Českotřebovský deník 24/2010 (24.2.)                                    

Ve středu 3. března pořádá Místní skupina české křesťanské akademie Česká Třebová přednášku s besedou Podoby zla v moderní historii. Přednáší Mgr. Zdeněk Hübner  
Začátek v 17,00 v koncertním sálku ZUŠ na Tyršově náměstí 81 v České Třebové. Vstupné dobrovolné
.
Zápis dětí do mateřských škol  Odbor školství, kultury a tělovýchovy Městského úřadu v České Třebové upozorňuje rodiče, že ZÁPIS DĚTÍ do mateřských škol. České Třebové se koná 24. března 2010 a 25. března 2010 od 7:00 hodin - do 15:00 hodin. Žádost o přijetí dítěte do mateřské školy si mohou rodiče vyzvednout v týdnu od 15.3.2010 do 19.3.2010 v mateřských školách v České Třebové. K zápisu přineste s sebou i kopii dokladu o řádném očkování dítěte.
Jaroslav Zedník, starosta                                                                                    Ing. Jaromíra Žáčková, místostarostka města

 

Co pro Vás připravila městská knihovna na březen:                                                                                                                  
Upozornění pro čtenáře – dne 18. 3. ve čtvrtek bude čítárna otevřena do 16:00 hod. z důvodu konání Jarní tvořivé dílny. Děkujeme za pochopení.

Městská knihovna se zapojila do celostátní akce Březen-měsíc čtenářů. Během tohoto měsíce se můžete těšit na   následující akce: 
 
Čteme s  Pipi dlouhou punčochou, aneb číst nás baví!
Zveme všechny malé čtenáře i děti, které ještě do naší knihovny nechodí, na čtení, hraní a dovádění s Pipi dlouhou punčochou dne 2. 3. od 16:00 do 17:30 hod. na dětském oddělení.

Přesmyčková soutěž aneb hádej, čtenáři!
Čtenáři na dospělém oddělení mohou hádat, které knižní tituly se ukrývají pod přesmyčkami. Správné odpovědi vhazujte do krabice na chodbě u dospělého odd. Ze správných odpovědí budou vylosováni výherci, na které čeká knižní odměna.
 
1.ČAJ HORNI
2.DOVOZCOVÝ ÚHYN
3.AMATER LÁKAVOU
4.BŘEHŮ OKA
5.GHETTA USPINENY
6.VYSPELOU UNIFIKOVAT
7.OBAVALI SIFON
8.PAČIT CEDR

 
Univerzita volného času                                                                                                                                                                
Jarní tvořivá dílna
Zveme malé i velké na tvořivou dílnu 18. 3. od 17 hod. na čítárně. Budeme vyrábět 1. – květinová brož  2. – jarní prostírání (zatavený ubrousek ve fólii)  3. – zdobení látkové tašky ubrouskovou technikou. Veškerý materiál na místě.  S sebou pouze dobrou náladu. Vstupné 30,- Kč. Předplatitelé UVČ 2010 zdarma. Nutná registrace účastníků předem. Zájemci hlaste se na půjčovně (mob. 732/756 827) nebo emailem na jana.jakeschova@ceska-trebova.cz. Ve spolupráci s DDM Kamarád.

Tvůrčí dílny 3P – paměť, pohyb, pohoda
Tvůrčí dílny 3P zaměřené na kognitivní rehabilitaci, cvičení koncentrace a rozvoje paměťových schopností, posilování sebeúcty doplněné jednoduchými rytmickými pohyby. Vhodné pro: a/ mladší školní děti jako prevence potíží s poruchami učení, pokračujeme schůzkou 9. 3. od 16:00 hod. dětské oddělení, b/ seniory jako prevence úbytku paměťových schopností, pokračujeme schůzkou 16. 3. od 16:00 hod. čítárna. Tvůrčí dílny vede lektorka trénování paměti Mgr. Lenka Velebná. Těšit se na setkání můžete pravidelně každý měsíc až do června. Do rozběhlého programu se mohou zařadit i nově příchozí. Vstupné 30,- Kč. Předplatitelé UVČ 2010 zdarma.
 
