Českotřebovský deník 83/2010 (20.3.)                                    

Eduard Haken, čestný občan města Česká Třebová, by se v pondělí 22.3. dožil stovky                            

Eduard Haken (*22.3.1910 Šklín - Halič, Ukrajina, + 12.1.1996 Praha) V roce 1928 maturoval na gymnáziu v Lucku, v letech 1929-1932 studoval medicínu na Univerzitě Karlově. Už na střední škole zpíval na školních večírcích, v Praze účinkoval ve sborech a vydělával si jako zpěvák hudebních složek při filmových představeních. V Národním divadle  se stal Haken jednou z nejvýraznějších a nejvýznamnějších uměleckých osobností své doby. Jeho bas se vyznačoval krásnou barvou, objemným tónem, velkým rozsahem od sytě znějících profundních hloubek až po barytonové výšky a jedinečnou pěveckou  technikou. K jeho milovaným postavám patřil Kecal v Prodané nevěstě, jedna z prvních velkých operních rolí, a Vodník v Rusalce. Ale jeho cesta ke zpěvu nebyla vůbec snadná - nebýt náhody, vystudoval by medicínu a nejen Národní divadlo by přišlo o jedinečný hlas Eduarda Hakena. Ale zasáhla náhoda. Hakenův profesor zpěvu Levytský ho bez jeho vědomí přihlásil na konkurz do sboru Národního divadla.  Žádné štěstí tam ale nezažil - za celé dva roky zpíval jen dvě malé role. A tak Hakenovi jeho hlasový pedagog navrhl, aby odešel zpívat jinam. Poprvé vystoupil na jevišti olomouckého divadla v roce 1938.  Od olomouckého angažmá byl nerozlučnou uměleckou dvojící s tenoristou Benem Blachutem. Právě v jeho společnosti poznal i svou budoucí manželku. Společně s přítelem se jednou vypravil do zlaté kapličky na představení Zuzana Vojířová, kde hlavní roli hrála krásná Marie Glázrová... A zrodila se velká láska. Vzali se v roce 1947 a prožili nádherné manželství, z něhož se narodila dcera Marie. Oba umělce spojovala láska k divadlu, ač se k nim to jejich mateřské Národní často chovalo víc než macešsky. Marii Glázrové rolí stále ubývalo (poslední byla v Kočičí hře s Danou Medřickou) a ani Eduard Haken, který se nikdy netajil svými politickými názory, to neměl snadné. Ale lepší Kecal a Vodník prostě nebyl... Vedle opery miloval koncerty a recitály v kostelech, jezdil po celé republice, aby potěšil milovníky opery... 
Eduard Haken koncertoval v České Třebové poprvé v roce 1943 a od té doby mnohokrát. Jeho vystoupení dokázala vždy naplnit sál Národního domu nebo kina Svět. Někdy přijel i se svou manželkou Marií Glázrovou Tradicí se staly především koncerty, které uspořádal zdejší Kruh přátel hudby k Mistrovým kulatým narozeninám. Koncert k pětasedmdesátinám v březnu 1985 musel být narychlo přesunut z Malé scény do Národního domu, ale ani ten zájmu veřejnosti nestačil, podobně o pět let později v roce 1990. Nezapomenutelný byl i jeho koncert k neuvěřitelným pětaosmdesátinám 12. května1995. Pak přijel do České Třebové ještě jednou, společně s dcerou Marií, aby v obřadní síni staré radnice převzal čestné občanství města.  Eduard Haken zemřel náhle 12. ledna 1996. Jeho manželka ho přežila o pouhé čtyři roky. Oba leží na vyšehradském Slavíně hned vedle přítele největšího Bena Blachuta.   (mm)
 
