Českotřebovský deník 63/2010  (2.3.)                                      


K větrníkům a chystanému hlasování ve Skuhrově.                                                                                                                   

Ve Skuhrově se zřejmě nebude jednat o místní referendum podle zákona, ale o oficiální městem Česká Třebová organizované hlsování,  průzkum, zjištující  mínění občanů Skuhrova k problému větrné elektrárny, tedy vlastně o anketu. V tomto případě by nebylo možné stanovit nějaké % účasti. Jistě bude platit, že čím bude účast vyšší, tím budou výsledky více vypovídající a věrohodnější.  Shodlo se na tom během dneška několik právníků. Odůvodnění  poslal  již ráno 2.3. RNDr. Vlastimil Hruška: 
1. Místní referendum lze vypsat jen jako celoměstské (pouze u oddělení části obce lze vypsat místní referendum na tu část obce)
2. Místní referendum zásadně vyhlašuje zastupitelstvo a existují lhůty dané zákonem. Těžko by šlo tedy uspořádat místní referendum již v březnu., i kdyby neplatil můj výklad z bodu 1.
3. Je změna v platnosti referenda (mimo oddělení části obce, tam  zůstala účast 50%) - teď je nutná účast jen 35%, ale musí být pro min. 25% všech oprávněných voličů. 
 
Bude výsledek ankety či průzkumu ( místního referenda) závazný pro zastupitele?                                                                 

Nebude-li se jednat o skutečné místní referendum, je třeba zpochybnit i závaznost výsledku pro městské zastupitelstvo. Do jaké míry bude výsledek takové ankety nebo průzkumu mezi občany Skuhrova pro zastupitele města závazný?  Zastupitelé se zabývali problematikou větrných elektráren již několikrát. Nejdříve záměrem výstavby VE na Kozlově a u Skuhrova - po schválení záměru se začala provádět technická měření, poté se jednalo o změně územního plánu. Pro další rozhodnutí potřebují znát také skutečný dopad  nepříznivých vlivů na obyvatelstvo a životní prostředí, tedy výsledek EIA a jistě také i ekonomický rozbor činnosti větrné elektrárny pracující v různých režimech provozu. Těžko prosazovat elektrárnu, která nebude vydělávat a naopak těžké opouštět projekt, do kterého již byly vloženy prostředky a který by mohl být pro město velkým ekonomickým přínosem. Zastupitelé, kteří budou rozhodovat o tom, zda větrnou elektrárnu postaví,  musí hodnotit stavbu podle více hledisek. Jistě  je důležité znát i názor obyvatel Skuhrova, ale výsledek ankety nebo průzkumu  zřejmě nebude mít "právo veta". Ve Skuhrově nyní vzniklo občanské sdružení "Náš Skuhrov", které se může mít velký význam, může se  stát účastníkem probíhajícího řízení  o hodnocení vlivu stavby na životní prostředí (EIA) a případně i budoucího územního nebo stavebního řízení, pokud o něm bude rozhodnuto. (mm)
 
Rada Pardubického kraje bude schvalovat granty v oblasti kultury.                                                                                       

 Jedná se také o dotace pro Město Česká Třebová  a českotřebovské kulturní a sportovní akce. Na kraj bylo podáno několik žádostí a to jak na městské festivaly, tak na akce některých občanských sdružení. Jednání rady by se mělo uskutečnit ve čtvrtek, příští týden bychom mohli znát výsledky. Větší granty pak musí projít schválením krajského zastupitelstva.
 
