Českotřebovský deník  66/2010    (pátek 5.3.)                        

Neděle 7. 3. v 15 hodin. se sejdeme se na Farářství u busty T. G. Masaryka       

V neděli si připomeneme 160 let od narození našeho prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka a navíc také dvacet let ode dne, kdy jsme v České Třebové ve stejný den odhalili v roce 1990 dvě busty T.G.M. právě na Farářství a na Parníku. Nejde o jen tak obyčejné busty, protože mají za sebou pohnuté osudy. Sochařská díla připomínající TGM, která jsou dnes v našem městě instalována a kterých si vážíme musela několikrát ze svých míst ustoupit ale vždy byla nakonec opět na svá místa instalována.  Ať to bylo v roce 1968 nebo v roce 1990, vždy jsme v tom viděli symboly svobody, naděje a víry, že začíná nová lepší doba.  Připomeňme si dnes  to, že busty našeho prvního prezidenta už míjíme na Farářství i na Parníku dvacet let a to je zatím daleko nejdelší doba, kdy zde mohly být na veřejnosti instalovány.
 
V neděli odpoledne v 15 hodin položíme k pomníku T.G. Masaryka květiny. Přijďte uctít památku našeho prezidenta osvoboditele! 
Ještě k soše Jana Pernera                                                                                                                        

 Docela zklamána jsem prošla březnový zpravodaj, protože z dalších vyjádření je zřejmé, že naděje na změnu ve výběru sochy už není žádoucí. Proto se chci vrátit k rozhodnutí tzv. odborné poroty, která hodnotila předložené návrhy. Byla jsem také v obřadní síni radnice se podívat na návrhy a modely soch. přiznám se, že mne hned zaujal originalitou provedení návrh pana Garguláka, ale do svého anketního lístku jsem napsala volbu jiné sochy, která se umístila jako druhá.  Když jsem pak četla rozhodnutí, marně jsem hledala také hodnocení toho, jak harmonicky zapadne vítězná socha do prostoru, kde bude umístěna. V horní části prostoru bude doufám opět vrácena do (skoro) stejného místa socha Sbratření Karla Pokorného, což je kdysi své době odpovídající dílo. Je to materiálem i provedením bezesporu hodnotná práce renomovaného umělce. Budova nádraží už má také svá léta, terminál bude sice nový, ale architektonicky nijak nevybočující. A do tohoto prostředí a prostoru přijde ona zvláštní socha Jana Pernera. Ptám se proto - už z úcty k umělci - nevyjímala by se takto provedená socha někde úplně jinde? Znovu připomínám - v žádném hodnocení soch se nezdůraznila harmonie. Znovu připomínám - v žádném hodnocení soch se nezdůraznila harmonie různých stylů v prostoru umístění sochy. Danému dílu proto může mnohé ublížit.
Přidám ještě poznámku jako umělecké dílo mi socha Sbratření sn Starém náměstí nikdy nevadila. snad jen mohla být menší. Ti, kdož kdysi rozhodli o místě, kde stála, se zachovali docela citlivě, přestože na druhé straně náměstí stojí mariánský sloup.                                                                                                                                            Jana Hicklová.
 
Systém stipendií podpoří obory žádané na trhu práce                                                               

 Jako součást naplánované konkrétní podpory technického školství v Pardubickém kraji se Rada Pardubického kraje rozhodla finančně podpořit obory, které jsou dlouhodobě na okraji zájmu žáků středních odborných škol, a zároveň jsou žádanými na trhu práce. Jedná se o učební obory obráběč kovů, strojní mechanik, zámečník, mechanik opravář, kominík, zedník a tesař. Výběr těchto oborů byl konzultován s řediteli středních škol v regionu, úřady práce i krajskou hospodářskou komorou, systému stipendií vyjádřili podporu i členové školského výboru Zastupitelstva Pardubického kraje. „Žáci budou muset splnit několik základních kritérií, podle kterých bude určována výše stipendijního příspěvku danému žákovi,“ uvedla radní Pernicová zodpovědná za oblast školství. Stipendia se budou vyplácet ve školách už za čtvrté čtvrtletí školního roku 2009/2010. Systém stipendií je obvyklý i v dalších krajích České republiky a především je uplatňován ve vyspělých zemích Evropy.  
 