Zásahy do výsledků ankety o ústeckém nádraží na webových stránkách www.oik.cz                        

27. února 2010 byla zprovozněna anketa s názvem: „Jste spokojeni s tím, že nádražní budova na hlavním nádraží v Ústí nad Orlicí bude zachována?“
2. března 2010 jsme rozeslali hromadný email petentům se zprávou o posledním vývoji v kauze. Při té příložitosti jsme jim zaslali odkaz na stránku www.oik.cz, kde se mohli v anketě vyjádřit. 
V ten samý den přispěl do diskusního fóra Martin Vašíček, jednatel OIK TV, kde mj. uvedl: „I když pohled OIK TV je a bude v této problematice nestranný, osobně mě mrzí zneužití naší ankety ve prospěch signatářů OS „Nádraží nedáme“ hlasovacím robotem.“ A z kolonky „ano“, jsem spokojen se zachováním budovy, odmazal více jak 400 podpisů!
Následující den, jsem pana Vašíčka informoval o tom, že žádný hlasovací robot použit nebyl, nýbrž se jednalo o reálné hlasy jednotlivých občanů, což mohl zjistit i tím, že každý hlas byl podepsán z jiné IP adresy. Navíc nevíme, co bylo určujícím prvkem, zda odstranit právě 400 hlasů. Proč jich neodstranil 100? Nebo 500? Jak poznal, který je od údajného robota, a který je reálný? Navíc jsem jej vyzval k tomu, aby původní stav hlasování obnovil, protože údajné pozadí hlasování bylo již vysvětleno.
Na tento email pan Vašíček dodnes nezareagoval.
Proto jsem vyzval petenty k opětovnému hlasování. To jim však bylo zablokováno, protože počítadlo již jejich IP adresu jednou zaznamenalo a pravidla hlasování z důvodu objektivity nedovolují dvojité hlasování z jedné IP adresy. Tedy: hlasujícím občanům byl hlas vymazán, neobnoven a nemají možnost svůj názor vyjádřit. Místo toho si mohou přečíst následující zprávu: „Anketní subsystém zjistil, že jste v této otázce již jednou hlasovali a v zájmu objektivity této ankety Vám bohužel nemůžeme povolit druhé hlasování. Děkujeme za pochopení!“
Co může být důvodem k zásahu do hlasování? Třeba to, že firmu pana Vašíčka finančně podporuje město Ústí nad Orlicí, které veřejně deklaruje svůj zájem na demolici budovy a není v jeho zájmu, aby hlasování veřejnosti vyznělo jinak, než jaký je záměr města. Koneckonců, výsledkem ankety argumentoval na půdě Senátu i sám pan starosta Pešek. Pozastavujeme se však nad deklarovanou údajnou nezávislostí OIK TV. Tímto skandálním zásahem do hlasování veřejnosti  společnost OIK TV prokázala zájem na tvorbě zpravodajství ve prospěch jednoho ze subjektů kauzy.                                                                               Ing. Martin Kadrman
 

Okousané stromky na městském hřbitově                                                                                               

Letošní zima byla hodně zlá především pro zvířátka, dlouho ležela vysoká sněhová pokrývka a ta nutila lesní a polní zvěř shánět potravu všemi způsoby, také ohryzáním kúry mladých stromů  právě taková škoda vznikla na nově zasázených stromech na městském hřbitově, dá se očekávat, že takové poškození hned po zasazení nepřežijí a že bude třeba nová výsadba.  Myslím, že se tomu dalo předejít  vhodným ošetřením  zasazených stromů ochranou pletivem apod. Na zasazené stromy by se měla vztahovat záruka, stálo to dost peněz. Pokud došlo k pochybení, měla  by být škoda nahrazena. S možností ohryzu stromků zvěří po podzimním zasazení se dalo počítat. Právě  v nastávajícím týdnu se budou kácet stromy na serpentině i jinde. Zde vidíme, jak je snadné  stromy odstranit, na hřbitově zase vidíme, jak nesnadné je nové stromy uvést do života.                                                                                         (mm)
 

Američané teprve navrhují, ale Česká Třebová již koná.                                                                         

