Hokejová sezona 2009/2010                                                     

Letošní sezona začala na ledě velice brzo. Již od poloviny srpna duněly na zimním stadionu Na Skalce mantinely a v posledním týdnu naskočily do přípravy postupně všechny kategorie hokejové Lokomotivy.
 
Hodnocení muži
A tým Lokomotivy Česká Třebová nastoupil v uplynulé sezoně pod vedením Stanislava Mečiara v krajské soutěži hrané čtyřkolově každý s každým. Hokejisté se postupně utkali s týmy HC Spartak Choceň, HC Spartak Polička, TJ Lanškroun, Sokol Semechnice a Sokol Čestice. Po základní části skončil českotřebovský tým na druhém místě, když dvanáct utkání vyhrál, jednou vyhrál v prodloužení, jednou v prodloužení prohrál a šestkrát odešel poražen už po 60 minutách hry.
 V semifinále play-off narazili Českotřebovští na soupeře z Lankrouna a přestože dvakrát vyhráli (8:6 a 9:3), po kontumacích obou utkání Lokomotivě postup do finále utekl. Lokomotiva se tak utkala o třetí místo s HC Spartakem Choceň. Na jeho ledě nejprve oslabený mančaft prohrál 8:5, v odvetném zápase na domácím ledě nejprve v základní hrací době Česká Třebová vyhrála 6:3 a v prodloužení rozhodl o zisku bronzových medailí gól Slávy Váněho. Hokejisté tak zopakovali loňské umístění, když skončili v krajské soutěži na třetím místě.
Ve sdružené soutěži slušnosti (Krajská liga mužů, Krajská soutěž mužů a Krajská liga juniorů) se tým v součtu výsledků umístil také na 3. místě.
Z kádru České Třebové odešel před začátkem soutěže loňský nejproduktivnější hráč Petr Pešina, kterého ale skvěle nahradil nováček v dresu Lokomotivy Vladimír Doha. Ani ostatní hráči včetně dalších posil nezůstali pozadu, a tým předváděl lepší hokej než v předchozím ročníku. Sílu měl tým hlavně v ofenzivě, bohužel se objevovala často naše slabina v defenzivě. Hned ve druhém zápase sezony se zranil brankář Tomáš Hrdlička, jenž byl mimo až do konce roku 2009. Brankářské duo tak nejprve s Radkem Ehrenbergerem tvořil René Toman, po skončení jeho hostování junior Jiří Štěrba.  
 
Šestým hráčem v poli českotřebovské Lokomotivy byli stejně jako v předchozích letech diváci, kteří chodili v hojném počtu nejen na domácí stadion, ale jezdili podporovat svůj tým také na zápasy na ledech soupeřů. Největší návštěva přišla na první zápas play-off s Lanškrounem – 783 diváků. Průměrná návštěva na domácí zápasy pak byla 495 diváků, což je nejlepší výsledek v krajské soutěži. V součtu návštěvnosti krajské ligy mužů a krajské soutěže nás předstihla pouze Choceň s průměrem 529 diváků. Fanoušci děkujeme!
 
Krajská soutěž měla určitě vyšší úroveň než v loňské sezoně a až na Čestice byly týmy velmi vyrovnané, o čemž svědčí fakt, že se o postup do finálové čtyřky bojovalo až do posledního kola. Nakonec se z vítězství radoval TJ Lanškroun, který po základní části skončil až čtvrtý a ve finále porazil 2:1 na zápasy favorita soutěže z Poličky.
 
Hodnocení mládež
V letošní sezoně odehrály naše mládežnické týmy nespočet zápasů v rámci krajské soutěže včetně několika turnajů v minihokeji.
 
V průběhu této sezony přibyli do řad mládeže další hráči různých věkových kategorií a počet hráčů se oproti opět zvýšil. Tito hráči byli průběžně zapojováni do všech činností spojených s hokejem, a to nejen v rámci tréninků, ale postupně se i účastnili zápasů či turnajů.
 
Sezóna byla nově rozdělena do těchto kategorií :
4. třída (hráči roč. 1999, 2000 a doplňovali je hráči roč. 2001)
3. třída (hráči roč. 2001, 2002 a doplňovali je hráči roč. 2003)
2. třída (hráči roč. 2003 a ml.)
 
V polovině sezony od 1.1.2010 došlo ke změnám ve všech mládežnických kategoriích. Mužstva 4. tříd, které původně hrála minihokej, začala hrát velký hokej na celé hřiště. Pro hráče 3. tříd, které tvořily dva týmy hrající minihokej, došlo také ke změně. Místo 4 zápasů v každém kole (mužstva se vždy střetla navzájem), dva týmy podle ročníku narození hrály pouze každý jeden zápas na delší hrací dobu. U hráčů 2. tříd se změnil pouze název  kategorie na minihokej roč. 2003 a ml.
Na základě těchto změn oddíl přistoupil k přerozdělení hráčů do jednotlivých kategorií. Hráči byli, stejně jako i v jiných oddílech, posouváni do vyšších kategorií.
 
Hráči 4. tříd sehráli v této sezoně 12 zápasů v minihokeji a 10 zápasů velkého hokeje. Nejlepším zápasem se stal teprve druhý zápas ve „velkém hokeji“, který sehráli na domácím ZS s týmem HC Hlinsko a zvítězili 10:0.
 
Hráči 3. tříd sehráli v této sezoně 12 kol po 4 zápasech a 10 kol po 2 zápasech. Nejlepšími zápasy byly především duely s týmem z nedaleké Chocně, v nichž naši hráči zvítězili 7.2.2010 na domácím ZS. Žraloci ČT porazili Tygříky Choceň 4:3 a Kohouti ČT porazili Lvíčata Choceň 5:4.
 
Hráči 2. tříd sehráli v této sezoně 6 turnajů. Byli rozděleni do několika skupin a turnaj se konal jednou měsíčně. Nejlepšího výsledku dosáhli na předposledním turnaji hraném na ZS v Litomyšli. Naši hráči zvítězili v obou utkáních. V prvním porazili Pantery Litomyšl 7:2 a v druhém Apače Moravská Třebová 14:4.
 
Tabulky mládežnických soutěží se letos nevydávaly. Hokejový svaz tak chtěl donutit oddíly, aby nutily hrát mládež pro výkony a ne pro výsledky.
Cíl z minulé sezony - zkvalitňovat přípravu hráčů, rozšiřovat a stabilizovat kádry týmů s ohledem na vznik dalších hráčských kategorií - se nám postupně dařilo plnit. Hodně k tomu přispělo navýšení tréninkových hodin.
 
Tato sezona byla pro nás přínosem po všech stránkách a také dalším poučením, jak se poprat s problémy a jak se radovat z úspěchů. Mládež poznává, že nejrychlejší kolektivní sport na světě je nejen dřina, ale i zábava.
 
Hodnocení CHL
            Z důvodu ještě nedohrané soutěže v době uzávěrky připravíme hodnocení do příštího vydání Českotřebovského zpravodaje. Součástí bude i hodnocení týmu juniorů Lokomotivy, kteří se městské ligy zúčastnili.
 
Ostatní
            V letošním roce se na českotřebovském stadionu dvakrát představily extraligové celky HC Eaton Pardubice a Kometa Brno, které sehrály dvě přátelská utkání. Jednou se radovali nováčci extraligy z Brna, podruhé Pardubičtí, kteří do České Třebové přijeli i s brankářskou hvězdou Dominikem Haškem. Hlavně první utkání na začátku září 2009 bylo velkým diváckým tahákem a stadion se „podařilo vyprodat“.
Letos se na zimáku na Skalce nehrálo žádné mezistátní utkání vyšší úrovně. Nicméně na konci března navštívila Českou Třebovou po dvou letech opět hokejová výprava ze slovenského Svitu, s kterou třebovští muži sehráli přátelský zápas.
Poslední březnovou neděli byla na ledě ukončena sezona akcí  „Poslední bruslení“, kterou hokejisté pořádali s taneční školou Šárky Prosové a krasobruslařským oddílem.
 
Za hokejový oddíl Radko Jasanský