Družba hokejistů pokračuje                                                  


Rok uběhl jako voda, a tak se o víkendu 19. – 21. března 2010 uskutečnilo v pořadí již třetí setkání hokejových přátel družebních měst Česká Třebová a Svit, tentokrát v České Třebové. V pátek večer byli slovenští přátelé pod vedením zástupců města - zástupce primátora Milana Lopušniaka a přednosty úřadu Jána Hutníka - přivítáni místostarosty Jaromírou Žáčkovou, Dobromilem Keprtem a zástupci hokejového oddílu Lokomotiva v obřadní síni městského úřadu. Po ubytování v SOŠ a SOU Na Skalce pokračovalo první sdělování dojmů u večeře v Národním domě a pak na bowlingu.
Sobota byla skutečně nabitá. Magda Peterková, Franta „Kohout“ Smejkal a Mirka Jasanská se přátelům věnovali při prohlídce našeho města a Litomyšle. Po obědě, opět v Nároďáku, se konal na zimním stadionu od 15 hodin mezistátní přátelský hokejový zápas (referát viz níže). Po skončení utkání se uskutečnilo v hokejové klubovně na zimáku krátké zhodnocení tohoto zápasu a poté se všichni  hráči domácích a Svitu včetně doprovodů přesunuli „Za vodu“. V restauraci se nejen při vydatné večeři shlukovaly skupinky diskutujících. Zážitků bylo mnoho. Dál se rozebíral zápas, jak to bývá, na řadu přišla i „politika“ a také se vzpomínalo na předchozí dvě setkání z let 2008 v České Třebové a loňské ve Svitu. Společně se už plánovala příští návštěva na Slovensku.
Každý si pochvaloval úžasnou pohodu a hlavně prakticky společnou řeč. Část osazenstva se ještě nakonec přesunula na diskotéku, kde při písničce od skupiny Team, zahrané na přání „byl parket hokejistů“.
V neděli ráno odcestovala výprava ze Svitu domů, kam v pořádku v odpoledních hodinách dorazila.
Všech akcí se od pátku do neděle (mimo diskotéku) zúčastnil i českotřebovský veterán pan Stanislav Fišar (83), kterého mají všichni slovenští přátelé velice rádi. Také mu to dávali po celou dobu najevo, přivezli mu krásný dárek a on na oplátku stál při zápase jako trenér na jejich střídačce.
Hokejový oddíl děkuje všem za pomoc při zajištění této partnerské návštěvy. Velký dík patří vedení města Česká Třebová a dále pak všem, kteří přispěli k tomu, že se tady naši slovenští kamarádi cítili velmi dobře, o čemž svědčí poděkování od organizátora ze Slovenska: 
Vážení!  napriek tomu, ze podakovania z nasej strany k vam uz nejake boli odoslane, pocitujem potrebu v mene nas vsetkych este raz podakovat vsetkym perfektnym ludom z vasej strany , ktori sa o nas cely cas vzorne a 100%-ne starali. Som rad, ze mozem spokojne a celkom urcite povedat, ze to bol perfektny sportovy a kulturno-spolocensky zazitok.  Tak ako vzdy, vsade, kde sme prisli, sme stretli milych a srdecnych ludi. Preto prosim, odovzdajte este raz vsetkym nase  "Srdecna vdaka priatelia!"   Ostavame v kontakte, prajeme vsetko dobre, a uz teraz sa tesime na najblizsie stretnutia s vami.    
S pozdravom Peter WEISS.