Seznam škol, kde ředitelé mohou vydávat stipendijní řád
Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví
Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk
Integrovaná střední škola Moravská Třebová
Vyšší odborná škola stavební a Střední škola stavební Vysoké Mýto
Střední škola průmyslová strojnická, technická a Vyšší odborná škola Chrudim
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice
Střední odborné učiliště Svitavy
Střední odborné učiliště zemědělské, Chvaletice
Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technických oborů, Česká Třebová
Průmyslová střední škola Letohrad
Střední odborné učiliště technické, Přelouč
Střední odborné učiliště plynárenské Pardubice
Střední odborná škola elektrotechnická a strojní a Střední odborné učiliště, Pardubice
Lanškrounská hokejová liga - V první lize si střihli šumperští Nugeti dva zápasy v jednom dni, proto gólové příděly při obou výhrách nedosáhly obvyklé výše. Šumavským tygrům z Lanškrouna  nestačily ani 4 góly expardubického Jana Jeníka. Beze ztráty i nadále zůstávají CBA Nuget a lanškrounská Soma. Mezi devíti zápasy druhé ligy poutal největší pozornost souboj neporažených Petrovice – Jedlí. Po dvou třetinách ukazovala tabule stav 1:1, Petrovicím se podařilo dvěma góly odskočit na 3:1, ale Jedlí necelé čtyři minuty před koncem snížilo. Jenže závěrečná hra bez brankáře přinesla pouze další dva puky v jejich brance. Jedlí pak nestačilo na letohradský OMB, ale porazilo zábřežský Wild Band. To nahrává do karet na prvním místě unikajícím Petrovicím. Hned dva hráči se prezentovali čtyřmi brankami v zápase: Libor Sváda (Wild Band) proti Celníkům a Pavel Dobšíček (Greenhorns Lanškroun) proti Žlutým žralokům Lanškroun. Třetí ligu vedou i nadále Snakes Dolní Dobrouč. Situaci si ovšem zkomplikovali překvapivou prohrou 3:4 s lanškrounskými Rybníkáři, kterou zajistil hattrickem Lukáš Celý. Rybníkáři pak při cestě na třetí místo jasně porazili i Horní Čermnou 7:4, když vedli už 6:1. Druzí Bleskosvodi Žamberk si stejně lehce poradili s Rafany z Dolní Čermné i díky třem přesným střelám Tomáše Krejsy. V utkání horních částí vyhrál Třešňovec nad Čermnou brankou Luďka Hryzlíka 46 sekund před koncem těsně 2:1. Derby obou ostrovských celků vyhrál na ledě Forez 5:2, jenže následný protest Ostrova odhalil v dresu Forezu „černého“ hráče. Vedle kontumace 5:0 postihla Forez i ztráta všech bodů ve druhé části, takže začíná znova od nuly.
 
Výsledky - 1. liga:  
Šumavští tygři Lanškroun - CBA Nuget Šumperk 5:8 (Jeník 4, R. Andrle – Jelínek 3, Valigura 2, Křesina, M. Budina, Gereš), CBA Nuget Šumperk - Hopr Zábřeh 5:3 (Jendřišák 2, M. Budina 2, Gereš - Bílek, Brablc, Charvát), Žraloci Dolní Čermná – Soren Třebovice 0:3 (po uzávěrce), Žraloci Dolní Čermná – Šumavští tygři Lanškroun 5:0 kontumačně, Soren Třebovice – Šumavští tygři Lanškroun 5:0 kontumačně, Rydo Česká Třebová – Lazy Neckers Lanškroun 4:6 (po uzávěrce).

 

Tabulka 1. ligy:
01.   CBA Nuget Šumperk          4        4     0   0             31 : 17    8
02.  HC Soren Třebovice          6        4     0   2             29 : 21    8
03. 
HC Lazy Neckers Lanškroun 5        4     0   1              21 :  17    8
04.  Soma engineering Lanškroun  3        3     0   0             18 :   6     6
05.  Klas Nekoř                        5        3     0   2             22 : 17     6
06.  HC Lazy Neckers Lanškroun 4        3     0   1              15 :  13     6
06.  Kačeři Lanškroun              5        3     0   2             15 :  17    6
07.  Rydo Česká Třebová          7        2     1    4            25 : 35    5
08.  Žraloci Dolní Čermná         5        2     0   3             17 : 16    4
09.  Šumavští tygři Lanškroun  7        1     1    5             20 : 30    3
10.   HC Sršni Zábřeh               5        1     0   4             15 : 28    2
11.   Hopr Zábřeh                     5        0     0   5             10 : 19     0
 