O co se jedná, v čem že jsme lepší než USA?   Soudím tak ze zprávy uvedení na ČT24 a také na webu ihned.cz, podle kterého americká Federální komise pro telekomunikace navrhuje, aby měl do roku 2020 každý Američan přístup k velmi rychlému internetu. Nyní nemá v USA doma širokopásmový internet asi 100 milionů lidí, tedy zhruba třetina populace. "Komise chce nyní prezentovat v Kongresu návrh, aby se rychlost přenosu dat zvýšila na 100 megabitů za sekundu. Nynější průměr jsou čtyři Mbit/s. "Široké pásmo pro každého Američana není příliš ambiciózní plán, je to naprostá nezbytnost," uvedl bývalý předseda komise Reed Hunt. Komise ve zprávě uvádí, že je širokopásmový internet nezbytný pro hospodářský růst, vytváření pracovních příležitostí, konkurenceschopnost ve světovém měřítku a obecně lepší život. Vláda chce připojit na velmi rychlý internet 100 milionů domácností, zvýšit osvojení internetu na 90 procent a zajistit, aby bylo každé dítě digitálně gramotné."  A ta souvislost či porovnání s Českou Třebovou je v tom, že  sítě a technologie pro uvedenou možnost vysokorychlostního širokopásmového internetu  se v našem městě již budují a možnosti na tak rychlé připojení  budeme mít v České Třebové podstatně dříve než v Americe.                                                                         (mm)
 
Poslední hokejbalové výsledky v II lize - mužů - východ ze soboty 20.3.                                               

SK OEZ Testa Letohrad B - HbC Chlumec nad Cidlinou 2:4   (2:1,0:1,0:2)
Střely: 28:34, vyloučení: 13:16, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0
HBC Alfa Pardubice B - HBC Autosklo HK. H.Králové B 7:3   (2:2,1:1,4:0)
Střely: 21:26, vyloučení: 3:3, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0
SK Holcim Prachovice - TJ Lokomotiva Česká Třebová 1:5   (0:4,1:1,0:0)
Střely: 17:25, vyloučení: 11:7, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:0
Ježci Heřmanův Městec B - 1.HBC Svitavy 3:1   (0:0,1:1,2:0)
Střely: 17:21, vyloučení: 2:10, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0
HC Jestřábi Přelouč B - SK Kometa Polička 1:4   (0:2,1:0,0:2)
Střely: 32:42, vyloučení: 2:5, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

Hokejbal  - extraliga dorostu - poslední utkání ze soboty 20.3. 2010                                                      

SK Jihlava - HBC Škoda Plzeň 10:3   (2:1,5:1,3:1)
Střely: 32:22, vyloučení: 15:16, využití přesilovek: 4:3, oslabení: 0:0
HC Kert Park Praha - TJ Snack Dobřany 3:5   (2:1,1:1,0:2)
Střely: 24:29, vyloučení: 7:6, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 1:0
TJ Lokomotiva Česká Třebová - HBC Alfa  Pardubice 2:1 ss (1:0,0:1,0:0)
Střely: 38:33, vyloučení: 4:7, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 1:0
SK Sudoměřice - SK OEZ Testa Letohrad 4:5   (1:1,2:3,1:1)
Střely: 29:28, vyloučení: 9:8, využití přesilovek: 1:3, oslabení: 0:0
HBC Pento Most - HBC Vsetín 1:3   (0:0,0:3,1:0)
Střely: 18:28, vyloučení: 6:4, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0
Elba Franklin Ústí nad Labem - HbK INTEVO Karviná 5:1   (2:0,2:0,1:1)
Střely: 43:25, vyloučení: 5:8, využití přesilovek: 2:0, oslabení: 0:0

Hejtman v Březové nad Svitavou.                                                                                                                    

 V pátek podvečer 19.3.2010 se pan hejtman zúčastnil zahájení každoročního setkání se seniory v městě Březová nad Svitavou. Na toto setkání přišlo více jak 200 pozvaných seniorů a sál zaplnili do posledního místečka. Přítomni byl starosta s místostarostou a dění pozorovala i tisková mluvčí Pardubického kraje Bc. Magdalena Navrátilová. Pestrý program doprovázela dechová hudba Mistříňanka, která každoročně pořádá desítky koncertů nejen u nás, ale i v zahraničí (Slovensko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Holandsko, Belgie, Francie, Lucembursko, USA).                                                                                 Fotografie Luboš Kozel