Českotřebovský deník 93/2010  (29.3.)                                   

Velký úspěch přednášky ekonoma Tomáše Sedláčka           

 Přední český ekonom Tomáš Sedláček, člen skupiny NERV, přijel  na pozvání Místní organizace KDU-ČSL do České Třebové na přednášku s názvem "Krizí křížem krážem". Přednáška se konala ve zcela zaplněném malém sále Kulturního centra kde bylo jistě více než 150 osob. Byli zde nejen  Třebováci, ale i další zájemci z širokého okolí, např. ze Svitav nebo i Moravské Třebové, přijel také zástupce hejtmana Pardubického kraje Ing. Roman Linek, lídr kandidátky KDU-ČSL v Pardubickém kraji a také Věra Luxová z Chocně, která je na druhém místě kandidátky.  Potěšitelné bylo, že velkou část zájemců o přednášku tvořili mladí lidé, téma přednášky bylo opravdu lákavé a zajímavé.  Všichni, kdo přišli rozhodně nebyli zklamáni, protože přístup přednášejícího, který se snažil poctivě a s nadhledem odpovědět na každý dotaz, byl opravdu chvály hodný.  Zaujala i šířka diskutovaných problémů,  hovořilo se o souvislostech víry a ekonomiky, o podobenství ale také o problémech čistě (makro)ekonomických,  o přednostech a úskalích eura, o problémech státního rozpočtu, o tom, zda opravdu je či není rostoucí státní dluh strašákem ekonomiky, o možnostech řešení, ale třeba i o tom, proč pořád sledujeme růst HDP jako kdyby moc vadilo, že se jeho růst třeba několik zastaví. Tomáš Sedláček dokázal velmi dobře spolupracovat s publikem a za téměř tříhodinovou přednášku a besedu  si vysloužil  velký potlesk.  Diskuze v užším kruhu ovšem pokračovala  i nadále další hodinu nad večeří v restauraci Esperanto. Do Třebové přijel Tomáš Sedláček vlakem z Brna, druhý den ráno jej čekala cesta (autem) do Jihlavy, kde má plánovanou další přednášku na tamní vysoké škole. Tomáš Sedláček je doslova "na roztrhání", podle jeho slov má již svou přednáškovou činnost zaplněnou do letních prázdnin, často působí v zahraničí, především v USA, nyní připravuje  nové vydání své knihy v angličtině pro Universitu v Oxfordu. Jeho ekonomická publikace, na které pracoval (s přestávkami) 9 let se dokonce dočkala i dramatizace, která měla nedávno svou premiéru v Havlíčkově Brodě a hrála se také již i v Bratislavě. Pozvání  MO KDU-ČSL do České Třebové rád přijal, ovšem díky svému vytížení se přednášku podařilo zajistit až na třetí pokus. připomeňme i další úspěšné přednášky, které se v minulosti  díky stejným pořadatelům podařily např. astrofyzika Jiřího Grygara nebo filosofa Jana Sokola. (mm)

 
Fotbalové soutěže v plném proudu                                                                                                                                                
Jaro je tady a tak začala hra na  zelených trávnících.  Umělou trávu vystřídala i ta skutečná a přišli první diváci, zvědaví na  to, jak se budou vyvíjet první jarní boje. FK Česká Třebová - A mužstvo se rozjel do jarních soutěží pod novým trenérem Sokolem velmi dobře. Po vítězství v Pardubicích opustil poslední místo v tabulce již před týdnem a nyní vzestup potvrdil vítězstvím nad Poličkou 3 : 0, když o vítězství se rozhodlo zejména v závěru utkání.   Hrálo se na horním hřišti, aby se hlavní zelená plocha prvními boji nezničila.   Další družstva již tak úspěšná nebyla. B mužstvo v neděli prohrálo  doma s  Ústím n. O: B 1 : 0 a také dorost přišel o body při utkání v Lanškrouně, kde prohrál s vedoucím týmem I.A třídy 4 : 0.   Body tak získali pouze starší a mladší žáci, kteří v neděli odpoledne porazili Ústí n. O. 4 : 0 a  2 : 0. Starší žáci jsou v tabulce druzí za Svitavami, mladší žáci jsou v tabulce krajského přeboru třetí.  Škoda že FK nemá vlastní webové stránky, tolik soutěžících družstev by si vlastní propagaci zasloužilo. V dnešní době to je již spíš rarita. 
Turnaj minihokeje  v  Nové Pace  - roč. nar. 2001                                                                                   

Ve dnech 26. - 27.3.2010 se zůčastnili hráči roč. nar. 2001 TJ Lokomotiva Česká Třebová turnaje v Nové Pace, a to v sestavě - Paclík, Trnka, Rozlílek, Hájek, Umlauf, Verner a brankář Škrkoň.
V pátek 26.3.2010 naši kluci nastoupili proti SK Třebechovice, kde v polovině zápasu / hrálo se 2x15 minut hrubého času / byl výsledek 2:2, po nástupu do druhé půle však kluci zabrali a nakonec zvítězili 7:2.
Následoval druhý páteční zápas s HC Nová Paka/Jičín, kde se našim klukům podařilo po několika šancích prosadit pouze jednou, přičemž soupeř stačil do půlky zápasu vyrovnat. Ve druhé půlce si naši kluci neporadili s výborně chytající brankářkou domácího celku, těsně před koncem inkasovali branku. Zápas skončil těsným a pro nás i smolným výsledkem 1:2.
V sobotu 27.3.2010 jsme nastoupili do posledního a pro naše kluky rozhodujícího zápasu proti HC Chotěboř, který nás ještě mohl posunout do bojů o bronzové medaile. Naši kluci už od začátku bojovali o každý kotouč, sváděli osobní souboje u hrazení, avšak výsledek po první půlce byl příznivější pro soupeře 1:3. V druhé půlce museli kluci ještě více zabrat a jejich snaha byla završena srovnáním výsledku na 3:3, avšak po chybě v obranné činosti jsme obdrželi těsně před koncem dvě rychlé branky. Naší odpovědí byla v poslední vteřině ještě jedna branka, která však nebyla uznána a výsledek skončil 3:5. Po tomto zápase již bylo jasné, že budeme bojovat o konečné 5. až 6. místo z 9. týmů.
V sobotním posledním zápase jsme nastoupili proti HC Vrchlabí. Již v páté minutě však naši kluci prohrávali 0:3 a zdálo se být rozhodnuto. V obrat zápasu asi věřil již málokdo, kluci byli již velice unaveni z předchozích zápasů a částečně i psychicky nalomeni. Po několika úpravách v sestavě však došlo ke zvratu a kluci dokázali zápas vyrovnat a navíc i nasměrovat do samostatných nájezdů. Tam padla pouze jediná branka, a to z naší hole a kluci tedy vybojovali pěkné 5. místo na turnaji.   Trenéři Libor Paclík  a Jiří Trnka
 
Turnaj  minihokeje v Nové Pace   ročník nar. 2002                                                                                  

O posledním březnovém víkendu se naši mladí hokejisté zúčastnili turnaje v Nové Pace.
Turnaje se zúčastnilo celkem 8 týmů rozdělených do dvou skupin.
Ve skupině s naším družstvem nastoupily týmy HC Kolín, HC Třebechovice p.O. a HC Chotěboř.
Výsledky ve skupině:
TJ Lokomotiva Č.Třebová – HC Třebechovice  1 : 0    Branka – Havránek
TJ Lokomotiva Č.Třebová – HC Kolín                0 : 6
TJ Lokomotiva Č.Třebová – HC Chotěboř          0 : 5
Jediná výhra ve skupině znamenala 3. místo a boj o umístění na 5. - 6. místě, kde nás čekal tým HC Velké Popovice.
Zápas o páté místo :
TJ Lokomotiva Č.Třebová  - HC Velké Popovice    5 : 1       Branky : Stolín 3 x, Švub, Havránek
Po matném výkonu ve skupině naši chlapci konečně zabrali a v utkání o umístění zaslouženě zvítězili.
Turnaj byl odehrán v této sestavě:
Břeň – Stolín, Švub, Pecha, Palán, Ruda, Havránek, Novotný R., Hošpes   Trenéři S. Ruda a J. Umlauf