Tradiční skautské závody, pojmenované na počest již zesnulého bratra Břetislava Hampla, se opět konaly v okolí chaty U Floriána. Memoriál je pořádán 3. chlapeckým oddílem s vydatnou pomocí vedoucích z dalších oddílů střediska Javor. Letošní 19. ročník byl výjimečný zejména výškou sněhu, která na některých místech trati dosahovala přes půl metru. Přesto se pořadatelé ani závodníci nezalekli a v sobotu 13. února se U Floriána sešlo na 180 skautů, skautek, vlčat a světlušek, jak z České Třebové, tak i např. z Chocně, Dolní Dobrouče, Žamberka a Brna.
Závodu se účastnily 3-členné hlídky skautů a skautek a 6-členné hlídky vlčat a světlušek. Pro vlčata a světlušky byla trať, dlouhá zhruba2,3 kilometrů, vyznačena fáborky. Oproti tomu skauti a skautky museli k nalezení stanovišť s úkoly používat mapu a buzolu, což se stalo pro několik hlídek osudné. Hlídky na stanovištích plnily nejrůznější úkoly, např. šifrování, střelbu na cíl, uzlování, překonávání lanové dráhy, řešení krizových situací a rozdělávání ohně, což díky vysoké sněhové pokrývce dostalo nový rozměr. Skauty a skautky opět lehce potrápila orientace s mapou.
I přes výrazné zimní podmínky se všichni závodníci dostali do cíle a pořadatelé na stanovištích překvapivě neumrzli. Nelze jinak než konstatovat, že se závody opět vydařily a většina zúčastněných odcházela domů utahaná a spokojená. A kdo nakonec vyhrál:
V kategorii vlčat a skautů hlídka 3. chlapeckého oddílu z České Třebové, v kategorii světlušek a skautek zvítězily hlídky z 8. dívčího oddílu z České Třebové.
Závěrem je potřeba poděkovat našim sponzorům, kteří 3. chlapeckému oddílu každoročně umožňují tento závod uspořádat. Děkujeme Sboru dobrovolných hasičů Parník za propůjčení chaty „U Floriána“ a také CZ - Loko, a.s., Česká Třebová, LDM s. r. o. Česká Třebová, Město Česká Třebová, Mika a. s. Česká Třebová, Raiffeisen stavební spořitelna a. s. za poskytnutí hodnotných sponzorských darů.
Více informací o závodu a 3. chlapeckém oddíle se dovíte na http://trojka.e-skaut.cz              3. chlapecký oddíl střediska Javor
 
Fotografie zachycují atmosféru závodů