Výsledky - 2. liga:  
Flyers Česká Třebová - Medvědi Bystřec 3:2 (Dejdar, Mastík, Nešický - Vrba, Uher), Greenhorns Lanškroun - OMB Letohrad 2:3 (Dobšíček, Jelínek - Vítek, M. Řehák, Vašíček), AHK Jedlí - Wild Band 5:1 (Bartášek 2, Minář, Diblík, Spáčil – Kocian), HC Petrovice - AHK Jedlí 5:2 (V. Novák 2, Baumgartl, L. Marek, Bednář - Švéda, Šanovec), Customs Red Wings Králíky – Bobři Lanškroun 1:0 (Maťašovský), Yellow Sharks Lanškroun - Flyers Česká Třebová 1:4 (Mareš – Mastík 2, Dejdar, Nešický), Customs Red Wings Králíky - Wild Band Zábřeh 0:7 (Sváda 4, C. Bartoň, Jílek, Majstršín), OMB Letohrad - AHK Jedlí 6:4 (Pavlík, Vašíček, Vítek, Řehák, Z. Škorpil, Pačínek - O. Axman 3, Navrátil), Greenhorns Lanškroun - Yellow Sharks Lanškroun 5:5 (Dobšíček 4, Novák - Jirásek, Mareš, J. Nesejt, Dušek, Dvořák), Yellow Sharks Lanškroun – OMB Letohrad 1:4 (po uzávěrce).

 

Tabulka 2. ligy:
01.   HC Petrovice                     6        6     0   0             30 : 14     12
02.  OMB Letohrad                  7        5     1    1              27 : 20     11
03.  Wild Band Zábřeh            6        4     1    1              21 :   9      9
04.  AHK Jedlí                         6        3     1    2             21 : 17      7
05.  Flyers Česká Třebová        6        3     0   3             19 : 19      6
06.  Customs Red Wings Králíky   7        2     2   3             11  : 19      6
07.  Tatenice                           5        1     2   2             11  : 14      4
08.  Medvědi Bystřec               4        2     0   3             13 : 14      4
09.  Greenhorns Lanškroun       7        1     1    5             16 : 20      3
10.   Bobři Lanškroun                5        1     0   4             7   : 17      2
11.   Yellow Sharks Lanškroun   6        0     2   4             10 : 23      2
 
Hejtman pardubického kraje převzal osobní záštitu nad Hudebním festivalem Antonína Bennewitze v České Třebové       

 

 Program Národního domu Česká Třebová v březnu 2010            

Krádeže propanbutanových lahví                                                                                                                                                   O půl čtvrté ráno vyjížděli policisté do Lanškrouna na vloupání do prodejny s potravinami. Zloděj, který rozbitým oknem vlezl dovnitř, vše důkladně prohledal. V kanceláři sebral cigarety a trezor se čtrnácti tisíci korunami. Další cigarety se ztratily i z prodejny. Tam zmizel i alkohol. Škoda byla předběžně vyčíslena na téměř čtvrt milionu korun. V případě dopadení hrozí pachateli krádeže až pětiletý trest odnětí svobody. V nočních hodinách ze středy na čtvrtek se vloupal neznámý poberta do jedné ze sklepních kójí bytového domu ve Vysokém Mýtě. Majitelé nyní postrádají jízdní kolo za více než devět tisíc korun. Po pachateli krádeže policisté pátrají. Lanškrounští policisté se od včerejšího dne zabývají krádeží mobilního telefonu. Mladému muži, který krádež přišel nahlásit až včera, se mobil za více než pět tisíc korun „ztratil“ v noci ze soboty na neděli na diskotéce v Lanškrouně. Neznámý pachatel mu ho vytáhl ze zapnuté kapsy u zimní bundy. Na svoji neopatrnost doplatila žena ve Vysokém Mýtě. Při placení nákupu v jedné z místních prodejen pravděpodobně zapomněla u pokladny peněženku. To, že jí portmonka s platební kartou chybí, zjistila až včera odpoledne. V prodejně ale nakupovala již předešlý den. Včera zaznamenali policisté na našem okrese další dvě krádeže propanbutanových lahví. První hned v sedm hodin ráno u prodejny potravin v Němčicích, druhý až po poledni v Třebovicích. V Němčicích sebral neznámý zloděj z drátěné klece sedm desetikilových a devět dvoukilových lahví. Napáchal tak škodu za bezmála čtrnáct tisíc korun. Ve Třebovicích byla způsobená škoda ještě o čtyři tisíce vyšší. Pachatel si odnesl deset velkých a čtyři malé propanbutanové lahve. Případy se policisté nadále intenzivně zabývají. Ke stejnému případu vyjížděli už včera na Vysokomýtsko (více zde).