Českotřebovský deník 72/2010 (9.3.)                                      
Vzpomínka na pana primáře MUDr. Jiřího Kroulíka:                                                                            

Nedávno mne a mé kolegy a kolegyně zastihla smutná zpráva o úmrtí pana primáře MUDr,.Jiřího Kroulíka. Zemřel náhle 11.2.20l0 v nedožitých 82 letech. Narodil se 24.l0.l928 v Chocni. Po celý svůj profesionální život se věnoval plicním chorobám.Zprvu pracoval jako sekundární lékař, později jako primář a v letech l980 až l990  jako ředitel plicní léčebny v Žamberku. Během svého působení se podílel na rozvoji velmi   kvalitní a diagnosticky perfektní péče v tomto ústavu za spolupráce s radiology,histology a hrudními chirurgy z Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Od r.l99o pak řadu let pracoval jako pneumolog v plicní ambulanci v  České Třebové V mysli zůstává nám,kolegům i vděčným pacientům, vzpomínka na laskavého,vzdělaného lékaře s gentlemanským chováním. Pro mne osobně je to i ztráta přítele mého otce a přítele naší rodiny a představitele starší generace lékařů, od nichž jsme se my, mladší, mnoho naučili. 
S vděčností  MUDr. Hana Fialová a kolegium Svazu českých lékařů.
 
Jak dopadl zápis budoucích prvňáčků na českotřebovských základních školách.                                    

Na Základní škole Habrmanova ulice bylo zapsáno 63 žáků, sedm si však podalo žádost o odklad a tak zde do dvou prvních tříd nastoupí 56 žáků.  Na Nádražní ulice bylo zapsáno 55 žáků, dva ale požádali o odklad školní docházky. Na Parníku do Ústecká nastoupí do první tříd 40 žáků. celkem tedy bude od 1. září otevřeno 6 tříd základních škol.   Další žáci se zapsali do základních škol v rámci našeho obvodu pověřeného úřadu v Rybníku, Semaníně a Třebovici. Největší problémy zřejmě budou mít v Rybníku, kde k zápisu přišli do první třídy jen tři budoucí prvňáčci.                                (Podle informace odboru školství MěÚ)
 
V minulém týdnu navštívila partnerské  město Agrate Brianza skupina dětí a učitelek ZŠ Ústecká,          

prožili zde zajímavý týden, ve kterém se podívaly jak do obdobné základní školy a zúčastnily se vyučování, také výletů do okolí.  Ani v Itálii ještě není pokročilé jaro, ale přece jen přívětivější počasí než u nás. ZŠ Parník spolupracuje s italským partnerským městem již několikátým rokem,  učitelky parnické ZŠ také u nás navštěvovaly kurzy italštiny.  jedná se o výměnný pobyt, parnické děti budou zase hostit své italské přátele. Obdobně zase ZŠ Habrmanova udržuje partnerské kontakty se ZŠ ve Svitu.

 

Termíny akcí k větrným elektrárnám ve Skuhrově jsou stanoveny                                                          

 Informační technický seminář o zamýšlené výstavbě větrné elektrárny Skuhrov a problematice větrných elektráren vůbec  se uskuteční ve Skuhrově 19. března,   Následně se pak má 29.3. uskutečnit  hlasování občanů starších 18 let.  Záměrem bylo postavit nad Skuhrovem větrnou elektrárnu se stometrovým stožárem a výkonem 3MW, vzdálenost stožáru od nejbližších obydlených domů ve Skuhrově je 840 metrů.  Původně se o tuto lokalitu ucházelo dokonce 7 investorů, chtěli zde postavit větší počet větrných elektráren.   Z toho vychází úvaha města, je-li stavba tak výhodná pro soukromé investory, jistě může být výhodná i pro Město, které podle schváleného záměru nejdříve uvažovalo o dvou větrnících, nyní jen o jediném.. Podobná úvaha se týkala lokality Kozlov. Zde  sice obyvatelé obce s výstavbou souhlasí, vznikly ale další překážky během procesu EIA, problémy jsou  v oblasti krajinného rázu stavby.   Tento problém je možná odstranitelný, ale vyžadoval by dlouhodobé působení města  s nejistým výsledkem. Proto podle starosty  Jaroslava Zedníka město zatím od záměru ustoupí. 
Mezinárodní hokej                                                                                                                                

Hokejovou sezónu zakončí mezinárodní přátelské hokejové utkání mezi Lokomotivou Česká Třebová a hokejisty ze Svitu, které se uskuteční o příštím víkendu. Hokejisté ze Svitu přijedou v pátek odpoledne a budou přijati na českotřebovské radnici starostou města.
Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí  přijme do pracovního poměru lékaře/ku                                  

Nabízíme velmi dobré platové podmínky, možnost dalšího vzdělávání,  nově zrekonstruovaný byt k dispozici. Vhodné i pro absolventy.
Nástup možný ihned. Kontakt:  tel. 465 544 206    e-mail: kutnarova@rehabilitacniustav.cz   www.rehabilitacniustav.cz

Soutěž odborných dovedností oboru elektrikář silnoproud 2010                                                            

Akci pořádá SOŠ a SOU technických oborů Česká Třebová Skalka 1692, Česká Třebová  ve dnech 24. a 25. března 2010  
 
Člen organizačního výboru přehlídky České ručičky:  p.Ing.Antonín Doušek, Ph.D ředitel SŠIT a SP Brno
 
Organizační komise: vedoucí: p. Jan Hanik, VUOV SOŠ a SOU Č. Třebová členové:  p. Arnošt Ježek, UOV SOŠ a SOU Č. Třebová  p. Adolf Pecha, UOV SOŠ a SOU Č. Třebová  p. Jaroslav Silberník, UOV SOŠ a SOU  Č.Třebová 
Hodnotitelská komise: předseda: p. Zdeněk Bakovský, ISS Nová Paka  a členové: pedagogický dozor zúčastněných škol 
Účast v soutěži: Na základě přihlášky se z každé školy může přihlásit dvoučlenné družstvo žáků 3.ročníku studujících první obor po základní škole.
 
6. Program soutěže:
24.3. 8:30 – 8:45 zahájení soutěže, organizační pokyny 8:45 – 9:00 přesun soutěžících, školení BOZP
9:00 -12:00 praktické cvičení  12:00-13:00 hodnocení úloh komisí
13.30-16:30 praktické cvičení č.1  16:30-17.30 hodnocení úloh komisí
19:30 výměna zkušeností a hodnocení 1.dne soutěže pedagogickým doprovodem
25.3.   8:30 –10:00 teoretická část soutěže  12:30 vyhlášení výsledků soutěže, předání cen
 
Technická ustanovení:
1. Poměr hodnocení praktické a písemné části je 2 : 1
2. Praktická část je rozdělena na tři samostatné úlohy s různou časovou náročností, bodové hodnocení je rozděleno v poměru 2 : 1 : 1
3. Hodnotící komice bude hodnotit anonymně, každý účastník bude mít přiděleno soutěžní číslo
4. Písemná část bude provedena testem 
5. Soutěž bude hodnocena v kategorii jednotlivců a družstev
7. Odměněni budou první tři jednotlivci a družstva v soutěži
 
Informační centrum k budoucí silnici R35 otevřeno v Pardubicích                                                         

Je zaměřeno na klíčovou komunikaci pro dopravu v České republice – rychlostní silnici R35 v celé její trase, tedy v území Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého kraje a Středočeského kraje. Sídlí v kanceláři zmocněnce vlády pro liniovou výstavbu rychlostní silnice R35 a dálnice D11 v Pardubicích, třída Míru 90. Informační centrum je určeno odborné veřejnosti, starostům obcí, občanským sdružením, školám i široké laické veřejnosti. Lze tu získat veškeré informace o přípravě a realizaci této komunikace, využít moderní techniky k názorné prezentaci trasování R35, ale také informovat se o dopravní politice a investiční výstavbě v České republice. Obracím se na Vás s nabídkou navštívit toto informační centrum. Starostům obcí a občanským sdružením nabízíme poskytnutí informací o trasování silnice, o časovém harmonogramu výstavby či o pozemcích, které budou vykupovány. Školám nabízíme uspořádání odborných exkurzí o výstavbě dálnic v České republice a s názornou ukázkou práce investora. Budete-li mít zájem informační centrum navštívit, kontaktujte kancelář zmocněnce vlády pro liniovou výstavbu rychlostní silnice R35 a dálnice D11 na telefonním čísle 466 687 389 a  724 348 192 nebo elektronicky na adrese katerina.nohavova@rsd.cz, abychom Vám mohli nabídnout konkrétní termín návštěvy. Pro veřejnost je informační centrum otevřeno každé pondělí a středu od 8:00 do 12:00 hod. a od 13:00 do 17:00 hod. Další informace o informačním centru a především o rychlostní silnici R35 lze získat na www.r35.eu. Děkuji Vám za zájem o informační centrum a rychlostní silnici R35 a těším se na setkání s Vámi i Vašimi partnery a studenty.       Ing. Ivo Toman
 
Mgr. Radko Martínek opět na cestách . Ve čtvrtek 11.3. pojede do Pardubic a Lázní Bohdaneč             

Ve čtvrtek 11. března odpoledne zahájí  hejtman pracovní program v průmyslové škole potravinářské. Prohlédne si unikátní mlýn a bude besedovat se studenty. Z Pardubic, sídelního města kraje, zamíří do Lázní Bohdaneč.  Po návštěvě tamní radnice zavítá do léčebných lázní. Prohlédne si také  textilní firmu, která šila sportovní pláštěnky pro české olympioniky. Na závěr pracovní cesty se hejtman setká s občany, s nimiž bude diskutovat o spalovně nebezpečných odpadů, rychlostní silnici R35, změnách ve školství a ve zdravotnictví. Beseda s občany  začíná od 17.30 hodin  v Langrově síni radnice. (mag)

 

Lidovci v Pardubickém kraji vyhlásili útok na dvě křesla v letošních květnových volbách                          

Do volebního boje nasadili na první místa kandidátky silný tandem ve složení Roman Línek a Věra Luxová. Zatímco Roman Línek sází na desetiletou praxi z krajské politiky, Věra Luxová chce své působení v politice založit na důvěře občanů v politiku a na morálních hodnotách.
"Cítíme silnou podporu, které chceme v tomto roce plném voleb plně využít a naše voliče nezklamat. Za deset let na kraji se nám podařilo v rámci koaličních jednání a vládnutí docílit splnění plánů v řadě oblastí a tímto způsobem chceme pokračovat i na republikové úrovni. V našich řadách na to máme schopné lidi,"
říká ke složení kandidátní listiny KDU-ČSL v Pardubickém kraji její lídr Roman Línek a dodává, že lidovci jdou do voleb s ambicemi obsadit v dolní komoře parlamentu ideálně dvě křesla. Ráda bych posílila důvěru v politiku KDU-ČSL a nabídla ji lidem jako slušnou alternativu k velkým stranám," říká ke své kandidatuře Věra Luxová, která je dvojkou na listině v Pardubickém kraji a vážnou kandidátkou na post ve sněmovně. Vedle plánů a vizí do budoucna lidovci také představili výsledky primárních voleb do Senátu v rámci obvodů v Pardubickém kraji a bilancovali desetileté působení na kraji v rámci vládnoucí koalice.
Schválení kandidáti KDU-ČSL pro senátní volby 2010 v rámci Pardubického kraje jsou:
Ve volebním obvodě č. 46 (Ústí nad Orlicí) pro volby do Senátu PČR v roce 2010 KDU-ČSL nominuje svého člena Ing. Petra Šilara, radního Pardubického kraje.
Pro volby do Senátu PČR ve volebním obvodě č. 43 (Pardubice) v roce 2010 KDU-ČSL podpoří podobně jako v minulosti v případě senátorky Jaroslavy Moserové kvalitní kandidátku mimo řady KDU-ČSL. V letošním roce to bude Mgr. Miluše Horská, kandidátka Nestraníků. "Chceme i nadále aktivně spolurozhodovat o dění v Pardubickém kraji a podílet se na projektech, které pozvednou úroveň života a budou přispívat k rozvoji celého kraje," dokončuje Roman Línek.      Tomáš Zdechovský
 