Noc s Andersenem  
Každoroční nocování dětských čtenářů v Městské knihovně se uskuteční 26.3. -27. 3. 2010.  Je-li vám mezi 6-12 lety, neváhejte se k nám připojit a prožít noc s pohádkovými bytostmi a pohádkami. Bližší informace v půjčovně dětského oddělení.
Autorské čtení Blanky Kostřicové-Lyžařské povídky
Městská knihovna a nakladatelství Periplum Olomouc si Vás dovolují pozvat na autorské čtení 23. března od 18:30 hod. čítárna.
 
Dominik Hašek ve čtvrtek nastoupí!                                                                                                                             

Ve čtvrtek 25.2. v 17:30 se na českotřebovském zimním stadionu uskuteční odvetný přátelský zápas HC Eaton Pardubice - Kometa Brno. Podle zpráv, které získal  pořádající hokejový oddíl TJ Lokomotiva z kabiny Pardubic by měl v přátelském zápase ve čtvrtek v brance Eatonu nastoupit Dominik Hašek.
 
MODRÝ TRPASLÍK Skalka 136, 560 01  Česká Třebová  www.modrytrpaslik.info                                                              

Čtvrtek 25/2 2010 od 20.00  Koncert  - Vladimír VÁCLAVEK  www.vaclavek.eu jízdné: 60,-
 
Pátek 26/2 2010 od 20.00   Detroit techno, d’n’b‘, jungle  CHAMELEON PARTY  DJ’s Leo & Bachacz   jízdné: 30,-
 
Sobota 27/2 2010 od 20.00  Autorské čtení a koncert  LITERÁTI NA TRATI  Vít Kremlička & básník Ticho  Alex
jízdné: zdarma
 
ČESKOTŘEBOVŠTÍ CESTOVATELÉ VYPRÁVĚLI O NEPÁLU                                                                                          

Přírodovědná  pracovna ZŠ Habrmanova v České Třebové byla v pondělí 8. února zaplněna do posledního místečka. Téměř sto padesát obdivovatelů exotických dálek si přišlo poslechnout vyprávění mořeplavkyně ALENY PIRKLOVÉ a cestovatele JANA BETLACHA o dobrodružné sedmitýdenní expedici v Himalájí.  Všechny horské přesuny a výstupy od příletu do Lukly až po odlet z Jiri absolvovali českotřebovští dobrodruzi pěšky. Zhruba tři sta kilometrů „ s plnou polní“, s převýšením kolem 15 kilometrů. Na první etapu si horalé vyšlápli 1. října 2009 a tak mohli diváci  shlédnout údolí Dudh Kashi River, ledovec Ngozumpa, ledovcové jezero Dudh Pokari, pětitisícovku Gokyo-Ri (5 360 m.n.m.), Národní park Sagarmatha, ledovec  Khumbu, nejvyšším vrcholem, který horolezci  na své pouti zdolali byl Kala Patthar (5550m). Další  potřebnou energii čerpali Třebováci dva dny v Namche Bazaru. Závěr putování byl veden přes sedlo Lamjura La do Juri Bazar. Sem miniexpedice dorazila 2. listopadu. Následoval autobusový přesun do Kathmandu a potom prohlídka nejstaršího národního parku v Nepálu.  Chitwanu. Pozoruhodné bylo i sloní safari v džungli, třešničkou na vysokohorském dortu byl rafting  na Thrishu river. Fundovaná beseda se širokou škálou profesionálních fotografií byla ukončena dlouhotrvajícím potleskem. Krásnou akci připravilo EKOCENTRUM ČERVENKA.                                                                                                                                                     Milan Richter
 