Policie hlásí: víkendové události z  regionu                                                                                                                                 

Ve čtvrtek navečer se na zimním stadionu v České Třebové konalo přátelské hokejové utkání mezi HC Pardubice a HC Kometa Brno. Preventivně byl proto zvýšen dozor nad dodržováním veřejného pořádku ve městě. V době utkání byly v ulicích města více než dvě desítky policistů, z toho dva psovodi. Na dodržování veřejného pořádku dohlíželi mimo policistů i městští strážníci. Vše se ale obešlo bez problémů, nebyl řešen žádný přestupek ani trestný čin.
V pátek hned v devět hodin ráno vyjížděli policisté na vloupání do favoritu. Majitel ho nechal v obci poblíž okresního města přes noc zaparkovaný před domem. Zloděj uvnitř vozu nalezl elektroinstalační materiál, vrtačku a úhlovou brusku, vše za více než 23 tisíce korun.Jen o tři hodiny později se policisté zabývali krádeží portmonky v jednom ze supermarketů v České Třebové. Zloděj využil nepozornosti jedné ze zákaznic, která si peněženku lehkomyslně odložila do nákupního košíku a vybírala zboží. Neopatrnost se jí ale nevyplatila. Během chvilky přišla nejenom o portmonku, ale i o 3,5 tisíce korun, doklady a platební kartu.
K podobnému případu došlo i v samotném okresním městě. Týž den po poledni neznámý zloděj sebral v supermarketu z „opuštěného“ nákupního vozíku celou dámskou plátěnou kabelku. Uvnitř měla žena kromě dokladů i potřeby pro diabetiky, platební kartu a 700 korun. Krádeží jí vznikla škoda za více než sedm tisíc korun.Od pátečního večera se ústečtí policisté zabývají sprejerstvím. Neznámý vandal v noci ze čtvrtka na pátek „zkrášlil“ poblíž náměstí zeď jednoho z domů. Namalováním patnáctimetrového grafitu způsobil škodu za třicet tisíc korun. V pátek přijali policisté v Králíkách trestní oznámení na 31letého muže z Mělníka. Již od ledna roku 2006 si údajně řádně neplní vyživovací povinnost na svého malého syna. Ke dnešnímu dni dluží matce svého dítěte více než třicet tisíc korun.
Zanedbáním povinné výživy se zabývají i letohradští policisté. Muž z Jablonného nad Orlicí již od června loňského roku řádně nepřispívá na výživu dvou synů. Pokud v brzké době vše nenapraví, hrozí mu trestní stíhání.
V nočních hodinách ze soboty na neděli se ve Vysokém Mýtě vloupal neznámý pachatel do jedné z místních prodejen. Zůstala po něm doslova spoušť. Rozbil dveře a sklo u vitríny, uvnitř pak sebral fotoaparáty, MP3 přehrávače, reproduktory a DVD přehrávače. Škoda, která za ním zůstala, byla vyčíslena na bezmála sedmdesát tisíc korun. Po pachateli krádeže pátrají policisté. V případě dopadení by mohl strávit až pět let za mřížemi.
 
Autokriminalita: Hned o půl osmé ráno vyjížděli policisté do České Třebové. Neznámý pachatel tam odcizil fabii, kterou majitel zaparkoval na sídlišti před jedním z panelových domů. Hodnota vozu byla vyčíslena na sto tisíc korun. Policisté po něm vyhlásili celostátní pátrání a případem se nadále intenzivně zabývají. Pátrání včera policisté vyhlásili také po registračních značkách, které se z neděle na pondělí ztratily ze dvou fordů zaparkovaných před domem v Králíkách.
Ve stejnou dobu se v okresním městě vloupal neznámý zloděj do
fabie a octavie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že případy spolu souvisí. Vozby byly zaparkovány sice v jiných ulicích, ale velmi blízko vedle sebe. Z octavie se ztratila navigace včetně držáku a nabíječka na tužkové baterie. Na voze zloděj způsobil škodu za šest tisíc korun.
 Dosplavnění Labe stále aktuální.                                                                                                                                               

