Jáchym Topol je formát                                                         


Jáchym Topol, Markéta Pilátová, Hana Fučíková: autorské čtení a vernisáž  v Modrém trpaslíku        

Sobota 13. březen 2010:  vyhlášený program sliboval další zajímavý večer v klubu Modrý trpaslík. Těžko všechno po pravdě popsat, je to především o dojmech, každý si pro ně mohl zajít sám. Autorské čtení se ovšem konalo v jedinečném určeném čase, výstava zde  zůstává a fotografie lze prohlédnout  jindy, dokonce znovu a opakovaně.... Teď ale to hlavní, co si jistě odnesl každý, kdo zde byl, totiž povědomí o tom, že  k nám přijela skutečná osobnost. 
Vystoupení Jáchyma Topola bylo vrcholem večera. Poprvé potěšil už tím, že v tom psím počasí do Třebové vůbec přijel. Vlastně přijeli oba dva, spolu s Markétou Pilátovou a zajistili program, který byl skutečně na úrovní, který musel oslovit každého kdo zde byl, i kdyby neměl Jáchyma třeba  rád a jeho knížky i statě v Lidovkách odmítal. Ukázal se jako člověk s neuvěřitelným přehledem, který je ale schopen přehledně a srozumitelně svoje myšlenky sdělit, napsat, člověk, který umí veřejně vystupovat ....  Člověk, který má charisma, a kterého všichni s porozuměním poslouchali.  Byl to vynikající pořad, dobře režírovaný, i když režii dělal autor sám. Přivezl a představil tři knihy, které napsal nebo na nich spolupracovat a dokázal vzbudit zájem o přečtení všech  představených knížek. K tomu, aby zaujal se nepotřeboval nijak podbízet, vše co řekl mělo příběh, který jsme rádi poslouchali, ať to byla "Trnová dívka" o indiánských příbězích, nebo hledání východní Evropy v v posledním příběhu iniciovaného osudem vojenského města Terezín. Jsem rád, že byl byl plný klub, že nebyly volné židle......... Pochvalu za zajištění akce je třeba připsat také pořadatelům.
 

Ještě vernisáž  výstavy fotografií Hany Fučíkové: ŽIVOT   

Všechno ovšem začala hudební produkce "skupiny" OBA a vernisáž výstavy fotografií Hany Fučíkové zvané dle autorky "Život". Vernisážovým rozhovorem představil autorku, maturantku českotřebovského gymnázia a snad i budoucí architektku a také budoucí majitelku fotografického ateliéru Hanu Fučíkovou Josef Kopecký.  Na zdech klubu Modrý trpaslík je k vidění celkem 14 velkoplošných fotografiích, barevných (možná lépe barvených) i černobílých, které ukazují, jaké je zaměření autorky. I když sama nazvala výstavu "Život", tak fotografie vznikly většinou v atelieru nebo po předchozí,m aranžmá a tak myslím skutečný život nezachycují, vyjadřují spíše subjektivní pocity nebo dojmy a představy autorky, které divák na výstavě může porovnávat se svým pojetím...  Skutečný život má možnost naaranžovat jen málokdo. My ostatní, kteří na to "nemáme", musíme brát život takový, jaký je, tedy fotit momentky, které se nedají vrátit. To považuji za život alespoň já ze svého pohledu. Ten naaranžovaný je možná hezčí a přívětivější, poetičtější... Takový si můžeme vysnít, nebo připravit na fotografiích a těšit se jimi.   Jsou to snímky, které  zaujmou a které by možná mnoho z nás chtělo mít doma a žít mezi nimi. Prostě proto, že se líbí....
 
Z vernisáže: