Českotřebovský deník 71/2010 (8.3.)                                      


Poslední vystoupení dechové hudby Řetůvanka v České Třebové, v Domově pro seniory se uskutečnilo v prosinci na neobvyklém adventním koncertu, kterého se zúčastnila i poslankyně Jana Zelenková. Předtím  zde vystoupila Řetůvanka 19. září  na zahradě na další úspěšné akci. Z tohoto koncertu je i úvodní fotografie Martina Šebely. Bylo to vydařené vystoupení, jako spousta dalších koncertů, které tato populární dechovka vedená dirigentem  Jiřím Zemanem absolvovala,  jak přímo u nás ve městě, tak i okolních obcích.  Další koncert se uskuteční v pátek 12. března ve velkém sále Kulturního centra pod názvem Muziky, muziky. V kulturním centru si při této příležitosti připomeneme také desetiletou existenci svazku obcí region Orlicko-Třebovsko. Opět zazní populární skladby a ukážou že dechovka Řetůvanka  není jen pro starší generaci, jak si někdo může namlouvat, ale  úplně pro všechny.  Svědčí o tom také spousta mladých za pultky, které uvidíme a také uslyšíme na tomto koncertu.  To že Řetůvanka hraje a sklízí úspěchy (hrála například i v Olawě), je především zásluhou Jiřího Zemana. Už nyní se můžeme těšit na další koncert , na pátek 12.3.  večer. Fotografie z prosincového koncertu:
 
 
Slavnostní zahájení ZLOM VAZ PO  X. – Postupové přehlídky amatérského divadla v Pardubickém kraji bude 19.3. 2010

Přehlídka pořádané  za finanční podpory Ministerstva kultury, Pardubického kraje, města Česká Třebová a Ústí nad Orlicí s tímto programem:
 
Pátek 19. 3. 2010 – 15.30 hod. Výstavní síň KULTURNÍHO CENTRA Česká  Třebová
-         přivítání účastníků přehlídky představiteli města Česká Třebová
-         představení poroty přehlídky
-         seznámení s programem přehlídky
-         od 16 hod. přehlídka začíná soutěžním představením Divadla Exil Pardubice
    ROZMARNÉ LÉTO ve Velkém sále Kulturního centra Česká Třebová
 
Na setkání se těší Petr Žitný v. r., ředitel přehlídky 2010                                   Program přehlídky na:   http://osdo.ustinadorlici.cz


Český svaz ochránců přírody Podorlicko v České Třebové pořádá přednášku Prof. Dr. Pavla Kováře

CESTY ROSTLIN aneb JAK OVLIVŇUJÍ ROSTLINSTVO SOUBĚŽNÉ LINIE V KRAJINĚ               

Přednáška krajinného ekologa, botanika, a učitele přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze
prof. RNDr. Pavla Kováře CSc. bude o putování rostlin v krajině údolí Tiché Orlice v minulosti a v současnosti,
o proměnách krajiny a vegetace v závislosti na režimu záplav a civilizačních vlivech.
 
Přednáška   se  koná v České Třebové ve čtvrtek 11.3. 2010 od 18.00 hodin
v Ekocentru Podorlicko ( Podbranská ulice 1) 
 

Osud nádraží v Ústí nad Orlicí bude předmětem veřejného slyšení v Senátu  17. března.                        
Spor o zachování historického železničního nádraží v Ústí nad Orlicí  mezi zachránci budovy, t.j. sdružením "Nádraží nedáme!" a městem je také častou náplní periodických pondělních tiskových konferencí na ústeckoorlické radnici. Osud nádraží je podle toho, co bylo řečeno právě  toto pondělí, se podle tamní radnice dostal do patové situace. Sdružení Nádraží nedáme! a dalším zastáncům zachování budovy se sice podařilo prosadit, že se objekt nemusí bourat, podle starosty jej však nikdo nechce. Nejisté je rovněž využití nádraží, řekl dnes novinářům starosta Richard Pešek (ODS).  Ze všeho jasně vyplývám že Ústí n.O. se tomuto řešení bude bránit co možná nejvíce, historickou budovu nechce a nechce a chtít nebude. Budova však patří Českým drahám, bude prohlášena za kulturní památku, což zruší před čtyřmi lety vydaný demoliční výměr.   Nádraží může žít, ale ústecká radnice tomu nepřeje a nechce to dovolit. A pokud bude mít nějakou možnost tomu zabránit, tak to jistě  udělá.  Snad to může vyřešit veřejné slyšení v Senátu ČR, které se podařilo zajistit ovšem právě zmíněnému občanskému sdružení Nádraží nedáme, které se v této věci na senátory obrátilo.  Už na tom je vidět, co všechno dokáže tato hrstka lidí zajistit.  Senát se má otázkou ústeckého nádraží zabývat 17. března také Senát za přítomnosti šéfů Českých drah, SŽDC, ministrů dopravy a kultury a dalších osob. Slyšení je reakcí na petici za zachování nádraží s více než 16.000 podpisy a bylo zorganizováno osobní účastí některých senátorů v aktivitě za zachování této historické budovy.... (re)