Blíží se 450. českotřebovský hudební čtvrtek                        


Další výborný koncert Kruhu přátel hudby                         

48. koncertní předplatné, 448. českotřebovský hudební čtvrtek          
 
Markéta  Mátlová  - soprán           
Matěj  Freml - kytara
Na koncertu, který se konal ve čtvrtek 25. března,  představili umělci zajímavý zážitek,  zpěv v doprovodu kytary v koncertním provedení není běžný a  je výhodou pro sály bez klavíru.  Otevřel ovšem i jiné možnosti, doprovodná kytara Matěje Fremla byla přítomna ve dvou provedeních, v první části  ve zmenšené podobě imitující  historický nástroj - loutnu a byla měkkým doprovodným nástrojem, který umožnil využít všechny možnosti sopranistky Markéty Mátlové, která také koncert sama uváděla. Doprovodné slovo bylo zajímavé a dokázalo charakterizovat následující skladbu. Jistě to však pro ni musel být náročný večer, zpívat a ještě moderovat vlastní vystoupení.  Matěj Freml pak v druhé části koncertu vyměnil nástroj ta tradiční španělskozu kytaru a tím se i obměnil repertoár.  Mezi skladbami cizích autorů byly zařazeny také tři písně Leoše Janáčka: Panská lúčka, A byl jeden zeman a Štyri kosy. Posluchači připravili pro umělce pěkné  prostředí, jak je nakonec v České Třebové pravidlem.
 
 
Markéta Mátlová (nar. 9.3.1985 v Praze) pochází z hudební rodiny. Vystudovala Gymnasium Jana Nerudy – studium s hudebním zaměřením, obor zpěv u prof M. Hajóssyové. Minuly rok promovala jako BcA. a pokračuje v Magisterském studiu na Hudební Akademii múzických umění v Praze opět pod vedením prof. M. Hajóssyové. Absolvovala pěvecké kurzy ve slovenských Piešťanech u Gabriely Beňačkové a Petera Mikuláše a každý rok navštěvuje školu barokní hudby ve Valticích u prof. Helmuta Frankeho, s kterým koncertuje v Německu a Rakousku. Na koncertních pódiích účinkuje s tělesy, jako jsou: Aqen Ensemble Wien, Janáčkova komorní filharmonie, Vivaldi Orchestra Praga, Beethoven Trio, PSMU, Deutsches Symphonie Orchester Berlin. Spolu s vynikajícím kytaristou Matějem Fremlem utvořila hudební duo, které je velmi úspěšné na koncertních pódiích nejen v ČR.
Představila se v titulní roli opery Bastien und Bastienne od W.A.Mozarta v pražském divadle Inspirace, v létě 2005 účinkovala v Mozartově opeře Don Giovanni v roli Zerliny ve Stavovském divadle v Praze, v roce 2007 ztvárnila roli Kuchtíka v opeře Rusalka Antonína Dvořáka v divadle J.K.Tyla v Plzni a na festivalu Wexford Opera Festival v Irsku a v roce 2008 zpívala titulní roli v opeře Apollo a Dafne G.F. Haendela ve spolupráci s Collegium Marianum. V roce 2006 se stala laureátkou soutěží Emmy Destinn Competition, Ad honorem Mozart, Duškova soutěž a v roce 2007 zvítězila v soutěži Yamaha Vocal Scholarship.
V současné době hostuje v Národním divadle jako Jitřenka v opeře Tosca od G. Pucciniho a jako Luigia v opeře Viva la mamma! G. Donizettiho v divadle F. X. Šaldy v Liberci. Pro sezónu 2009 připravila operu B. Brittena Death in Venice ve Státní opeře v Praze a koncertní turné po Japonských metropolích za doprovodu Beppu Symphonic Orchestra, kde se představila jako Královna Noci (W.A:Mozart) nebo Rusalka (A.Dvořák). V roce 2009 byla také pozvána koncertovat například v Macau či Pekingu (Čína). Na jaře 2010 se představí opět jako Královna Noci a jako Lakmé (L. Delibes) s Teplickou Filharmonií a v průběhu roku je pozvána například na koncertní vystoupení s orchestrem v Itálii a na recitály v Sýrii.
 
Matěj Freml se narodil v roce 1982 v Teplicích. Na kytaru začal hrát v roce 1990 u svého otce Jiřího Fremla na ZUŠ ve Zruči nad Sázavou. V letech 1996-2002 studoval Gymnázium Jana Nerudy s hudebním zaměřením v Praze ve třídě Václava Kučery, poté Konzervatoř  v Pardubicích, kde absolvoval u Petra Saidla. Nyní je studentem JAMU v Brně ve třídě Prof. Martina Myslivečka a MgA Vladislava Bláhy, PhD. V akademickém roce 2007/2008 byl na stáži na Hochschule für Musik Franz Listz ve Weimaru ve třídě Prof. Thomase Müller – Peringa. Během svých studií absolvoval mistrovské kurzy u Leo Brouwera, Davida Russela, Pabla Marquéze, Thomase Millera-Peringa, Costase Cotsiolise, Thomase Offermanna a Jense Wagnera.
 
Během studia na Konzervatoři v Pardubicích získal v letech 2003 a 2004 od primátora města cenu „Nejlepšího studenta města Pardubic“, při studiu akademie mu bylo v roce 2006  a 2007 Rektorem JAMU uděleno ocenění pro nejlepšího studenta fakulty a také v roce 2007 obdržel  cenu Janáčkovi nadace. V roce 2001 a 2003 byl pozván ke společnému účinkování na koncertech spolu s Lubomírem Brabcem. Jako sólista i komorní hráč (kytarové duo s Patrickem Vacíkem a duo kytara, zpěv s Markétou Mátlovou) koncertuje po celé České republice i v zahraničí a je zván na kytarové festivaly.
Během svého hudebního života se zúčastnil mnoha mezinárodních soutěží.