Ministerská omluva do Třebové: peníze na Romy budou   

Místo potloukání se na ulici dělat něco smysluplného v klubu pro mládež nebo se jít vybít do nové tělocvičny. To plánuje pro místní romskou komunitu Česká Třebová. Město se už letos ucházelo o spolupráci s vládní agenturou, od které by dotace mohlo získat, ale neuspělo. Podle ředitele agentury Martina Šimáčka Česká Třebová na peníze nedosáhla, protože špatně vyplnila formuláře. Proti tomu se starosta města ohradil a nyní se do záležitosti vložil i ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb. Ten se Třebové omluvil dopisem a podpořil město v opakování žádosti o spolupráci. „Budeme o dotace znovu žádat. Pan Kocáb se nám omluvil za jednání zaměstnance agentury. Pochválil nás, že naše žádosti byly v pořádku,“ řekl starosta České Třebové Jaroslav Zedník.
Město mohlo získat dvacet pět milionů korun Město se ucházelo o pomoc vládní agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách, od státu a Evropské unie mohlo do Třebové přijít až pětadvacet milionů korun právě na práci s Romy. „Je nelogické, že město, které má největší romskou komunitu v Pardubickém kraji, vyřadila agentura z řízení o dotacích hned v prvním kole,“ řekl Viktor Pešek ze sdružení Naděje, které v České Třebové pracuje s Romy už třináct let.  Peníze od vládní agentury by měly pomoci českotřebovskému sídlišti Borek, kde žije asi tisíc lidí, přičemž přes třicet procent z nich jsou Romové. Podle Peška by podpora na Borku měla jít hlavně do preventivní práce s dětmi a náctiletými. Vzniknout by zde mělo například nízkoprahové centrum, které by nabízelo mladým volnočasové i vzdělávací aktivity 
Příčinou kriminality je nuda, říká starosta „Největší příčinou kriminality a dalších problémů v této lokalitě je nuda,“ vysvětluje Pešek. Lidé, kteří pracují s obyvateli Borku také volají po posilách, při směně je totiž v kontaktu s asi 250 lidmi, kteří využívají služeb Naděje, vždy jen jeden člověk. Podle plánů českotřebovské radnice by v Borku v případě úspěšné žádosti o dotace měla vyrůst také tělocvična přestavbou bývalé kotelny. Podle starosty Zedníka se Třebová o spolupráci bude ucházet už v příštím roce, v čemž ministr Kocáb město podpořil. „Pan Kocáb napsal, že nám děkuje, že se o sociálně vyloučené staráme a že k tomu určitě bude přihlédnuto při další žádosti o dotace v roce 2011,“ sdělil Zedník.
Regionální mutace  Mladá fronta DNES - Pardubický kraj  v úzterý 9.3.  Autor:  (fil, bam)
O problému již bylo napsáno dříve na webu i v tištěném vydání Čt. zpravodaje.  To, že se Česká Třebová proti rozhodnutí Agentury ohradilo, považuji na místě. Jde  nejen o nepříznivý výsledek výběru  "monitorovacího výboru", ale i o nespravedlivé hodnocení, vlastně pomluvu, kterou šířil ředitel agentury pan Martin Šimáček v tisku.  Vinu sváděl na  město Česká Třebová,  prý nevyplnilo dobře dotazníky. Přitom Česká Třebová, vědoma si potenciálních problémů už 13 let pracuje s Romy, podporuje činnost pobočky Naděje, bez které by již dávno byly rekonstruovaní sociální byty vybydlené jako v Chánově.  Česká Třebová nemá ani problémy s neplatiči, prostě proto, že se stará. A existuje  záměr, projekt na další rozšíření možností.  Vládní agentura však byla jiného názoru a Českou Třebovou nepodpořila, dokonce ji nevybrala ani do druhého kola výběru,  jako sousední Ústí nad Orlicí, ačkoliv zde s romskou komunitou dělají  ve srovnání s Třebovou minimum a mají zde také  daleko menší komunitu. Podivné rozhodování "monitorovacího výboru" od zeleného stolu.... Já si monitoruin představuji úplně jinak, musí být spojený s návštěvami postižených lokalit, nelze se spoléhat na dotazníky.  Omluva přišla,  žádost podáme znovu, ale ministr Kocáb, který se nyní omluvil,  už u toho nebude. znamená to, pokračovat v aktivním působení města nejen ve směru k Romům, ale také směrem k vládní agentuře, která rozdává penízky.