Českotřebovský deník  58/2010 (25.2.)                                  
Rekonstrukce Nádražní ulice zahájí již v dubnu                                                                                                                          

Včera dne 24. 2. se na českotřebovské radnici konalo jednání představitelů města s podnikateli a občany bydlícími na úseku Nádražní ulice od ČSOB k Padevětu, která bude v jarním období rekonstruována. Občané spojení s tímto úsekem Nádražní ulice bude v období rekonstrukce omezeni  ve velké míře, protože se počítá také s přestavbou  sítí, rekonstrukcí přípojek kanalizace  atd. V Nádražní ulici nebude po přestavbě možnost stání automobilů, rezidenti získají možnost zaparkovat v zadních traktech svých domů, město tomu napomůže a také dá k dispozici možnost parkovat na upraveném parkovišti na Hrdličáku vedle Kulturního centra. rezidenti by zde měli možnost získat parkovací kartu, ostatní zde budou muset platit parkovné v parkovacím automatu.  Přestavba Nádražní ulice by neměla trvat dlouho, rozhodně bude připravena včetně dlažby, a mobiliáře do léta, kdy bude dokončen i dopravní terminál na budoucím Pernerově náměstí.
 
Jarní tání je tady, ale voda v Třebovce zatím nestoupá. Povodí Labe měří o množství vody ve sněhu v jednotlivých povodích. Třebovka má svoje specifika, na horním roku je několik poldrů a velký více než 80ti hektarový rybník Hvězda. odpouštěním vody v Rybníku by bylo možné získat další dodatečnou kapacitu. Rybník je však zamrzlý, proto by při snížení hladiny mohlo dojít ke ztrátě na rybách, jde o rybník s hospodářským využitím.  Zatím se čeká na předpověď meteorologů, pokud by byla nepříznivá, tak by se podle manipulačního řádu rozhodlo o snížení hladiny, odpouštění vody. podle údajů v MF Dnes trvá snížení hladiny o půl metru 8 dní, zdá se mi to tedy pomalé, těžko to může  pomoci . Kdyby mělo pršet a tát současně, mohly vy být opět problémy. Přitom vyhráno mají sice např. v Dlouhé Třebové a Ústí nad Orlicí, také u nás v České Třebové máme jen jediný problém v Bezděkově u Domova důchodců. problémy však jsou v Rybníku a  také v Třebovici, kde se s korytem Třebovky zatím neudělalo vůbec nic. Dne 25. 11, byl zatím stav vody v Třebovici jen 18 cm a průtok 0,11 m3/s.  tedy opravdu minimum. V Hylvátech je stav 43 cm a průtok 1,4 m3/s., také minimum.

Nabízím pronájem bytu 2+1 v České Třebové Pod Horana v rodinném domě - v přízemí, plocha bytu 90m2. Obývací pokoj, ložnice, kuchyň s elektrickým sporákem, WC, koupelna, předsíň, spíž. Zálohy na energii, plyn a vodu 4500 Kč/měsíčně. Měsíční nájemné 4000 Kč. Telefon  606 260 444 

Střednědobou koncepci zdravotnictví schválili zastupitelé ve čtvrtek 18. února.                                                                      

Určí směr zdravotnictví v Pardubickém kraji. Výjimečný dokument se stává vzorem pro ostatní kraje v České republice jak z hlediska zlepšení zdravotní péče, tak z hlediska financování zdravotnictví. Již před tímto datem byl publikován článek vyjadřující názor klubu zastupitelů ODS, na který reaguje radní Markéta Tauberová v  článku "ČSSD vyhání Janečkovy kostlivce ze skříně" který byl publikován ZDE v ČD 56/2010. Názor klubu zastupitelů ODS uvádím dodatečně zde:

