Českotřebovský deník 68/2010 (7.3.)                                      
Zprávy z regionu                                                                      
Návštěva hejtmana Radko Martínka u vojáků, kteří působili v jednotkách KFOR.  Příslušníci 15. kontingentu, kteří půl roku působili  v silách KFOR na území Kosova,  v pátek 5. března slavnostně zakončili misi v Masarykových  kasárnách. Hosté, mezi nimiž byl i velitel společných sil AČR generál Hynek Blaško a hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, předali 372 příslušníkům medaile Za službu v zahraničí. „Po šesti, pro vás jistě dlouhých měsících, jste se vrátili zpět do  rodné země, do svých  posádek, ke svým rodinám a známým  obohaceni o nové zkušenosti a poznatky, které jistě budou přínosem pro vaši odbornou profesi i osobní život,“ pozdravil vojáky po jejich návratu z kosovského Šajkovace do posádkového města  hejtman Radko Martínek. Jádro 15. kontingentu AČR v silách KFOR tvořili příslušníci 131. smíšeného dělostřeleckého oddílu z Pardubic, který je součástí 13. dělostřelecké brigády. Velkou částí byli zastoupeni i příslušníci 14. brigády logistické podpory z Pardubic. Kontingent doplňovali vojáci z dalších 54 útvarů a zařízení české armády.  Kontingent plnil operační úkoly v misi KFOR. Vojáci udržovali klid  a bezpečnost  občanů všech národnostních skupin. Prioritou byla ochrana  životů a majetku minorit, ale také významných náboženských a kulturních památek. (mag, mv).

Radko Martínek navštívil několik pracovišť Správy a údržby silnic.  V pátek 5.3. odpoledne navštívil pan hejtman SUS (správu a údržbu silnic) a to v obci Luže a městech Litomyšl, Polička, Svitavy a Moravská Třebová. Zajímal se o techniku, její nasazení, poruchovost, dále o problémy, které nejvíce zaměstnaly pracovníky  v letošní zimě a na některých SUS i osobně poděkoval posádkám techniky při jejich náročné práci..Na dalších fotografiích Luboše Kozla  jsou fotografie z jednotlivých návštěv a také mapky jednotlivých cestmistrovství. Při jejich zkoumání lze však zjištuji, že se od doby, kdy pracovaly samostatné "Okresní správy silnic" až zas tak mnoho nezměnilo, alespoň ve stanovení jednotlivých rajónů. Jak  můžete zjistit např. z mapky cestmitrovství Litomyšl tak třeba "naši silnici" II/358 Litomyšl - Česká Třebová má stále cestmistrovství Litomyšl na starosti úsek od Litomyšle až na "Koloušku", kde byla dříve hranice okresu Svitavy - Ústí n.O. Další část silnici pak dál už má silnici na starosti SÚS Ústí n.O. Přesně tak to bylo ještě za komunistů, nic se nezměnilo, auta se zde točí na poli a silnice nemá stejného pána.... Očekával bych, že jednotlivá cestmistrovství dostanou k údržbě ucelené úseky silnic tak, aby  se nemusely zbytečně točit.... A navíc - hranice okresu se mezitím posunuly.

 

Cestmistrovství Litomyšl

 

 Cetsmistrovství Luže  

Cestmistrovství Polička

Svátek žen v Bohdanči                                                             

  • Společně s panem Neubauerem a JUDr. Martinem Netolickým se v sobotu 6.3. hejtman Radko Martínek zúčastnil ve městě Lázně Bohdaneč, Svátku žen. Na této akci byl přítomen pan poslanec Miroslav Váňa, paní poslankyně Ludmila Navrátilová, dále paní radní Jana Pernicová, pan radní Václav Kroutil a další osobnosti - také místostarostka města České Třebové ing. Jaromíra Žáčková.
  • Foto Luboš Kozel.
  •  

  •  
  •