LANŠKROUNSKÝ MASOPUST PO DESÁTÉ                   


V sobotu se po 11hodině začaly v Lanškrounském muzeu na zámku scházet první masky, některé se ještě líčily a upravovaly, tak aby byly připraveny na tradiční Masopustní průvod.
Když se za kočárem, v kterém jel Baccchus se svou milou začal řadit průvod masek, dětem i ostatním přihlížejícím se to moc líbilo, průvodu se už tradičně účastnili i namaskovaní členové Lanškrounského svazu invalidů.Trasa průvodu sice kvůli velkým hromadám sněhu nemohla tentokrát končit na náměstí, přesto se během cesty s několika zastávkami maškary opravdu vyřádily. Nakonec se průvod vrátil na zámek, odkud vyjížděl, a kde už na něj čekal i Lanškrounský starosta, aby Bacchusovi  symbolicky předal do půlnoci klíče od města, byly vyhodnoceny nejlepší masky a potom už začínal odpolední program.
Pro masky bylo zajištěno občerstvení, masopustní koblihy i masové produkty a nápoje. Diváci si také mohli zakoupit ve stáncích různé dobroty masové, sýrové i cukrovinky a další, mezi tím mohli sledovat vystoupení několika pěveckých i tanečních souborů, která přihlížející vždy odměnili potleskem, po vystoupení souboru bicích nástrojů na závěr programu vystoupila se svým programem i čekáním už trochu promrzlá skupina historického šermu Medieval, jejíž  scénka se všem přihlížejícím velice líbila a při které se pěkně rozehřáli. Všichni promrzlí diváci, kteří si na její vystoupení počkali, rozhodně nelitovali, přihlížející děti komentovaly souboje rytířů velice upřímně.
Tím skončil desátý Masopust v Lanškrouně, který se všem líbil, i když jeho průběh byl  předcházející sněhovou nadílkou trochu pozměněn, všichni se pobavili a už se těší na příští. Protože Masopustní rej začal letos prvním ročníkem i v blízkých Rudolticích, kde se opravdu vydařil, budou se moci obyvatelé Rudoltic i Lanškrouna v příštích letech pobavit na obou Masopustech pořádaných v okolí, a pokračovat tak v tradiční zábavě našich předků.                                                                                          Svatava Šerkopová