Českotřebovský deník 82/2010  (19.3.)                                   

POSLEDNÍ BRUSLENÍ  se bude konat příští neděli (28.3.2010) od 15.00 na zimním stadionu. Akci pořádá hokejový oddíl ve spolupráci s Taneční školou Č. Třebová a se společností EkoBi spol. s r. o. Plakát na akci je ZDE

Výstava v galerii JeštěR                                                          

Městské muzeum Česká Třebová vás zve na výstavu
Karel Šiller  J I N A K
Výstava, která chce připomenout osobnost výtvarníka, fotografa a galeristy Karla Šillera, bude zahájena v neděli 11. dubna 2010 v 17 hodin v galerii Ještě R.
Na vernisáži promluví akademický malíř  Boris Jirků, zahrají a zazpívají manželé Vedralovi z Vysokého Mýta.
Výstava bude přístupná denně mimo pondělí do 31. května 2010 takto:
út – pá 13 – 17 hodin,   so – ne 9 – 12 a 14 – 17 hodin
 
NETRADIČNÍ RODINNÁ BOHOSLUŽBA                                                                                            

Sbor Církve adventistů sedmého dne v České Třebové srdečně zve do místní modlitebny ve Smetanově ul. na film JEŽÍŠ – v pátek 9. 4. 2010 v 18:30 hod. a na netradiční bohoslužbu s velikonoční tématikou (mluvené slovo, křesťanská hudba, videoklipy) – v sobotu 10. 4. 2010 v 9:00 hod. pro duchovní obohacení nejen dospělých ale i dětí.  Výbor sboru

Organizátorem veřejné osobní dopravy v Pardubickém kraji se stane společnost Oredo, příspěvková organizace Královéhradeckého kraje. Kraj ji vybral ve výběrovém řízení. Oredo má zajistit rozvoj integrovaného dopravního systému. Hejtman Radko Martínek nevylučuje, že některé vlakové spoje v budoucnu kvůli úsporám nahradí autobusy. „Firma bude pokrývat území obou krajů. Slibujeme si od toho optimalizaci obou dopravních systémů, protože v některých částech se překrývají nebo doplňují,“ uvedl hejtman Radko Martínek. Integrace dopravy v Pardubickém kraji zatím stále nevyřešila základní a pro mnoho lidí naléhavější problém, kterým je nedostatek či absence spojů a jejich malá návaznost. V regionu například existují desítky obcí, kam večer a o víkendu veřejná doprava vůbec nejezdí. „Oredo má jiné zadání, skutečnou optimalizaci dopravy tak, aby nekolidovaly autobusové a železniční spoje,“ uvedl Martínek. Podle Martínka by měla být páteří IDS železnice s uzlovými místy v Pardubicích a České Třebové. Regionem prochází podélně železniční koridor, kolmo na něj vedou menší tratě. Za kilometr přepravy po železnici platí kraj kolem 80 korun, zatímco za autobusovou dopravu asi 30 korun. Pokud by byl provoz na některých železničních tratích příliš nákladný, kraj by jej nahradil levnějším druhem dopravy. „Budeme muset racionálně rozhodovat, kde se nám vyplatí, aby jezdily vlaky, a kde se vyplatí převést dopravu na autobusy,“ řekl hejtman.Za své služby by mělo Oredo dostávat měsíčně několik set tisíc korun. Kraj si v letošním roce objednává u dopravců autobusovou dopravu v objemu přes 13 milionů kilometrů, za niž zaplatí 240 milionů korun, a železniční dopravu v rozsahu asi 4,6 milionu kilometrů. Náklady na dráhu letos plánuje ve výši 306 milionů korun, dalších 135 milionů na pokrytí ztrát přidal stát. Pardubický kraj má v integraci dopravy proti Královéhradeckému značné zpoždění. IDS ve veřejné dopravě v regionu začal fungovat v únoru 2008, v současnosti existuje na Pardubicku a Chrudimsku, letos by se měl rozšířit i na Svitavsko a Orlickoústecko.

Zdravotnickou záchrannou službu Pardubického kraje (ZZS PAK) povede od 1. dubna 2010 anesteziolog Pavel Svoboda.   Rozhodnutí komise potvrdila Rada Pardubického kraje ve čtvrtek 18. března. Lékař Pavel Svoboda pracuje v Pardubické krajské nemocnici na oddělení ARO. Má dvě atestace v oboru anesteziologie a resuscitace a licenci České lékařské komory  pro výkon vedoucího lékaře a primáře pro urgentní medicínu. V devadesátých letech 20. století sloužil jako externí lékař pro ZZS v Pardubicích a Chrudimi. „Na rozdíl od ostatních uchazečů, jejichž kvalita byla srovnatelná, doktor Svoboda zdůraznil, že považuje za prioritu stabilizaci personálu,“ uvedla radní zodpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová. „Protože jezdil se záchrannou službou, věříme, že dobře zná prostředí v záchranné službě.“ Do výběrového řízení na ředitele ZZS Pardubického kraje se přihlásilo celkem sedm kandidátů.  

Litomyšlský zámek má novou šanci na dotaci z EU. Kladruby nad Labem, Litomyšl - Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem a zámek v Litomyšli se znovu ucházejí o stamilionové dotace na opravu areálů. Jejich naděje na získání evropských peněz je stále živá, i když v prvním kole Integrovaného operačního programu na podzim minulého roku neuspěly. Na úterním jednání v hřebčíně i na litomyšlském zámku to potvrdili zástupci ministerstva kultury a Pardubického kraje.  „Díky dohodě mezi ministerstvem pro místní rozvoj a ministerstvem kultury existuje velká šance, že integrovaný operační program bude v oblasti kulturního dědictví posílen o miliardu korun,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Smysl setkání spatřuje zejména v tom, aby oba subjekty dokonale připravily své projekty do další výzvy. Hřebčín v Kladrubech nad Labem v rámci svého projektu předpokládá opravu celkem 29 objektů. Potřebuje na to 380 milionů korun. Podstatně skromnější je pardubické pracoviště Národního památkového ústavu, které je garantem projektu v Litomyšli s pracovním názvem Umění na zámku. Počítá s náklady kolem 180 milionů nejen na opravy části budov, ale také například na pořízení mobilní konstrukce pro zastřešování zámeckého nádvoří při kulturních akcích.  Ministerstvo kultury podle slov vrchního ředitele Zdeňka Nováka počítá s vyhlášením doplňkové výzvy v polovině roku, předpokládaná uzávěrka žádostí bude ve 3. čtvrtletí. Projekty z Pardubického kraje mají vzhledem k významu těchto památek velkou šanci uspět. Samozřejmě za předpokladu, že budou včas podány a budou v souladu s podmínkami programu
 
Kreativní kurzy  v DDM Kamarád
Dům dětí a mládeže Kamarád Česká Třebová pořádá pro dospělé a starší děti kreativní kurzy. Přihlásit se můžete vždy 14 dní před akcí v DDM Kamarád nebo na tel. č. 465 535 382, 777 292 244, 777 292 218. Každá akce se bude konat při minimálním počtu  5-ti účastníků. Bližší informace o jednotlivých akcích budou průběžně zveřejňovány na internetových stránkách DDM Kamarád.
Čtvrtek 1.4. 2010 v 1700hod. – velikonoční aranžmá, lektorka: Kolářová Claudie
Čtvrtek 22.4.2010 v 1630hod. – šperky z fimo hmoty, lektorka: Kolářová Claudie
Čtvrtek 6.5.2010 v 1600hod. – pletení košíčků z pedigu, lektorka: Mutlová Iveta
 
Bazar dětského oblečení v DDM Kamarád
DDM Kamarád Česká Třebová pořádá již tradiční Bazar kojeneckého a dětského zboží, oblečení pro „teenagery“,  hraček, autosedaček, postýlek, kočárků a ostatních věcí pro děti.
Příjem zboží – středa 7.4.2009                                     9:00-11:00      13:00-17:00
Prodej zboží – čtvrtek 8.4.2009                                   9:00-11:00      13:00-17:00
Výdej zboží – pátek  9.4.2009                                   15:00-16:30
Neprodané věci je nutné vyzvednout 9.4.2010 v určeném čase. V případě nevyzvednutí propadají věci charitě!!!