Českotřebovský deník 94/2010 (30.3.)                                    

Národní divadlo  vzpomnělo  nedožité 100. narozeniny Mistra Eduarda Hakena                                    

čestného občana města Česká Třebova                                                                                                    



Spolu kulturní veřejností celé naší republiky jsme si 22. března 2010 si připomněli 100. výročí narození Mistra Eduarda Hakena, sólisty Národního divadla a také i opakované a časté návštěvy toho vynikajícího umělce v našem městě. Rozhodujícím faktem  pro udělení čestného občanství byl Mistrův vřelý vztah k České Třebové, který se tvořil již od doby II. světové války a později na pravidelných hudebních akcích kruhu přátel hudby. naposledy měl Eduard Haken v České Třebové svůj koncert k 85. narozeninám a byl při této souvislosti přijat starostou města Lubomírem Hýblem. Zde pak vznikla myšlenka udělit Mistru Hakenovi  čestné občanství města.  Ten pak pak přijel v roce 1995  do České Třebové ještě jednou, společně s dcerou Marií, aby v obřadní síni staré radnice převzal čestné občanství města.  Eduard Haken zemřel náhle 12. ledna 1996.

U příležitosti tohoto významného  jubilea se v neděli 28. března 2010 od 11:00 konalo v Národním divadle matiné „Mistr Haken na scénu!“, ve kterém se představili sólisté opery Národního divadla  Eva Urbanová, Luděk Vele, Aleš Briscein a další. Na prvním balkonu Národního divadle je od 20. března instalována výstava fotografií dokumentující padesátileté působení Eduarda Hakena v Národním divadle. Za naše město se slavnosti zúčastnila paní místostarostka Ing. Jaromíra Žáčková  a ředitel Kulturního centra Česká Třebová Mgr. František Preisler. Osobně pozdravili dceru Mistra Hakena paní Marii Hakenovou, která přislíbila návštěvu našeho města.  V České Třebové nakonec nedávno byla, v Národním domě se zúčastnila  programu, který zde organizovala strana věci veřejné Radka Johna. Marie Hakenová je jednou kandidátek  této strany ve volbách do parlamentu. Na fotografiích  dcera Eduarda Hakena Marie Hakenová  s oběma členy českotřebovské delegace po nedělním matiné v Praze. 

Aktuálně z víkendového juda                                                                                                                 

V sobotu 27.3.2010 jsme se zúčastnili se 13 mláďaty (celková účast 130 dětí) již tradičního turnaje přípravek  v Brně, a to s těmito výbornými výsledky:
Dušan Provazník, 2.místo, váha do 46 kg
Domink Stusák, 2.místo, váha do 30kg
Erik Lexa, 2.místo, váha do 32 kg
Matouš Jirsa, 2.místo, váha do 36 kg
Antonín  Kobza, 3.místo, váha do 35 kg
David Vích, 3.místo, váha do 46 kg
Tomáš Jasanský, 2.místo, váha do 50 kg
Magda Klimešová, 2.místo, váha do 32 kg Kristýna Klimešová, 3.místo, váha do 29 kg
Druhým turnajem tohoto víkendu s naší účastí byl 2.letošní Český pohár, jakožto kvalifikační soutěž pro letošní republikové přebory. Konal se v sobotu i neděli dle věkových kategorií v Litoměřicích. Celkově jsme se zúčastnili s 9 žáky a dorostenci. Jediným významně bodujícím byl Jiří Havel na 5.místě mezi dorostenci ve váze do 55 kg. Ostatní obsadili nemedailové a nebodované pozice.
 
FK Česká Třebová má nové webové stránky                                                                                                                

 Je to dobrá zpráva, protože si všichni příznivci fotbalu, ale třeba i rodiče početných mládežnických družstev zaslouží mít svoje zpravodajství "přímo od zdroje". je třeba velmi ocenit dlouholetou péči Václava dostála o propagační skříňky  FK Česká Třebové ve městě. nic naplat,. současná doba je elektronická a tak   je moc dobře, že se podařilo zajistit aby  vznikl také nový českotřebovský fotbalový web. Najdete ho na adrese http://www.fkceskatrebova.estranky.cz/. Daří se také  zajistit rychlou aktualizaci, i top je hodně důležité. Zatím to bylo tak, že se informace předávaly na web města najednou, až všichni vedoucí mužstev dodali svoje zprávy a trvalo to třeba někdy déle než týden.  V jiných sportech bylo zpravodajství daleko pohotovější. Nyní to bude možné změnit, uvádět informace postupně a každý den tak bude možné registrovat změnu stránek. To jistě zvýší jejich návštěvnost . Zatím stránky navštívilo dle ukazatele asi 1200 návštěvníků, ale věřím, že toto číslo jistě rychle poroste.
 
Z fotbalového webu uvádím:                                                                                                                  

Hráčský kádr "A" mužstva doplnili pro jarní část tito hráči:
Lubomír Myšák z Chocně  Libor Pešek z Litomyšle Petr Lžíčař z Ústí nad Orlicí
Petr Zahálka z Libchav Dušan Lněnička - prodlouženo hostování z Ústí nad Orlicí  Jan Štěpán - prodlouženo hostování z Morašic
 
Českotřebovský zpravodaj duben 2010 v distribuci                                                                                                                   

 Část nákladu již je v prodejnách a byla předána distributorům., zbytek nákladu, asi 1/3 bude  do distribuce ve středu 31. dopoledne. Vzhledem k problémům distributora bude ve středu města - Farářství -  Skalka a okolí doručeno až během čtvrtka  1. dubna.  Zpravodaj má celkem  112 stránek + vloženou pozvánku na filmový festival v Ústí nad orlicí"jeden svět" s detailním programem festivalu.  Osm stránek je věnováno  návrhu MHD Radiobus, který byl ve formě letáku doručen v březnu do schránek  v části města. Celkem bylo však vytištěno pouze 3000 výtisků a proto je  tento leták ještě doplnit publikováním v českotřebovském zpravodaji.  Dalších 8 stránek je věnováno problematice Kabelové televize v Č. Třebové, kde je hodně informací a námětů.