 Očkovat proti pandemické chřipce se může již každý. Začíná druhá vlna očkování. Vakcínu proti pandemické chřipce zpřístupnila vláda všem. Každý čtvrtek, počínaje 25. února 2010, budou otevřeny ordinace v osmi vakcinačních centrech v Pardubickém kraji. Zdarma se může nechat očkovat každý, s výjimkou dětí do tří let. Dosud měli nárok na očkování pouze chroničtí pacienti a profese nezbytné pro zajištění chodu státu, to  energetici, vodohospodáři, hasiči nebo policie.  „Kraj vychází vstříc občanům a snaží se zpřístupnit vakcinační centra co nejširšímu okruhu lidí, přestože to není naše povinnost,“ vysvětluje radní Markéta Tauberová, proč kraj supluje práci ministerstva zdravotnictví. „Domluvíme se s očkovacími centry, aby otevřely ordinaci v jeden konkrétní den v týdnu. Věříme, že to organizačně zjednoduší vakcinaci a také ji  zpřístupní občanům,“ uvedla Andrea Kynclová, která je pověřena vedením odboru zdravotnictví Krajského úřadu Pardubického kraje. Upozorňuje, že  těhotné ženy a rodiče malých dětí by si měli před cestou do vakcinačního centra vyřídit  doporučení od lékaře. Procento nemocných s respiračními chorobami narůstá, proto Pardubický kraj doporučuje vakcinaci. Očkování je zcela zdarma, neplatí se ani třicetikorunový poplatek. Podmínkou je pouze pojištění u některé z českých zdravotních pojišťoven. Vakcinační centra hlásila, že doposud zdravotníci projevovali malý zájem o očkování. Zatím bylo proočkováno 345 lidí, tj. 12,41 procent z plánovaných 2779 osob. (mag)
 
Aktuální vakcinační centra v Pardubickém kraji
Pardubická krajská nemocnice, a. s, -  Orlickoústecká nemocnice, a. s. - Svitavská nemocnice, a. s. - Litomyšlská nemocnice, a. s.
Chrudimská nemocnice, a. s. - Nemocnice následné péče v Moravské Třebové - Vysokomýtská nemocnice - Poličská nemocnice, s. r. o.
Výstaviště Flora Olomouc  srdečně zve všechny na FOR MODEL 2010  výstavu modelářství a sběratelství  5.  - 7. března
2010, pavilon A, Smetanovy sady
8. ročník výstavy FOR MODEL bude věnován leteckému, automobilovému, lodnímu,  železničnímu, plastikovému i papírovému  modelářství a sběratelským raritám Expozice v pavilonu A nabídne k vidění modely lodí, letadel – malých i obřích, automobilů, železniční, bojové techniky atd.  Návštěvníky potěší  pohyblivé modely vláčků, letadel  i automobilů v akci, bugginy, policejní vozidla, historické kočárky, modely hradů a zámků a další zajímavosti včetně železniční dráhy s ukázkami modelů krajinek, autodráhy a vrtulníkového trenažéru – i s možností vyzkoušení. K obdivování budou počítačoví roboti i znovu oživená, ryze česká stavebnice MERKUR, která je dětským „hitem“ už od roku 1920… Příznivci sběratelství se mohou těšit na numismatické kolekce, sbírky turistických známek, autogramů, součástí vojenské i hasičské výzbroje a výstroje, kolekce medailí, pivní sbírky.   Od etiket,  půllitrů,  podtácků,  sbírky suvenýrů,  propisovacích  tužek, pohlednic a dalších sběratelských unikátů – včetně například kolekce hraček z 50. let minulého století… Návštěvní doba: 10.00 – 18.00 hod., poslední den do 17 hod. Vstupné: 50 Kč - plnoplátci, 20 Kč -  důchodci, děti do 15 let,  zdarma - na průkaz ZTP, ZTP- P   Výstavu modelů FOR MODEL (5. – 7. 3.) a doplňují dvě připojené akce -  veletrh pro obnovu památek RENOVA  a všeobecný stavebně-technický veletrh STAVOTECH. (11. - 13. 3.)
 
 
Včera pan hejtman navštívil opožděně i úplně prvně narozené miminko v našem kraji - Jindřicha Sádovského                    

Pardubický hejtman Radko Martínek zamířil do Filipova, kde žije první občánek našeho kraje narozený v roce 2010 Jindřích Sádovský. Předal mu v úterý 23. února, kdy se vypravil na Hlinecko, finanční dar a plyšovou hračku. Omluvil se rodičům Janě a Markovi Sádovským, že k nim zavítal s gratulací tak pozdě. K pěti tisícům korun od kraje proto přidal hejtman finanční úroky za prodlení. Mladá rodina žije ve Filipově s ještě s dvouletým synem Markem. Novorozenec Jindřich se narodil v chrudimské nemocnici na Nový rok 2010 v 5.55 hodin
 
O knihu "Litomyšl 1259-2009 město kultury a vzdělávání" je velký zájem                                             

Město Litomyšl připravilo k oslavám 750 let od povýšení na město realizaci velké historické knihy. Kniha má přesně 616 stránek, rozměr 195 x 255 mm a byla vydána v prosinci 2009 v počtu 1500 kusů. Autorem publikace je emeritní ředitel Státního okresního archíve se sídlem v Litomyšli Dr. Milan Skřivánek, o fotografickou část se postaral litomyšlský fotograf Pavel Vopálka a grafickou stránku měl na starosti další Litomyšlan, Jiří Lammel. Kniha se v tiskla v Tiskárně H.R.G. Litomyšl a v Litomyšli se také již většina nákladu rozebrala.
 
Z policejního zápisníku  Na lince tísňového volání 158 zaznamenal operační důstojník 33 telefonátů. Šest občanů touto cestou řešilo konkrétní problém. Během dne byla na okrese zaznamenána čtyři trestní oznámení, policisté zpracovávali dvanáct přestupků, z nichž tři byly v dopravě.  V deset hodin ráno vyjížděli policisté do České Třebové, kde se neznámý zloděj vloupal do jednoho ze sklepů bytového domu. Odnesl si neobvyklý lup. Majitelé postrádají patnáct obrazů s různými motivy. Škoda, kterou pachatel krádeží způsobil, byla vyčíslena na patnáct tisíc korun. V případě dopadení hrozí pachateli obvinění z trestných činů krádeže a porušování domovní svobody.  Jen o chvíli později se zabývali vysokomýtští policisté krádeží peněženky v jedné z firem poblíž Vysokého Mýta. Zloděj vlezl do otevřené šatní skříňky, ze které portmonku s devíti sty korunami, doklady a platební kartou sebral. V případě dopadení by mohl strávit až dva roky za mřížemi.
     V minulých dnech byla v České Třebové zadržena podezřelá bankovka nominální hodnoty tisíc korun. Zda se jedná skutečně o falzifikát určí až pracovníci České národní banky Praha, kam byla zaslána ke zkoumání.  Včera vyjížděli policisté ústecké nehodovky pouze k jediné závažnější dopravní nehodě. Krátce před desátou hodinou ráno vběhla u Šedivce přímo před projíždějící osobní vozidlo značky citrën C4 srna. Kolize se naštěstí obešla bez zranění. Škoda na vozidle byla předběžně vyčíslena na padesát tisíc korun.
 
Putovní pohár ředitele Tepvos pro Skala team Ústí n. Orl.  

Hokejový turnaj v minihokeji skončil. – Čtvrtým finálovým víkendem byl zakončen 11. ročník hokejového Computer Shop Cupu. Hned v úvodním pátečním duelu vidělo 200 diváků těsnou výhru ústeckého Skala teamu ve vyrovnaném utkání 1. ligy a následné oslavy již druhého vítězství v historii turnaje. Následné utkání Popelářů z Libchav a nováčka soutěže Žraloků Dolní Čermná bylo soubojem o celkové třetí místo. Žralokům stačila remíza a tu po velkém boji s vypětím všech sil uhájili a mohou se radovat z bronzu! Ve druhé lize vybojoval Hornets Záměl těsnou výhrou nad lukavickou Olbenou třetí příčku a obhájce loňského vítězství TJ Sokol Libchavy rozstřílel Turováky z Podlesí a odnesl si náplast v podobě triumfu ve 2. lize. Řetovský Armat pak v neděli udolal díky vydařené prostřední části Turováky z Podlesí a získal 2. příčku. Ve 3. lize nejdříve zdolali Medvědi z Rokytnice těsně Pašáky z Jehnědí a vyfoukli jim třetí místo. V přímém souboji a ústeckém derby o výhru ve 3. lize v neurovnaném zápase zdolal T-Com Oftis. Ve 4. lize se už bojovalo pouze o 2. místo, které získala ústecká Adba po výhře nad celkem TJ Sokol Líšnice. Celek WBH Orlice Kostelecká Lhota pak vydřel výhru nad Rieter Tooling Hnátnice a obsadil 3. příčku. V 5. lize šlo celku Třísky Oucmanice o prvenství. Prohrál však s Vlky Sudislav a skončil předposlední, naopak Vlci v 5. lize druzí. V posledním nedělním utkání a v celkově posledním duelu turnaje šlo o to, kdo získá pro letošní rok Černého Petra v podobě posledního místa. Tuto hrozbu na poslední chvíli odvrátil Ants Knapovec, když porazil nováčka Sokolíky Rokytnice, kteří skončili tedy poslední. Poslední víkend byl i soubojem o celkového vítěze kanadského bodování. Pět kanadských bodů získal v posledním zápase Bohumil Dostál, naopak Petr Nosál pouze jeden, a tak korunu letošního krále kanadského bodování získal Bohumil Dostál z celku T-COM servis Ústí nad Orlicí, před Petrem Nosálem a Davidem Kubíčkem (oba ze Žamberku).                                                                                                                       Michael Resler
Tabulka 1. ligy ( o 1. – 5. místo)

