Digitální pozemní vysílání DVB-T z vysílače Pardubice – Krásné                        

Pokrytí digitálním pozemním vysíláním v našem kraji se začátkem tohoto měsíce podstatně vylepší. K tomu přispívá spuštění vysílače Pardubice – Krásné se síťemi multiplexu 1 na kanálu 32 a multiplexu 2 na kanálu 39.
Digitální vysílač má vstoupit do řádného provozu již ve středu 31. března 2010 (dle původního plánu se tak mělo stát až 31. května 2010). Digitálním pozemním vysíláním pokryje podstatnou část Pardubického kraje i okrajové oblasti sousedních krajů.
Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ovšem udělil České televizi individuální oprávnění pro síť multiplexu 1. Do 31.12.2012 může z tohoto vysílače vysílat jen efektivním výkonem 25 kW oproti plánovaným 100 kW, a to s poukazem na mezinárodní kmitočtovou koordinaci (Evropská úmluva o ochraně analogových frekvencí - platí až do roku 2015). Lze proto s vysokou pravděpodobností očekávat, že kvalita digitálního signálu ČT z vysílače Krásné bude v některých lokalitách částečně snížena, zejména v částech Rychnovska a Orlickoústecka. Navíc v České Třebové vysílá na tomto kanálu 2. analogový program České televize. Skutečný stav bude Česká televize monitorovat prostřednictvím kontrolních měření v terénu a již nyní vyvíjí veškeré úsilí, aby pro diváky v dotčených regionech zajistila nejkvalitnější možné pokrytí digitálním signálem veřejnoprávního multiplexu dříve než po roce 2012.
Na stejný den je naplánováno spuštění vysílače Pardubice - Krásné i pro multiplex 2, který bude vysílat na 39. kanálu. Zde je plánovaný vyzářený výkon 100 kW.
 
Síť 1 je provozovaná Českou televizí, šíří tyto programy: ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4 v digitální kvalitě, digitální doplňkové služby a stanice Českého rozhlasu.
 
Síť 2 provozuje společnost České Radiokomunikace, šíří tyto programy: TV Nova, Nova Cinema, Prima TV, Prima Cool a TV Barrandov.
 
Digitální pozemní vysílání lze přijímat pomocí DVB-T set-top-boxu nebo digitálního televizoru s DVB T tunerem. Nezbytná je správně nasměrovaná, nejlépe venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech).

Podle informací Národní koordinační skupiny pro přechod na digitální televizní vysílání vypracoval Vladimír Hampl – ABC ELEKTRONIK s.r.o. (www.abcelektronik.cz).