 V pátek 26. února se v kanceláři náměstka hejtmana Romana Línka uskutečnilo společné jednání představenstva a dozorčí rady akciové společnosti Přístav Pardubice o dosplavnění Labe. Jako host se ho zúčastnil i Miroslav Šefara z Ředitelství vodních cest ČR. „Jednání potvrdilo, že dokončení splavnění Labe do Pardubic a následné vybudování koncového veřejného přístavu na Labi včetně navazujícího dopravně logistického centra je stále aktuální,“ uvedl Línek. „Nejvyšší správní soud v těchto dnech zrušil čtyři rozhodnutí krajského soudu ohledně výstavby nového zdymadla v Přelouči. Verdikt tak znovu otevřel cestu k dokončení letitého projektu, který mimo jiné podpořili tři čeští ministři životního prostředí Ivan Dejmal, Libor Ambrozek a Ladislav Miko. V současné krajské koaliční smlouvě je dosplavnění Labe jednou z priorit, což opakovaně potvrdili všichni členové Zastupitelstva Pardubického kraje či v roce 2008 i rada sousedního Královéhradeckého kraje. To vše dokládá, že se nejedná o megalomanský projekt a nesmyslný boj s tzv. ekoaktivisty, ale o dokončení zajímavého infrastrukturního projektu. Ten může v době krize i po ní napomoci atraktivitě i ekonomické síle východočeského regionu,“ uvírá Línek. Náměstek hejtmana počítá, že spolu s dalšími představiteli kraje a společností Přístav Pardubice povedou jednání s ministerstvem dopravy, životního prostředí a dalšími dotčenými orgány s jasným cílem toto dílo smysluplně dokončit.
 
2.pracovní konference Pardubické nemocnice                                                                                                                           

 Akce se konala v sále Domu techniky v Pardubicích za účasti hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka. Foto Luboš Kozel. Hovořilo se např. o systému akreditace nemocnic, výhodách a nevýhodách a tohoto procesu i o slabých místech současného systému.
 
 
Ústecké nádraží zachráněno a  ohlasy v tisku  (také nekorektní)                                                                
Občanské sdružení Nádraží nedáme  s radostí oznamuje, že budova nádraží v Ústí n.O. zůstává zůstává definitivně stát. Ministerstvo dopravy dalo pokyn Správě železniční dopravní cesty (SŽDC, investor), aby připravilo projekt počítající se zachováním budovy. K té budou cestující přivedeni podchodem. Nová budova, která svým vzhledem byla veřejností kritizována, se stavět nebude. Na schůzi 20.2. to za bouřlivého potlesku členů o.s. "Nádraží nedáme!" oznámil technický náměstek generálního ředitele SŽDC Pavel Mathé. Děkujeme za přízeň a prosíme, zůstaňte s námi. Poslední bitva je před námi, a pokud ji zvládneme, splníme to, co jsme si předsevzali a zabráníme tomu, že betonová  lobby a úředníci  čtyřmi lety svým nezájmem odsoudila budovu z roku 1874 k demolici. Poslední bitvou o Starou dámu je naše snaha přimět příslušné organizace ke kompletní opravě tohoto "krásného baráčku".
 
Aktivita sdružení "Nádraží nedáme!" byla sledována médii, články uvádíme odkazy na články z posledních dnů:                
1) Zde hlasujte v anketě, zda jste rádi, že budova zůstane stát: Článek je však napsán nekorektně. Vlaky nezpomalují proto, že by budova spadla pro špatnou statiku, ale z důvodu současného zakřivení trati.
http://www.oik.cz/view.php?nazevclanku=nadrazni-budova-zustane-nikdo-ji-nezboura&cisloclanku=2010020070
 
2) Zde odkaz s fotogalerií: http://orlicky.denik.cz/zpravy_region/historicka-nadrazni-budova-prezije20100222.html
 
3) Rozhovor s Martinem Kadrmanem o posledním vývoji v kauze:
http://orlicky.denik.cz/zpravy_region/vice-jsme-asi-udelat-nemohli20100222.html
 
4) Rozhovor se starostou města, který se bojí, abychom naši snahu nezastavili. A také neopomněl říct, že způsob využití budovy jej nenapadá. Co však zapomněl říct je, že se touto otázkou město dosud seriózně nezabývalo:
http://orlicky.denik.cz/zpravy_region/mesto-pro-budovu-vyuziti-nema20100222.html                                     O.s. Nádraží nedáme!