Českotřebovský deník 65/2010 (4.3.)                                       


Očkovat proti pandemické chřipce se může již každý.                                                                                                                 
Začíná druhá vlna očkování. Vakcínu proti pandemické chřipce zpřístupnila vláda všem. Každý čtvrtek, počínaje 25. února 2010, budou otevřeny ordinace v osmi vakcinačních centrech v Pardubickém kraji. Zdarma se může nechat očkovat každý, s výjimkou  dětí do tří let. Dosud měli nárok na očkování pouze chroničtí pacienti a profese nezbytné pro zajištění chodu státu,   to  energetici, vodohospodáři, hasiči nebo policie.  „Kraj vychází vstříc občanům a snaží se zpřístupnit vakcinační centra co nejširšímu okruhu lidí, přestože to není naše povinnost,“ vysvětluje radní Markéta Tauberová, proč kraj supluje práci ministerstva zdravotnictví.  „Domluvíme se s očkovacími centry, aby otevřely ordinaci v jeden konkrétní den v týdnu. Věříme, že to organizačně zjednoduší vakcinaci a také ji  zpřístupní občanům,“ uvedla Andrea Kynclová, která je pověřena vedením odboru zdravotnictví Krajského úřadu Pardubického kraje. Upozorňuje, že  těhotné ženy a rodiče  malých dětí by si měli před cestou do vakcinačního centra vyřídit   doporučení od lékaře. Procento nemocných s respiračními chorobami narůstá, proto Pardubický kraj doporučuje vakcinaci. Očkování je zcela zdarma, neplatí se ani třicetikorunový poplatek. Podmínkou je pouze pojištění u některé z českých zdravotních pojišťoven. Vakcinační centra hlásila, že doposud zdravotníci projevovali malý zájem o očkování.  Zatím bylo proočkováno 345 lidí, tj. 12,41 procent z plánovaných 2779 osob. (mag)
 
Aktuální vakcinační centra v Pardubickém kraji                                                                                                                         

Pardubická krajská nemocnice, a. s,  Orlickoústecká nemocnice, a. s.  Svitavská nemocnice, a. s.   Litomyšlská nemocnice, a. s.
Chrudimská nemocnice, a. s.  Nemocnice následné péče v Moravské Třebové  Vysokomýtská nemocnice Poličská nemocnice, s. r. o.

Pronajmu nebytové prostory v České Třebové, naproti železniční stanici, 8 kanceláří.  Ihned volné. tel: 603360567            

Nové nařízení rady města č. 1/2010 o placeném stání na městských komunikacích                                                                 

Nařízení schválila rada města dne 17. 2. 2010. Podobá se tomu dřívějšímu dosud platném s jednou jedinou výjimkou, kterou jsem nejdříve ani nerozpoznal a tak jsem předpokládal, že tím bylo ustaveno parkovné ve výši 10 Kč/hod a dříve bylo méně.  Jenže  se ukázalo, že to byla jen moje domněnka. Ve skutečnosti se nemění ani cena parkovného, 10 Kč se platí již od roku 2004.  Změna tam nakonec je, byl přidán následující sedmý odstavec  článku II., vysvětluje, že zde mohou na placeném parkovišti zdarma park,movat následující viditelně označená vozidla.Přesné znění tohoto odstavce (7)  uvádím:

(7) Na vymezených úsecích místních komunikací podle odst. l tohoto článku mohou parkovat zdarma viditelně označená vozidla ozbrojených sil, o/brojených bezpečnostních sborů, hasičských sborů, zdravotnických služeb při plnění služebních povinností a vozidla označená symbolem 01 držitelů průkazu ZTP a ZTP-P při-parkování za účelem nástupu či výstupu držitele průkazu ZTP a ZTP-P.

Trhy na Starém náměstí opět začínají.  V roce 2010 se budou konat v těchto termínech:                       
18.3., 15.4.,20.5., 10.6., 15.7., 19.8., 16.9., 14.10., 25.11. a 9.12. 2010                                                      
9. ročník Turnaje šestek v ledním hokeji 2010 na ZS Ústí nad Orlicí                                                      

Hraje se  (2 x 8 minut čistého času), začátek v 9 hodin , zakončení v 19 hodin předáním cen Je zajímavé, že v turnaji nehrají družstva z Ústí nad Orlicí.  Účastníci:  1. Olbena Lukavice  2. Žraloci Dolní Čermná 3. HC Tuněchody 4. HC Sněhurka Jaroměř 5. Třicátníci Bratislava 6. Slévárna KHGM Svitavy
 
K záchraně ústeckého nádraží                                                                                                                                                    

Jako malý kluk jsem z okna domu, kde bydlel můj dědeček, pozoroval vlaky na nádraží Vyšehrad. Nádraží v zatáčce, kuriozita. Podaří se ho také zachránit? Jen se bojím, aby pražští radní neměli myšlenku obdobnou jako pan starosta Richard Pešek. Trochu zvláštní starosta, zřejmě nemá rád hezké věci, to nebude mít rád možná ani lidi. Ty, kteří mají rádi hezké věci. Bohumil Navara