1

Skala team Ústí nad Orlicí

4

4 0 0

21 :  9

 8 bodů

2

Žamberští Stilmat kanci

4

3 0 1

25 :  6

 6 bodů

3

Žraloci Dolní Čermná

4

1 1 2

20 : 16

 3 body

4

Popeláři Libchavy

4

0 2 2

 9 : 16

 2 body

5

Slámožrouti Kunvald

4

0 1 3

 5 : 33

 1 bod
Tabulka 2. ligy ( o 6. – 10. místo)

1

TJ Sokol Libchavy

4

3 0 1

25 : 19

 6 bodů

2

Armat Řetová

4

2 1 1

18 : 16

 5 bodů

3

HC Hornets Záměl

4

2 0 2

17 : 15

 4 body

4

Olbena Lukavice

4

1 1 2

21 : 20

 3 body

5

Turováci Podlesí

4

1 0 3

 9 : 20

 2 body
Tabulka 3. ligy ( o 11. – 15. místo)

1

T-Com servis Ústí nad Orlicí

4

4 0 0

39 : 15

 8 bodů

2

Oftis Ústí nad Orlicí

4

3 0 1

25 : 18

 6 bodů

3

Medvědi Rokytnice v Orlických Horách

4

1 1 2

18 : 26

 3 body

4

Pašáci Jehnědí

4

1 0 3

19 : 25

 2 body

5

Buldoci Velká Skrovnice

4

0 1 3

22 : 39

 1 bod
Tabulka 4. ligy ( o 16. – 20. místo)

Bejci Koldín

4

3 0 1

16 : 13

 6 bodů

2

Adba hockey Ústí nad Orlicí

4

2 1 1

18 : 14

 5 bodů

3

WBH Orlice Kostelecká Lhota

4

2 1 1

18 : 18

 5 bodů

4

TJ Sokol Líšnice

4

1 1 2

14 : 15

 3 body

5

Rieter Tooling Hnátnice

4

0 1 3

12 : 18

 1 bod
Tabulka 5. ligy ( o 21. – 25. místo)