Klub krajských zastupitelů ODS nepodpoří koncepci zdravotnictví                                                                                           

  1. Lspp doposud fungovalo na šestnácti místech kraje, dnes pouze v pěti nemocnicích a na zkoušku při 50% úhrad od měst též v Červené Vodě, Poličce a Hlinsku. Mírně nadstandardní péči v tomto segmentu doporučujeme zachovat jako před změnou, neboť je splněním slibu kompenzovat obyvatelům  ztrátu akutní péče v nemocnicích  Polička, Moravská Třebová, Vysoké Mýto, Červená Voda. Příjemcem těchto úspor nebyly obce /úspora investic kraje/, ale především zdravotní pojišťovny. Je proto nefér chtít dnes  příspěvky od starostů těchto měst.
  2. Systém RV + RZP  může mít své výhody ve velkých městech a místech s velkou   koncentrací obyvatel. Pro náš kraj je současný systém RLP výhodnější, neboť sanity  jezdí s lékařem. Degradovat RLP na pouhou svozovou službu bez lékaře   nepochybně sníží počet  přežití, neboť autoři koncepce uvažují o dalším  patnáctiminutovém limitu tentokrát  pro lékaře randes – vous. Americký model  tzv. paramediků v CŘ zatím možný není. Náš systém byl lepší.
  3. Koncepce se širokým obloukem vyhýbá byť jenom popsat největší problém  krajského zdravotnictví tedy nízké  příjmy od zdravotních pojišťoven. Je potřeba donutit zdravotní pojišťovny k seriózním úhradám péče, kterou si smluvně  od nemocnic objednaly. Ročenka VZP 2008 str. 50 jasně dokládá, že jsme druzí od konce mezi kraji v nákladech na hospitalizaci - u nás 6,3 tis.Kč. , průměr v ČR 10,8. To je podstatné, ale koncepce to neřeší. Jsme kraj s nejnižším počtem akutních lůžek, velkými úsporami z titulu štíhlé sítě a úspor z transformace na a.s. Úspory však nebyly odměnou nemocnicím ale mnohdy pouze zdravotním pojišťovnám. Ekonomika je vůbec nejslabší stránkou koncepce, většina údajů je z roku 2007, tedy před transformací na a.s.
  4. Ostatní globální cíle v závěru koncepce již jen heslovitě.
Generel rozvoje PA nemocnice byl vypracován pro PPP není nutné ho znovu vytvářet. Ortopedii lze řešit na současných lůžkách, pokud budou pojišťovny  seriozně platit výkony. Centrální nákupy jsme zavedli my. RZIS pro jeho finanční   náročnost a sporné efekty nikoli. Proto Klub krajských zastupitelů za ODS navrhovanou koncepci zdravotnictví nepodpoří.             Za Klub ODS Ing. Josef Janeček
Nekoná, ale kritizuje                                                                                                                                                                    

Poslanec Pavel Severa změnil nejen kabát politické příslušnosti, ale také si přisvojil nové téma, a tím je zdravotnictví. Přestože za dobu svého dlouhého působení v parlamentu nedokázal, aby byl přijat zákon o záchranné službě, který citelně chybí, kritizuje dnes Pardubický kraj za to, že dává „málo peněz“ na provoz záchranky.  Skutečnost je však taková, že kraj musí ze svého rozpočtu hradit dvě třetiny provozu zdravotnické záchranné služby, která poskytuje neodkladnou první pomoc lidem v případě ohrožení života. Je s podivem, že se stejnou vehemencí nebojuje v parlamentu za systémové řešení financování záchranné služby. Obdobně úsměvná je jeho péče o umístění letecké záchranné služby. Jednak je rozmístění vrtulníků čistě v kompetenci státu a pan poslanec by měl tedy vědět, že adresátem jeho stížnosti je Ministerstvo zdravotnictví ČR, nikoliv Pardubický kraj. Stejně jistě tak se pan poslanec rozpomene, jak byly postupně ze zdravotnické služby stahovány vrtulníky armády a policie, čímž došlo ke zdražení služby a také jejímu zhoršení. V řadě případů nejsou schopny vzlétat záchranářské vrtulníky v noci, což armádní vrtulníky dělaly běžně v rámci výcviku. Markéta Tauberová  radní Pardubického kraje
 
Knihu o Hřebečsku uvedl do života hejtman Martínek                                                                                                             

Moravská Třebová – Knihu Hřebečsko, náš kraj?  uvedl při páteční slavnostní prezentaci v Mázhausu Poštovka hejtman Radko Martínek, vystudovaný historik. Publikaci sestavil jeho bývalý žák Jiří Šmeral z výběru svých publicistických  článků,  které  byly v posledních čtyřech letech uveřejňovány na stránkách regionálního tisku, především Svitavského deníku. Hejtman pochválil výstižný název knihy. „Otazník v názvu knihy není v žádném případě náhodný, neboť autor se na základě historických reálií, ale i pečlivého studia dřívější i nedávné literatury snaží  především o vymezení pojmu Hřebečsko. Tuto oblast posuzuje v kontextu doby, kdy jediným integrujícím prvkem byla jazyková příslušnost,“ napsal hejtman v přemluvě ke knize svého studenta. „Byl jsem svědkem toho, když Jiří Šmeral začínal projevovat zájem o historii. Potěšil mě, že pokračoval ve studiu na Filozofické fakultě v Olomouci, kde dnes vyučuje, a že se i nadále věnuje vedle dějin pozdního středověku také regionální historii Moravskotřebovska a Malé Hané,“ řekl v úvodu Radko Martínek. Nová publikace směřuje k běžným čtenářům, kteří v historii nehledají jen fakta, ale kteří nad ní chtějí rovněž přemýšlet. Jiřího Šmerala by potěšilo, kdyby kniha čtenáře inspirovala nebo je trochu provokovala k přemýšlení nad historií. Finanční prostředky na vydání knihy poskytlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy prostřednictvím rozvojového programu Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Publikace vychází ve vydavatelství Univerzity Palackého s mediální podporou Pardubického kraje, Českého rozhlasu Pardubice a Deníku. (mag)
 
Požár v Květné - dokážeme pomoci postiženým?                                                                                                                      

