Českotřebovský deník 87/2010  (23.3.)                                   
Českotřebovská  výtvarná skupina Maxmilián opět srdečně zve na výstavu výtvarných prací svých členů.                        

Vernisáž výstavy s koncertem hudební skupiny Medvědi proběhne v sobotu 17. dubna 2010 od 15.00 hodin v malém sále Kulturního centra Česká Třebová.  Výstava potrvá do 30. dubna, otevřeno denně od 9 do 12  a od 14 do 17 hodin.
 
Oslavy 65 let ZUŠ Česká Třebová pokračují                                                                                                                              

Základní umělecká škola pořádá další koncert v rámci oslav 65. výročí založení školy. Tentokráte se představí někteří bývalí žáci ZUŠ. Uslyšíme např. houslisty - Jiřího Němečka, Jitku Novákovou, Janu Kupkovou, Karla Hampla, Annu Frühbauerovou,  zpěvačky Magdu Málkovo - Honlovou, Janu Ženkovou, klavíristy - Danielu Vymlátilovou - Horskou, Miluši Mimrovou, Blanku Poukarovou Jiřího Kadavého, Jarmilu Holcovou ml., nebo violoncellistku Alžbětu Poukarovou. Průvodní slovo Jarmila Holcová. Koncert se uskuteční ve čtvrtek 8. dubna 2010 v 19.00 hod. v Malé scéně. Vstupné je dobrovolné.
 
V pátek  9.4. 2010 bude probíhat Den otevřených dveří v obou budovách Základní umělecké školy.                                    

(Kozlovská 775  a  Tyršovo nám. 81)   Možnost prohlídky - 9.00 - 12.00      13.00 - 17.00.
Na hudební festival Antonína Bennewitze přijede Schola cantorum Saint Eusebio de Agrate Brianza                                   

Schola Cantorum Sant’Eusebio byla založena v roce 1927 jejím prvním sbornistrem Luigi Vismarou. Původně se jednalo o čistě mužský sbor, ženské hlasy byly doplněn až v roce 1960, kdy nahradily vyšší mužské hlasy. Dnes má Schola Cantorum asi 40 členů rozdělených do čtyř sekcí: soprán, alt, tenor a bas.
Repertoár sboru zahrnuje duchovní skladby, tradiční vánoční koledy z celého světa, gospely (Oh Happy Day, Amazing Grace, Joshua fit the Battle of Jericho, etc), operní sbory (Ernani, Carmina Burana, Gloria by Vivaldi), pop music ( Queen, Abba, Beatles, etc.), muzikály (The Phantom of the Opera, Cats, Rent and Evita), a vlastní duchovní i světské skladby, které složil současný sbormistr sboru Stefano Mapelli. (Ave Maria and Solo et Pensoso). V roce 2005 sbor nahrál CD "In ... Canto di Natale" především s vybraným vánočním repertoárem.
Na oslavu svého 80. výročí od založení Schola Cantorum nacvičila velkou muzikálovou show BROADWAY MUSICAL, kde zazněly světoznámé písně z různých muzikálů (The Phantom of the Opera, Rent, Evita a Cats). Fenomenální kostýmy pro toto vystoupení zhotovili sami členové sboru. Vynikající zkrácené představení muzikálu Cats bylo možné shlédnout v České Třebové v roce 2008 v rámci zářiových Dnů partneství. V roce 2009 Schola Cantorum uspořádala ‘Concerto Spumeggiante’ (‘perlivý koncert’) ve vinařství ‘Cantine Rocca’ v Agrate Brianza v rámci oslav vinobraní.  Přátelství s českotřebovským Bendlem začíná v roce 2005, kdy se Bendl společně se zástupci dalších kulturních i sportovních spolků z České Třebové zúčastnil prvního zájezdu do Agrate Brianza v rámci partnerství obou měst. V rámci partnerské spolupráce navštívil Bendl Agrate Brianza již třikrát, naposledy v roce 2008, a velmi se těší, že může tentokrát své italské přátele hostit u příležitosti koncertu Scholy Cantorum v Přívratě. Koncert se uskuteční 1. května v 19 hodin.
Od soboty bude letní čas.                                                        

V noci ze soboty na neděli 27./28. března 2010 se ve 2:00 posunou hodinové ručičky o hodinu dopředu a začne platit letní čas. V tento okamžik bude v České republice na cestě celkem osmnáct dálkových vlaků, které se automaticky o hodinu „zpozdí“. Toto „zpoždění“ se České dráhy budou snažit minimalizovat.  Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože v tuto dobu žádné nejedou a na tratě vyrážejí již podle letního času zhruba po čtvrté hodině ranní.  Cestující, kteří se chystají cestovat po změně času, by měli počítat s tím, že noční dálkové vlaky pojedou v části trasy ve změněných časech. Doporučujeme jim sledovat odjezdové tabule a v případě potřeby kontaktovat naše zaměstnance na lince Kontaktního centra ČD 840 112 113, případně využít služby Poloha vlaku na stránkách www.cd.cz nebo u jednotlivých mobilních operátorů formou SMS.

Vyhlášení třetích výzev pro Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.                                                          

 V pondělí 22. března 2010 Pardubický kraj vyhlásil třetí výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost financovaného z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Ve vyhlášených výzvách, které budou ukončeny 7. května 2010, je možné podpořit projekty zaměřené na oblast zvyšování kvality ve vzdělávání, rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a na další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení. Celková částka 170,3 mil. Kč je určena zejména na projekty škol a školských zařízení, měst a obcí, nestátních neziskových organizací a dalších subjektů působících v oblasti vzdělávání. Tyto finanční prostředky znamenají velkou příležitost pro rozvoj počátečního vzdělávání v Pardubickém kraji, a to jak pro samotné školy, tak i pro další vzdělávací instituce. Další informace o výzvách jsou umístěny na internetových stránkách Pardubického kraje http://www.pardubickykraj.cz/, odkaz fondy EU - OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.                      Ing. Eva Izáková  Odbor strategického rozvoje kraje a evropských fondů