1

Kačeři Kerhartice

4

3 0 1

28 : 16

 6 bodů

2

Vlci Sudislav

4

2 0 2

16 : 16

 4 body

3

Ants Knapovec

4

2 0 2

 8 : 13

 4 body

4

Třísky Oucmanice

4

2 0 2

15 : 16

 4 body

5

Sokolíci Rokytnice v Orlických Horách

4

1 0 3

13 : 19

 2 body
 
Lanškrounská hokejová liga - vede stále  Soma                                 

Lanškroun – V Lanškrounské hokejové lize jsou průběžné tabulky všech lig ovlivněny rozdílným počtem odehraných utkání (2 až 6) z důvodu velkého množství odkladů a přesunů. Beze ztráty jsou v první lize stále pouze lanškrounská Soma a Nugeti ze Šumperka. Naopak oba týmy ze Zábřehu stále čekají na první bod. Ve druhé lize zdolaly vedoucí Petrovice lanškrounské Bobry a připsaly si pátou výhru v řadě. Díky dalším výhrám jsou v dobré pozici i Wild Band Zábřeh, Jedlí a OMB Letohrad. Za touto čtveřicí je sedm celků v pouhých dvou bodech. Bez výhry už jsou pouze Tatenice. Třetí ligou procházejí zatím suverénně Snakes Dolní Dobrouč a Bleskosvodi Žamberk. Snakes stačila k plnému bodovému zisku s Žichlínkem jediná přesná střela Petra Zachaře (vlastní gól)  po první akci zápasu v podání  Michala Kudra . Pak už úřadovali oba brankáři – žichlínský Schmeisser (ten si dal 3 utkání za sebou)  i dobroučský Martin Kudr, který se druhou vychytanou nulou v řadě dostal do čela hodnocení brankářů. Zajímavý průběh mělo utkání Cyklo teamu Lanškroun s Formatem Verměřovice. Cyklo vedlo za 15 minut 3:0, ale houževnatý soupeř do poloviny vyrovnal a 83 sekund před koncem šel do vedení. V poslední minutě mělo ale Cyklo výhodu přesilové hry, kterou vylepšilo odvoláním brankáře. V čase 59:59 srovnal svým třetím gólem v utkání Tomáš Krč.
 
Výsledky - 1. liga:  HC Soren Třebovice – Soma Lanškroun 2:5 (D. Dvořák, Karban – Nimrichter 2, Krňávek, Hašek, Zb. Fišer), Hopr Zábřeh - Rydo Česká Třebová 0:2 (Šána, Šplíchal), Kačeři Lanškroun - Sršni Zábřeh 4:2 (P. Mík ml. 2, M. Vičar, J. Ruščák - Schon, Amanatidis).
 
 Tabulka 1. ligy
01.   Soma Lanškroun                3        3     0   0             18 :               6       6
02.  Klas Nekoř                        5        3     0   2             22 :               17     6
03.  Lazy Neckers Lanškroun    4        3     0   1              15 :               13     6
04.  Kačeři Lanškroun              5        3     0   2             15 :               17      6
05.  Rydo Česká Třebová          5        2     1    2             17 :               23     5
06.  CBA Nuget Šumperk          2        2     0   0             18 :               9        4
07.  HC Soren Třebovice          4        2     0   2             21 :               21      4
08.  Šumavští tygři Lanškroun   3        1     1    1              15 :               12      3
09.  Žraloci Dolní Čermná         3        1     0   2             12 :               13       2
10.   Hopr Zábřeh                     4        0     0   4             7   :               14      0
11.   HC Sršni Zábřeh                4        0     0   4             9   :               24     0

 

Výsledky - 2. liga:

Customs Red Wings Králíky – Greenhorns Lanškroun 2:3 (Souček, Slavík – Dobšíček 2, Švéda), AHK Jedlí - Wild Band Zábřeh 5:1 (Bartášek 2, Minář, Diblík, Spáčil – Kocian), Bobři Lanškroun - HC Petrovice 2:6 (Záleský 2 - M. Dušek, Baumgartl, Volšanský, V. Novák, Rubeš, J. Novák), Yellow Sharks Lanškroun - Flyers Česká Třebová 4:1 (po uzávěrce), Customs Red Wings Králíky - Wild Band Zábřeh 0:7 (po uzávěrce), Greenhorns Lanškroun - OMB Letohrad 2:3 (po uzávěrce).

 

Tabulka 2. ligy:

01.   HC Petrovice                     5      5     0   0             25 :   12      10

02.  Wild Band Zábřeh            6       4     1    1              21 :     9       9

03.  AHK Jedlí                         4      3     1    0             15 :     6       7

04.  OMB Letohrad                  4       3     1    0              15 :     11      7

05.  Customs Red Wings Králíky 6        1     2   3               10 :     19      4

06.  Yellow Sharks Lanškroun   3       1     1    1               7   :   11      3

07.  Medvědi Bystřec               3        1     0   2               9  :     10     2

08.  Greenhorns Lanškroun       5        1     0   4               10 :     13     2

09.  Tatenice                           4        0     2   2                7   :   12     2

10.   Flyers Česká Třebová        5        1     0   4               13 :    20     2

11.   Bobři Lanškroun                4        1     0   3                 7   :   16     2