Automobilní škola v Ústí nad Orlicí má nové vzdělávací centrum                                                          

Nová hala pro praktický výcvik je od pátku 5. března k dispozici žákům Střední průmyslové školy automobilní v Ústí nad Orlicí. Kompletní rekonstrukce původní budovy byla uhrazena především z prostředků Evropské unie. Její součástí byla nová fasáda i zbrusu nové interiéry. Ty jsou vybaveny svařovací technikou, novými vrtačkami, frézkami, soustruhy a další technikou, která nyní umožní praktickou výuku celé řady profesí. Cílovou skupinou tohoto projektu jsou žáci. Nová hala jim nabízí špičkové podmínky pro přípravu na budoucí povolání. Stavba byla z velké části financována z Regionálního operačního programu pro Rozvoj podnikatelského prostředí. Konkrétně bylo z prostředků Unie uhrazeno téměř 14,5 miliónu korun, což představuje 85 procent celkových nákladů. Zbývající částka byla škole poskytnuta ze rozpočtu Pardubického kraje a státního rozpočtu ČR. „Moc bych chtěl poděkovat jak odboru školství, tak odboru strategického rozvoje Pardubického kraje. Bez jejich pomoci by rekonstrukce haly neproběhla,“ poděkoval za podíl kraje na realizaci stavby spokojený ředitel školy Petr Vojtěch.
 
Turnaj šestek na ZS v Ústí nad Orlicí: Svitavští v závěrečném duelu překvapili Bratislavu                      

Za účasti šesti celků se konal na místním zimním stadionu 9. ročník mezinárodního turnaje šestek v ledním hokeji, který byl v celé historii nejvyrovnanější. Poprvé se představil celek z Bratislavy, což zvýšilo úroveň turnaje na nejvyšší míru, když v jeho řadách hráli i někteří bývalí hráči druholigových celků Slovenska. Za překrásného počasí bylo odehráno celkem patnáct zápasů na dvakrát osm minut čistého času. Přestože slovenský celek své první soupeře doslova převálcoval, tak v závěrečném duelu turnaje nestačil na výborně hrající celek Svitav a nakonec přes mocný finiš v závěru přece jenom prohrál a skončil za svitavským celkem na druhém místě, když bronzový byl celek Tuněchod. Nejlepším hráčem turnaje byl vyhlášem svitavský Martin Hapala, kanadské bodování vyhrál a nejlepším střelcem spolu se svým spoluhráčem Peterem Foltinem se stal Jan Koláček z Bratislavy a zároveň získal i nejvíce asistencí. Nejlepší výkony v brance podával Daniel Wotawa z celku Svitav.                                                                                                                    MICHAEL RESLER 

Konečná tabulka 9. ročníku Turnaje šestek 2010:

1

Slévárna THGM Svitavy

5

3 2 0

21 : 14

8 bodů

2

Třicátníci Bratislava

5

4 0 1

53 : 20

8 bodů

3

HC Tuněchody

5

2 1 2

28 : 27

5 bodů

4

HC Sněhurka Jaroměř

5

1 2 2

18 : 27

4 body

5

Olbena Lukavice

5

1 1 3

14 : 33

3 body

6

Žraloci Dolní Čermná

5

1 0 4

20 : 34

2 body