Den Jódu ve školní jídelně ZŠ Habrmanova                         

Dne 3.3.1999 poprvé vyhlásil Český výbor UNICEF „Den jódu“, s cílem informovat odborníky i širokou veřejnost o důležitosti přítomnosti jódu v lidské potravě.
Jód je stopový prvek nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, které ovlivňují látkovou výměnu ve všech buňkách těla a zajišťují normální růst a vývoj všech tkání a orgánů. Dostatečné množství jódu je nezbytné pro každého člověka. Jódový deficit u malých dětí může být příčinou snížení inteligenčních schopností, poruch chování a učení. Úzký přísun jódu v dospívání a v dospělosti může souviset s depresemi, sníženou psychikou a fyzickou výkonností, zvýšenou únavou, snížením imunity, zvyšováním tělesné hmotnosti a srdeční slabosti. Chorobám z nedostatku jódu se dá předcházet právě jeho vyšší konzumaci v potravě.
Naše školní jídelna se snaží po celý školní rok podávat žákům ryby. Je důležité v jaké podobě se podávají a jak jsou upraveny.
Našim zaměstnancům se toto daří  a za posledních několik let se ze strany žáků, ale i ostatních strávníků několikanásobně zvýšil odběr jídel, kde jsou upraveny ryby. Jód také obsahuje mléko a mléčné výrobky, které v naší ŠJ také našim strávníků připravujeme. Mléko dostávají k pití a denně mají možnost na výběr z pudingu, jogurtu nebo míchaného tvarohu.
Školní jídelny pravidelně každý měsíc zpracovávají  spotřební koš surovin, ze kterých se připravují jídla pro strávníky. Toto musí předkládat kontrolám, které školní jídelnu  navštíví. Naše jídelna si v tomto vede velice dobře. U ryb máme 95-110%, mléčné výrobky 150-170% a mléko 80-100%.
Toto vše klade velké požadavky na přípravu jídelníčků ve školní jídelně. Jídelníček musí splňovat požadavky spotřebního koše, ale i požadavky strávníků. Musí být pestrý, aby v něm bylo vše, co děti ke zdravému vývoji potřebují. Naši zaměstnanci se o toto snaží, jídelníček je pestrý. Jídla obměňujeme a připravujeme tak, aby i pro dětské oči byly přitažlivé. Věříme, že žáci k nám chodí rádi, že pro mnoho z nich jsou některá jídla úplně nová a lákavá, že jejich rodičům usnadníme jejich starosti o obědy svých dětí.
 
Dostálová Jarmila vedoucí ŠJ  při  ZŠ Habrmanova