"Okamžitě jsem volala hasiče, ale nejspíš už  požár našeho domu ohlásili sousedé, protože ani ne do dvaceti minut se tu objevili první  - z Lanškrouna," říká Věra Štefanová obyvatelka postiženého objektu. "Po chvíli přijel sbor dobrovolných hasičů z Lukové a následovali další sbory, z Tatenic, Dolní Čermné a další... Všem patří ohromný dík, protože se jim podařilo zcela zachránit obytnou část," děkuje paní Štefanová. Následovala velká brigáda příbuzných, sousedů, známých a k úklidu následků požáru, také svou techniku nezištně poskytlo Zemědělsko-obchodní družstvo Žichlínek. Rodina se pomalu začíná dostávat ze šoku a zvažuje jak dalece se může pustit do rekonstrukce svého hospodářství.  Pomocnou ruku jim v tuto chvíli nabídl také radní Petr Šilar. Přijel za Štefanovými společně se starostkou obce Luková Miroslavou Fojtů, aby probrali co a hlavně jak mohou udělat pro návrat k běžnému životu rodiny. " V prvé řadě musím znovu ocenit profesionální zásah hasičů, bez jejich rychlosti bychom teď jenom těžko hledali z této situace východisko," sděluje své první pocity Petr Šilar a dodává: " Vím, že ho najdeme. Solidarita mezi lidmi v žádném případě nevymizela!" Požár, který hasilo osm hasičských jednotek zasáhl hospodářskou část stavení s vnitřním dvorem, uvnitř se nacházely kozy a telata - ty se podařilo zachránit - dále zemědělské stroje, na půdě samozřejmě bylo seno a sláma. Mimo to, že během vyšetřování se zjistila pravděpodobná příčina požáru v poruše elektroinstalace, další rozšíření plamenů se dá přičíst překvapivě kuně. Oheň do dalších částí stodoly totiž roznesla ve své hořící srsti.
Vážené sestry a bratři, obracím se na vás s velkou prosbou. Lidská trápení a neštěstí má mnoho podob. Nedávno jsme byli všichni zaskočeni rozsahem utrpení na Haiti. To je dál od našich domovů, přesto se solidarita všech okamžitě vzedmula.  Nyní jsem byl svědkem neštěstí, které potkalo jednu naši rodinu. Jedná se o rodinu Štefanových z Květné na Lanškrounsku. Této rodině lehlo popelem celé hospodářské stavení. Přestože ihned po požáru následovala velká a nezištná pomoc od sousedů, rodiny, z farnosti - prosím vás tímto o pomocnou ruku. Pomocná ruka od nás, kteří nejsme lhostejní, může mít mnoho podob. Samozřejmě nejúčinnější jsou finanční prostředky ( viz. účet). Nebo to může být pomoc formou brigády při opravách, například při opravě střechy a zde bude kontaktní osoba: Petr Čada / koalice.pk@gmail.com , mob. telefon: 731 603 822 /. Dále budeme rádi za jakékoliv množství stavebního materiálu. Ten bude potřeba určitě - dřevo, trámy, apod. Rodina Štefanových má v této chvíli nelehkou situaci, pojišťovna jim poskytne jenom malý díl z celkové škody odhadnuté na 1.200 000,- Kč. Někdy je na každého z nás uvaleno velké břemeno. Prosím pomožme této rodině břemeno udělat lehčím.  Děkuji.  Petr Šilar, radní PK  a místopředseda OV KDU-ČSL Ústí n. O.
 
Jak dopadla akce „Kdo miluje, daruje krev“                                                                                                                              

 Prvodárci v Pardubickém kraji vyrazili na Valentýna darovat krev do pěti krajských nemocnic. Projekt „Kdo miluje, daruje krev“ vznikl před čtyřmi lety z iniciativy krajské organizace KDU-ČSL a každoročně získává stále větší oblibu a podporu. V konečném součtu akci letos ve dvou dnech v Pardubické a Orlickoústecké nemocnici podpořilo na šedesát prvodárců.  „Těší nás zájem, se kterým se akce každoročně setkává. Za jednu hodinu se ve dvou nemocnicích vystřídala patnáctka prvodárců, což považuji za velice úspěšný výsledek a motivaci v aktivitě pokračovat. Kromě toho přišly také desítky dalších již zkušených dárců,“ hodnotí akci za organizátory krajský předseda KDU-ČSL Pardubického kraje Roman Línek, který chodí k odběrům pravidelně. „Kdyby v takovémto počtu přicházeli dárci v průběhu celého roku, neměly by nemocnice problémy s nedostatkem krve,“ dodává organizátor akce Petr Čada s tím, že od jednoho prvodárce lze v průběhu roku získat po opakovaných odběrech až jeden litr této životně důležité tekutiny. Podle statistik chybí v České republice sto tisíc dárců krve, kteří by dokázali pokrýt zásoby v nemocnicích v celé České republice. Valentýnská akce „Kdo miluje daruje krev“ vznikla v roce 2007 a klade si za cíl pomoci nemocnicím doplňovat chybějící zásoby a přivádět mladé a zdravé lidi k pravidelným odběrům. V letošním roce získala pro spolupráci Nadační fond Josefa Luxe a Evropskou akci v oblasti drog (EAD). Připojila se i Věra Luxová, která v minulosti darovala krev společně se svým mužem Josefem Luxem.