6 (6) Opatov 31:37  12 
7 (7) Truhláři 28:25  11 
8 (8) TROLEJÁŘI 23:32  11 
9 (9) Junioři 16:39 
10 (10) Vespa 9:63