Lidé se bojí větrníků nad Třebovou                                       

Česká Třebová - Větrná elektrárna teď hýbe Skuhrovem, místní částí České Třebové. Postavit ve Skuhrově větrník, který bude vyrábět elektřinu a vydělávat peníze, chce totiž radnice města. Plán Třebová připravuje již téměř dva roky.
Lidé ze Skuhrova ale nyní založili občanské sdružení, které stavbu větrníku nad vesnicí právě nevítá.
„Cíle sdružení jsou jasné: zachování krajinného rázu v naší obci. Začali jsme se zajímat o větrnou elektrárnu, která byla také podnětem ke vzniku našeho sdružení,“ říká Daniel Klika, jeden ze zakladatelů sdružení Náš Skuhrov.
Sdružení minulý týden v pátek uspořádalo ve Skuhrově setkání, na kterém prezentovalo podrobné informace o připravovaném záměru stavby elektrárny. Podle Kliky totiž lidé o stavbě dosud mnoho nevěděli.
Město už na místě, kde elektrárna stát, provedlo roční měření větrných podmínek. Nyní se ke stavbě vyjadřují ekologové z hlediska ochrany přírody i krajinného rázu.
Na Skuhrově by mohly stát dokonce dvě větrné elektrárny.
„Na Skuhrově uvažujeme o jednom, maximálně dvou větrnících. Pokud by měly být dva, pak až v horizontu asi šesti let - podle toho, jak by ten první vydělával peníze,“ řekl starosta České Třebové Jaroslav Zedník.
Z jedné větrné elektrárny by město během tří prvních let veškeré peníze dávalo do splácení úvěru na její stavbu. „Po třech letech počítáme, že by měla elektrárna přinést do rozpočtu města pět milionů korun ročně,“ řekl Zedník.
Skuhrov by měl na elektrárně také vydělat. Radnice slibuje, že bude místní části díky tomu dávat dvojnásobnou částku ročně na rozvoj. „Pokud občané řeknou, že větrnou elektrárnu nechtějí, tak tam nebude. Nebudou mít ale ani zvýšené příjmy,“ řekl Zedník.
Město původně uvažovalo také o stavbě dalšího větrníku nad místní části Kozlov. Kvůli negativnímu stanovistku odborníků na vliv stavby na krajinný ráz ale radnice od záměru stavět i na Kozlově ustoupila.
V Pardubickém kraji už vzniklo několik občanských sdružení, která bojují proti stavbě větrníků. Nedávno lidé z Cotkytle na Lanškrounsku založili sdružení Krajina pod Lázkem, podobný cíl mají také sdružení Zelená louka a Naše Výprachtice na Lanškrounsku, Františky a Babákov na Hlinecku nebo Pohoda v Koclířově na Svitavsku.
 
Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj